Nikdy byste neuhodli, že tato krémová veganská brokolicová polévka je zcela bez mléka! Je vyrobena z bohaté směsi brambor, zeleniny a bylinek.
Tipy na brokolicovou polévku
- Doplňte ji něčím křupavým. Zatímco se polévka vaří, opečte poslední růžičky brokolice a připravte si rychlé domácí krutony. Tyto křupavé přílohy pozvednou vaši veganskou brokolicovou polévku na zcela novou úroveň.
- Brokolici příliš nerozmixujte. Nechcete, aby se z polévky stalo hladké pyré. Měla by mít určitou strukturu. Brambory, celer, cibuli, stonek brokolice a mrkev rozmixujte do úplně hladké konzistence, ale spařené růžičky jen promixujte.
- Nevynechávejte kopr. I když kopr nemáte rádi. Je nezbytný pro napodobení bohaté chuti čedaru. Pokud ho chcete vynechat, přimíchejte několik lžic nutričních kvasnic, aby polévka chutnala více sýrově.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 35 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malá žlutá cibule nakrájená na kostičky
- ½ šálku nakrájeného celeru
- ⅓ šálku nakrájené mrkve
- 450 g brokolice, stonky nakrájené na kostičky, růžičky nasekané na kousky
- brambory nakrájené na kostičky
- 4 stroužky česneku, mletého
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 3 šálky chleba nakrájeného na kostičky, na krutony
- ½ šálku kešu oříšků
- 1 a ½ lžičky jablečného octa
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- ¼ šálku čerstvého kopru
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 3/4 lžičky mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte 2 malé plechy pečícím papírem.
- Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni.
- Přidejte cibuli, celer, mrkev, stonky brokolice, sůl a pepř a restujte do změknutí asi 10 minut.
- Přidejte brambory a česnek a promíchejte, poté přidejte vývar a vařte 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Nechte mírně vychladnout.
- Jeden hrnek růžiček brokolice si nechte stranou, abyste je mohli opéct jako zavářku do polévky.
- Zbylé růžičky vložte do parního košíku a postavte nad hrnec s 1 cm vody.
- Vodu přiveďte k varu, přikryjte a nechte vařit 5 minut, dokud brokolice nezměkne.
- Mezitím dejte na plech rezervované růžičky brokolice a kostičky chleba.
- Potřete je olivovým olejem a špetkou soli a pečte, dokud chléb nebude křupavý a brokolice měkká a na okrajích zhnědlá, 10 až 15 minut.
- Polévku přendejte do mixéru, přidejte kešu oříšky, jablečný ocet a hořčici a rozmixujte do krémové konzistence.
- Přidejte spařené růžičky brokolice, kopr a citronovou šťávu a mixujte, dokud se brokolice nespojí, ale zůstane stále kousky.
- Polévka by měla být hustá.
- Pokud je příliš hustá, přidejte 1/2 šálku vody a zřeďte ji na požadovanou konzistenci.
- Polévku podle chuti dochuťte a podávejte v miskách s opečenou brokolicí a krutony.
Nejlepší recept na brokolicovou polévku je ten, který chutná.