Recept na bramborový předkrm, který vzhledem připomíná vajíčka a je delikátní.
Ingredience
- 15 malých brambor (celkem asi 500 g), omytých a vydrhnutých
- Sůl
- ¼ šálku veganské majonézy
- 2 lžíce (nebo více) rostlinného mléka nebo vody
- 1 lžíce sladké nakládané okurky, jemně nasekané
- 1 lžíce žluté hořčice
- 1 a ½ lžičky jablečného octa
- 1 lžička cibulového prášku
- ½ lžičky. kala namak (černá sůl)
- ½ lžičky mleté kurkumy
- Uzená paprika a snítky kopru (k podávání)
Postup
- Do velkého hrnce s vroucí hojně osolenou vodou přidejte 15 malých brambor, které jste omyli. Znovu přiveďte k varu a vařte brambory 15-20 minut, dokud nejsou měkké.
- Brambory slijte a přendejte do mísy s ledovou vodou a nechte je 5 minut vychladnout. Znovu je nechte okapat.
- Každou bramboru rozkrojte na polovinu. Ze zaobleného konce odkrojte malý kousek, abyste vytvořili plochou stranu a půlky brambor mohly ležet řeznou stranou nahoru.
- Z každé poloviny brambory vydlabejte zaokrouhlenou ½ lžičky dužiny, abyste uprostřed udělali jamku.
- Během práce přendejte dužinu brambor do středně velké mísy.
- Do vydlabané bramborové dužiny přidejte ¼ šálku veganské majonézy, 2 lžíce rostlinného mléka nebo vody, 1 lžíci sladké pochoutky, pokud je sypká, nadrobno nakrájenou, 1 lžíci žluté hořčice, 1½ lžičky jablečného octa, 1 lžičku cibulového prášku, ½ lžičky kala namak (černé soli) a ½ lžičky mleté kurkumy.
- Pomocí šťouchadla na brambory nebo vidličky vše rozšlehejte dohromady a v případě potřeby přidávejte po lžičkách rostlinné mléko, dokud nevznikne hladká hmota. Ochutnejte náplň a podle potřeby ji dochuťte solí.
- Náplň přendejte do sáčku opatřeného hvězdicovou špičkou nebo do uzavíratelného plastového sáčku s odstřiženým jedním rohem. Do každé půlky brambor vmáčkněte trochu náplně.
- Brambory posypte špetkou uzené papriky a snítkou kopru. Ďábelská „vajíčka“ přeneste na talíř a podávejte.