Proso je prastaré semeno pocházející z Afriky a severní Číny, které je dodnes základem jídelníčku přibližně třetiny světové populace. Proso je bohaté na železo, vitaminy skupiny B a vápník, má jemnou kukuřičnou příchuť a přirozeně neobsahuje lepek.
Jistě, na první pohled vás může napadnout, že syrové proso vypadá jako ptačí zob. Ale tyto malé žluté kuličky mají po uvaření opravdu krásnou a lehkou strukturu, díky své malé velikosti se poměrně rychle uvaří a jsou neuvěřitelně univerzální v pokrmech od snídaně až po večeři.
Ingredience
- 1 šálek syrového prosa
- 2 šálky vody (nebo vývaru)
- 1/4 lžičky soli, volitelně
- 1 lžíce másla, volitelně
Postup
- Odměřte proso a tekutinu na vaření: Budete potřebovat 1 šálek syrového prosa a 2 šálky tekutiny na vaření (vody nebo vývaru).
- Opečte proso: V suché velké pánvi opékejte syrové proso na středním ohni 4-5 minut nebo dokud nezíská sytě zlatavou barvu a zrnka nezískají vůni. Dávejte pozor, aby se nepřipálila.
- Do pánve přidejte vodu a sůl: Protože je pánev horká, voda bude při nalévání trochu prskat. Po přidání vody a soli proso dobře promíchejte.
- Přiveďte tekutinu k varu: Zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň a přiveďte směs k varu.
- Snižte teplotu a vařte: Snižte teplotu na minimum, vhoďte máslo a hrnec přiklopte. Vařte, dokud zrna neabsorbují většinu vody (budou ji nasávat i v průběhu vaření), přibližně 15 minut.
- Vyhněte se pokušení hodně nahlížet nebo příliš míchat (pokud se nepřichytává ke dnu). Příliš intenzivní míchání zrna rozbije a změní strukturu.
- Odstavte z ohně a nechte odstát: Stejně jako většina obilovin potřebuje proso chvíli odstavit z ohně, aby plně absorbovalo tekutinu. Přikryté a odstavené z ohně ho nechte 10 minut odstát.
- Načechrejte a podávejte! Po odstátí proso načechrejte vidličkou. Ochutnejte a případně dosolte. Proso se špatně uchovává a podává se nejlépe teplé.