Vánoce se nezadržitelně blíží a my se vám budeme snažit ulehčit vymýšlení dárků pro nejbližší, jak jen to půjde. Dnes malým rozhovorem a zároveň vánoční inspirací od Katky Žáčkové, což je autorka vítězného receptu Peloton v soutěži Velká sýrová nakládačka (2009). Katka byla tak hodná, že speciálně pro náš blog vymyslela originální hermelínový recept.
Jak jsi se dostala k soutěži a co tě přimělo k účasti?
Soutěž založily moje bývalé kolegyně původně jen v rámci společnosti, ale pak se z toho stala veřejná akce. No a já si chtěla vyzkoušet, jak se to dělá.
Kde jsi hledala inspiraci pro recept?
Soutěží se ve dvou kategoriích – vzhled a chuť. Pro vzhled jsem hledala inspiraci ve svém koníčku – cyklistice a co se týče chuti, tak jsem chtěla spíše něco tradičního.
Jak soutěž probíhala, účastnila jsi se i dalších ročníků? Jak se soutěž vyvíjí?
Soutěž probíhá na jednom místě, kde hodnotí odborná a laická porota. Za laiky hodnotí vybraní účastníci akce (vylosovaní z místní tomboly) a za profesionály bych zmínila profesionální kuchaře, food novináře, food bloggery a zástupce Sedlčanského Hermelínu. Účastnila jsem se i potom, dokonce jsem se jednou ještě umístila na stupních vítězů a letos jsem byla v porotě.
Soutěž se určitě rozvíjí a zvětšuje. Každý rok přibývají návštěvníci, ale počet soutěžících je vždy omezený (hlavně proto, aby porotě nebylo z přemíry vzorků špatně J). Je to asi i díky tomu, že se o ní mluví v médiích (organizátorky byly například v Dobrém ránu a Sama doma). No a díky soutěži taky došlo k vydání kuchařky (pozn. viz níže), což k její popularitě určitě přispělo.
Tvůj recept umístili do stejnojmenné kuchařky, která vyšla v květnu 2014. Jak se ti líbí ostatní recepty – máš tam nějakého favorita?
Recepty jsou super, mým favoritem je Kicoš (odkaz zde). Na kuchařce je skvělé, že se recepty dají rozvíjet a obměňovat, což je vlastně super na nakládání hermelínů všeobecně – že se s tím dá hrát a zkoušet pořád něco nového. Zároveň je tam spousta surovin, které by mě třeba nenapadlo použít – rozhodně doporučuji.
Co tě baví, kromě nakládání sýrů?
Už zmíněná cyklistika, knihy a hodně kino…
Nakládaný hermelín je skvělý dárek. Poprosila jsem tedy Katku, aby speciálně pro vás, čtenáře Sugartownu, vymyslela recept na vánoční hermelín. Tady je:
Datlový hermelín s ořechy
- hermelín – podélně rozpůlit
- datle – nakrájet do rozpůleného hermelínu a nasypat dokola do sklenice
- vlašské ořechy – nasypat do sklenice, případně i nakrájet na drobné plátky a vložit do rozpůleného hermelínu
- 1 cibule – nakrájet a nasypat do sklenice
- sladká paprika, pepř – nasypat do rozpůleného hermelínu
- tymián, rozmarýn – nasypat do sklenice
- stroužek česneku – přidat do sklenice