Svátky se rychle blíží a s nimi i potřeba snadných nepečených dezertů. Vánoční nepečené kuličky jsou rychlým a chutným způsobem, jak dát na stůl sváteční pohoštění bez námahy s pečením v kuchyni. Tyto kuličky, které se často skládají z rumu, kokosu, ořechů a čokolády, jsou skvělým způsobem, jak vnést sváteční náladu do domácnosti.
Nic nedokáže navodit sváteční atmosféru tak, jako klasické rumové koule nebo čokoládové kuličky, které jsou rovněž součástí vánočního cukroví, stejně jako ořechové vánoční koule a jednoduché kokosové kuličky.
Nepečené vánoční kuličky
Ačkoli jsou tyto nepečené vánoční pochoutky vynikající, jejich výživová hodnota je sporná. V závislosti na receptu mají vánoční nepečené kuličky obvykle vysoký obsah zpracovaného cukru, rafinované mouky a nasycených tuků. Je známo, že tyto složky zvyšují riziko obezity, vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění, a proto by se měly konzumovat s mírou.
Dobrou zprávou je, že je možné tyto pochoutky připravit o něco zdravěji. Snížením množství zpracovaného cukru a tuku v receptech lze vánoční nepečené kuličky udělat o něco méně nezdravé. Místo zpracovaných cukrů lze použít přirozenější sladidla, jako je med a javorový sirup, a těžší ingredience lze nahradit surovinami se sníženým obsahem tuku, jako je například lehká smetana (light).
Přidáním zdravých ingrediencí, jako je sušené ovoce, ovesné vločky a ořechy, lze navíc zvýšit nutriční hodnotu této vánoční pochoutky.
Pro ty, kteří hledají rychlé a snadné sváteční pohoštění, jsou skvělou volbou vánoční nepečené kuličky. Přestože jejich nutriční hodnota nemusí být nejvyšší, je možné je jednoduchou úpravou udělat o něco zdravější. S trochou většího úsilí lze tyto pochoutky udělat pro sváteční období výživově o něco přijatelnější.
Nepečené vánoční kuličky – recept
U těchto lahodných kuliček je tak těžké zůstat u jedné nebo dvou. Patří mezi nejrychlejší sladké recepty, které připravíte během 5 minut a pak je už jenom dáte vychladit.
Ingredience na nepečené vánoční kuličky
- celozrnné pšeničné snídaňové cereálie
- 1 šálek sušeného kokosu
- 1 šálek rozinek sultánek nebo kousků čokolády
- 2 lžíce kakaa
- 400 g kondenzovaného mléka
- 1/2 šálku sušeného kokosu, na ozdobu
Postup na nepečené vánoční kuličky
- Cereálie rozdrťte najemno ve velké míse.
- Přidejte kokos, sultánky a kakao a dobře promíchejte.
- Přidejte kondenzované mléko a dobře promíchejte.
- Vytvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a obalte je v dalším kokosu.
- Vložte do lednice, aby ztuhly. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
Bezlepkové rumové kuličky – recept
Snadný bezlepkový vánoční recept pro každého. Během 30 minut připravíte 24 rumových koulí.
Ingredience na bezlepkové rumové kuličky
- 1/2 šálku kakaového prášku
- 1/2 šálku bílého cukru
- 1 šálek rozinek sultánek
- 2 1/2 šálku bezlepkových rýžových sušenek
- 1/2 hrnku másla
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 šálku sušeného kokosu, na ozdobu
- 1 lžíce rumu (lze použít rumové nebo brandy aroma)
Postup na bezlepkové rumové kuličky
- Mléko, cukr a máslo dejte do hrnce na mírný oheň, dokud se máslo a cukr nerozpustí.
- Vmíchejte suché přísady a rum.
- Vložte na 30 minut do chladničky, aby ztuhla.
- Vytvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu a obalte je v kokosu.
Nejlepší rumové kuličky – recept
Tento recept na rumové kuličky je během svátků velmi oblíbené. Zkuste místo rumu použít brandy a vytvořte za 20 minut 36 rumových koulí.
Ingredience na nejlepší rumové kuličky
- 2 a ½ šálku drcených vanilkových oplatek
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 lžíce kakaového prášku
- 1 šálek nasekaných vlašských ořechů
- 3 lžíce tmavého kukuřičného sirupu
- ¼ šálku rumu
Postup na nejlepší rumové kuličky
- Ve střední míse smíchejte vanilkové oplatky, moučkový cukr a kakaový prášek. Vmíchejte nasekané vlašské ořechy, kukuřičný sirup a rum. Míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Z těsta vytvarujte kuličky o průměru 5 cm a obalte je v moučkovém cukru. Uchovávejte v zakryté formě.
Rumové kuličky z piškotů – recept
Při debatě o oblíbených receptech na rumové koule může v rodině dojít k hádce – připravují se buď z piškotů nebo ze sušenek? Přinášíme recept na rumové kuličky z piškotů, která zabere 25 minut (plus chlazení).
Ingredience na rumové kuličky z piškotů
- 200 g obyčejných piškotů (v případě potřeby bezlepkových), nahrubo rozlámaných na velké kousky
- 2 lžíce (25 g) tmavého kakaa
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 a 1/2 lžíce tmavého rumu
- 60 g másla, změklého na pokojovou teplotu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 80 g hořké čokolády na vaření, nahrubo nasekané
- 30 g rostlinného ztuženého tuku
Postup na rumové kuličky z piškotů
- Připojte pracovní mísu (velkou) ke kuchyňskému robotu s univerzálním nožem.
- Do mísy přidejte koláč, kakao, cukr, rum, máslo a vanilku. Přikryjte a zpracovávejte 5 sekund nebo dokud se dobře nespojí. Směs vyjměte do mísy a dejte na 2 hodiny do chladničky.
- Ze směsi vyválejte malé zaokrouhlené lžičky a vytvořte kuličky.
- Čokoládu a ztužený tuk vložte do misky vhodné do mikrovlnné trouby. Roztavte je na střední výkon (na 50 %) po dobu 1 minuty a průběžně promíchejte, dokud nebudou hladké.
- Pomocí dvou malých vidliček vložte kuličky jednu po druhé do čokolády a lehce je promíchejte.
- Vyjměte je, lehce osušte přebytečnou čokoládu a položte na tác. Do podávání uložte do chladničky.
Recept na nepečené čokoládové kuličky
Někdy je ale zábavné přidat do směsi něco jedinečného, pochoutku, která ani nevyžaduje troubu. Každý má rád trochu rozmanitosti, tak jim ji dopřejme i tady. Přidejte do své nabídky dnešní čokoládové kokosové sněhové koule, které připravíte za hodinu a půl.
Ingredience na nepečené čokoládové kuličky
- 3 šálky (255 g) celých ovesných vloček
- 3 šálky (240 g) slazeného strouhaného kokosu, rozděleno
- 1/2 šálku (1 tyčinka) nesoleného másla
- 1 šálek (200 g) krystalového cukru
- 1/2 šálku mléka (hodí se jakékoliv mléko, i odstředěné mléko)
- 6 lžic (32 g) neslazeného přírodního nebo holandského kakaového prášku
- 1/8 lžičky soli
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Postup na nepečené čokoládové kuličky
- Do velké mísy dejte ovesné vločky a 1 hrnek strouhaného kokosu. Odstavte. (Zbylý kokos si nechte na krok 3.)
- Máslo, cukr, mléko, kakao a sůl smíchejte ve velkém hrnci na mírném ohni. Šlehejte, dokud se máslo nerozpustí, a poté přiveďte k varu. Nechte vařit 1 minutu bez šlehání. Odstavte z ohně, vmíchejte vanilkový extrakt a poté přelijte ovesné/kokosové vločky. Míchejte, dokud se nespojí. Pevně zakryjte alobalem nebo plastovou fólií a nechte chladit nejméně 45 minut nebo až 2-3 dny.
- Mezitím v kuchyňském robotu rozmělněte zbývající kokos. Kuličky se lépe obalují, když jsou kokosové kousky rozdrcené/menší.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. A ujistěte se, že máte v lednici dostatek místa na pečicí plechy.
- Pomocí naběračky na sušenky (nebo jednoduše lžící) vyválejte kuličky o velikosti 1 polévkové lžíce. Směs se může při práci trochu lepit, ale prostě ji vytvarujte do kuličky, jak nejlépe umíte. Kuličky obalte v kokosu a položte na plechy. Dejte do chladničky alespoň na 30-60 minut, aby ztuhly.
- Sněhové koule vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě 3 dny nebo v chladničce 1 týden.
TIP: Sněhové koule lze dobře zmrazit až na 3 měsíce. Před podáváním je nechte přes noc rozmrazit v chladničce a případně je přiveďte na pokojovou teplotu.
Kokosové kuličky z piškotů – recept
Odvážná variace na čokoládové kuličky s vanilkovým piškotovým středem a lahodnou polevou z bílé čokolády posypanou kokosem. Jedná se o pečený recept.
Ingredience na kokosové kuličky z piškotů
Kuličky
- 1 krabička vanilkového piškotového dortu (Dr. Oetker Nona)
- 100 g másla
- 5 velkých vajec
- 100 ml vody
- 100 ml kondenzovaného mléka
Ozdoba
- 200 g bílé čokolády na vaření (Dr. Oetker Nona bílá čokoláda)
- 100 g sušeného drceného kokosu
Postup na kokosové kuličky z piškotů
- Předehřejte troubu na 180 °C. Kulatou dortovou formu o průměru 24 cm vyložte papírem odolným proti mastnotě.
- Do mísy dejte vanilkový piškot Dr. Oetker Nona, vejce a vodu. Míchejte při střední rychlosti po dobu 6 minut. Přidejte máslo a míchejte při nízké rychlosti 1 minutu nebo dokud nebude těsto lehké a nadýchané.
- Směs nalijte do dortové formy a pečte při 180 ˚C po dobu 45 minut. Odstavte a nechte vychladnout.
- Vlhký koláč rozmačkejte ve velké míse. Vmíchejte odpařené mléko, dokud nevznikne těsto.
- Naberte a vytvarujte z něj kuličky o velikosti 2,5 cm. Chlaďte 30 minut.
- Bílou čokoládu na vaření rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo „dvojitým varem“.
- Rozpuštěnou bílou čokoládou na vaření potřete dortové kuličky.
- Před ztuhnutím polevy ozdobte sušeným strouhaným kokosem.
Recept na nepečené cukroví – kuličky s ořechy
Potřebujete v poledne dodat energii? Toto snadné nepečené ořechové cukroví obsahuje vlašské ořechy, ovesné vločky, datle, javorový sirup a pro větší křupavost jsou koule obaleny v nakrájených vlašských ořeších.
Ingredience na nepečené cukroví
- 2 šálky vlašských ořechů plus 1/4 šálku na obalení
- 1 šálek ovesných vloček
- 1/2 šálku datlí Medjool bez pecky (asi 7 datlí)
- 3 lžíce javorového sirupu
- 2 lžičky vanilky
- 1/4 lžičky soli
Postup na nepečené cukroví
- Do kuchyňského robotu přidejte 2 hrnky vlašských ořechů, ovesné vločky, datle, javorový sirup, vanilku a sůl. Mixujte, dokud nevznikne hladké těsto, z něhož se vytvoří soudržné kuličky, asi 1 až 2 minuty.
- Zbývající 1/4 hrnku vlašských ořechů nakrájejte nadrobno a přidejte na talíř.
- Z těsta vytvarujte 16 kuliček a každou obalte v nakrájených vlašských ořeších. Energetické kuličky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu 1 týdne nebo v mrazáku až 3 měsíce.
Mozartovy koule – recept
Světoznámá čokoládová cukrovinka, která vznikla v roce 1890 v rakouském Salcburku na počest Wolfganga Amadea Mozarta. Jsou plněné marcipánem, pistáciemi a nugátem a jsou neodolatelně lahodné. Připravíte je za necelé 2 hodiny.
Ingredience na Mozartovy koule
- 1 dávka domácího marcipánu
- 1 dávka domácího pistáciového marcipánu
- 1 dávka domácího nugátu , pokojová teplota (je to důležité, aby byl nugát tvárný a dal se tvarovat)
- 2 šálky hořkých čokoládových oplatek nebo lupínků (kousky čokolády), rozpuštěných
Postup na Mozartovy koule
- Velikost jednotlivých ingrediencí závisí na tom, jak velké/malé koule chcete, takže se jedná o obecné pokyny.
- Uštípněte trochu pistáciového marcipánu a dlaněmi ho srolujte do kuličky. Odložte stranou.
- Naberte trochu nugátu a vyválejte z něj větší kouli než z pistáciového marcipánu, pak ji zploštěte do tvaru disku. Odložte stranou. Oddělte část mandlového marcipánu a vyválejte z něj větší kouli než z nugátu, pak ji zploštěte do tvaru kotouče.
- Vezměte kuličku pistáciového marcipánu a položte ji na disk nugátu. Uzavřete nugát kolem pistáciového marcipánu a srolujte ho do kuličky. Nyní položte nugátovou kuličku uzavřenou pistáciemi na disk marcipánu. Uzavřete marcipán kolem nugátové kuličky, aby byla zcela uzavřena, a poté ji v dlaních srolujte do kuličky.
- Pokud připravujete kulaté koule, které je třeba napíchnout na špejli a namočit do čokolády, doporučujeme připravené kuličky před namáčením do čokolády alespoň hodinu chladit. Tím se koule zpevní, což pomůže zabránit tomu, aby během čekání na ztuhnutí čokolády sklouzly po špejli, protože ingredience jsou příliš měkké a váha koulí je příliš těžká.
- Pokud nevyrábíte kulaté koule a plánujete je namáčet a pokládat na rovný povrch, aby zaschly, není třeba je nejprve chladit.
- Namočte koule do rozpuštěné čokolády, aby se důkladně a rovnoměrně obalily, a nechte přebytečnou čokoládu odkapat.
- Pokud používáte špejle, zapíchněte jejich spodní konce do polystyrenu, abyste je během sušení udrželi ve vzpřímené poloze, a dbejte na to, aby se kuličky vzájemně nedotýkaly. Doporučujeme je umístit do lednice, kde budou rychleji schnout, což pomůže zabránit tomu, aby časem sklouzly po špejli.
- Pokud nepoužíváte špejle, položte špejle máčené v čokoládě na vyložený plech nebo jiný povrch, dokud neztuhnou.
- Chcete-li je udělat ještě efektnější, můžete je jednotlivě zabalit do obyčejné nebo zlaté fólie.
- V lednici ve vzduchotěsné nádobě vydrží několik měsíců (i déle, pokud marcipán vyrobíte z tekutého sladidla místo bílku).
- Poznámka: z tohoto receptu připravíte asi 18 koulí a ještě vám zbude trochu pistáciového marcipánu a nugátu. Pokud zdvojnásobíte recept na běžný marcipán a hořké čokoládové lupínky, zbude vám dost pistáciového marcipánu a nugátu na výrobu celkem asi 30 koulí.
Veganské Mozartovy koule – recept
Dvě vrstvy marcipánu a jedna vrstva nugátu zabalené do hedvábně hladké čokolády dělají z těchto nádherných kuliček dokonalou pochoutku! Recept je pro 48 koulí a příprava zabere 3 hodiny 25 minut.
Ingredience na veganské Mozartovy koule
Marcipán
- 150 g mandlí ve vločkách
- 3 lžíce agávového nektaru
- 10 kapek mandlového extraktu
- špetka mořské soli
Pistáciový marcipán
- 50 g mandlí ve vločkách
- 100 g syrových pistácií (hmotnost po odstranění slupek)
- 3 lžíce agávového nektaru
- ½ lžičky citronové kůry
- špetka mořské soli
Čokoládový nugát
- 150 g lískových oříšků
- 25 g rozpuštěného raw kakaového másla
- 5 lžic agávového nektaru
- 2 lžíce kakaového prášku
- špetka mořské soli
Doplňující ingredience
- 400 g hořké čokolády (50-65 % kakaové sušiny)
- 40 g surového kakaového másla
Postup na veganské Mozartovy koule
- Pražení lískových oříšků: troubu předehřejte na 175 °C. Lískové oříšky rozložte v jedné vrstvě na plech a pečte je 15 minut.
- Příprava marcipánu: zatímco se lískové oříšky praží, vložte vločky mandlí do kuchyňského robotu nebo vysokorychlostního mixéru a zpracovávejte je 3-5 minut, dokud se nezačne uvolňovat olej a dokud se ze směsi nedá vytvarovat trochu kuličky.
- Přidejte zbytek marcipánových ingrediencí a zpracovávejte dalších 30 sekund, dokud se vše nespojí.
- Vyklopte na prkénko a hněťte 2-3 minuty, dokud nevznikne velká hladká koule. Odložte stranou.
- Příprava pistáciového marcipánu: stejně jako u obyčejného marcipánu vložte vločky mandlí a pistácií do kuchyňského robotu a zpracovávejte je 3-5 minut. Když se vám podaří vytvořit malou kuličku, přidejte zbytek ingrediencí a zpracovávejte dalších 30 sekund. Vyklopte na prkénko a hněťte, dokud marcipán nebude hladký. Odložte stranou.
- Příprava čokoládového nugátu: lískové oříšky by již měly být hotové, proto je vložte do kuchyňského robotu a rozpusťte 25 g kakaového másla. Zpracujte je jako předtím a poté přidejte zbytek ingrediencí a zpracovávejte dalších asi 30 sekund, dokud se vše dobře nepromíchá. Vyklopte na prkénko a hněťte 2-3 minuty, dokud nebude hladké.
- Příprava Mozartových koulí: z pistáciového marcipánu odřízněte kousek a srolujte ho do kuličky. Vezměte o něco větší kousek čokoládového nugátu, srolujte ho do kuličky a zploštěte. Obtočte ho kolem pistáciové kuličky. Z ještě většího kousku obyčejného marcipánu vytvořte kuličku, zploštěte ji a obtočte kolem pistáciovo-nugátové kuličky. Celou kouli převalujte v dlaních, abyste se ujistili, že nemá žádné švy a že je hladká.
- Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechen marcipán a nugát.
- Rozpusťte hořkou čokoládu a 40 g kakaového másla. Jakmile se čokoláda rozpustí, pomocí koktejlové tyčinky opatrně kouli napíchněte a poté je ponořte do čokolády, přičemž dbejte na to, aby byl rovnoměrně obalený. Než kouli položíte na pečicí papír nebo podložku na pečení, nechte přebytečnou tekutinu odkapat.
- Postup opakujte i u ostatních koulí a odložte je na několik hodin na chladné místo, aby čokoláda ztuhla.
- Vyjměte tyčinky a vychutnejte si je při pokojové teplotě.
- Tyto veganské Mozartovy koule vydrží ve vzduchotěsné nádobě až 8 týdnů.
Vyzkoušejte také recepty na rumovou bábovku, nepečený cheesecake, oreo cheesecake, čokoládovou buchtu, čokoládové muffiny nebo raw tyčinky.