Vyzkoušejte náš recept na tradiční britský dezert podávaný o Vánocích. Domácí vánoční pudink snadno připravíte a pak už stačí jen čas v páře, aby se proměnil v nádherný, bohatý a ovocný dezert. Sváteční klasika.
Ingredience
Na pudink
- 50 g blanšírovaných mandlí
- 2 velká jablka
- 200 g kandované citronové kůry nebo celý citron, pokud ho seženete
- 1 celý muškátový oříšek (použijete 3/4)
- 1 kg rozinek
- 140 g hladké mouky
- 100 g měkké čerstvé bílé strouhanky
- 100 g světlého cukru, rozdrceného, pokud vypadá hrudkovitě
- 3 velká vejce
- 2 lžíce brandy nebo koňaku plus další na zapálení pudinku
- 250 g balíčku másla vyndaného přímo z lednice
Na brandy a zázvorové máslo
- 175 g nesoleného másla, změklého
- Nastrouhaná kůra z poloviny pomeranče
- 5 lžic moučkového cukru
- 4 lžíce brandy nebo koňaku
- 2 kousky zázvoru, jemně nasekané
Postup
- Připravte si vše na pudink. Mandle nasekejte nahrubo. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Naostřete nůž a nasekejte kandovanou kůru (mandle a jablka můžete nasekat v kuchyňském robotu, ale kůru je třeba udělat ručně). Nastrouhejte tři čtvrtiny muškátového oříšku (zní to hodně, ale je to správně).
- Ve velké míse smíchejte mandle, jablka, kandovanou kůru, muškátový oříšek, rozinky, mouku, strouhanku, světlý cukr muscovado, vejce a 2 lžíce brandy nebo koňaku.
- Čtvrtinu z másla nastrouháme do mísy a pak vše promícháme. Postup opakujte, dokud nebude nastrouháno všechno máslo, a pak míchejte 3-4 minuty – směs je hotová, když po každém míchání mírně klesne.
- Dvě misky o objemu 1,2 litru vydatně vymažte máslem a na dno každé z nich položte kolečko papíru na pečení. Vložte do nich pudinkovou směs. Přikryjte dvojitou vrstvou pečícího papíru, nařaste ho, aby se mohl roztáhnout, a pak ho zavažte provázkem (při zavazování udržujte papír na místě gumičkou). Přebytečný papír odstřihněte.
- Nyní postavte každou misku na velký list alobalu a přitáhněte okraje nahoru přes horní okraj, pak položte další list alobalu přes horní okraj a přitáhněte ho dolů pod sebe, abyste vytvořili dvojitý obal (tím se pudinky stanou vodotěsnými). Svažte je dalším provázkem a vytvořte držadlo pro snadné vyndávání a vkládání.
- Pudinky vařte ve vodě nebo v páře po dobu 8 hodin a podle potřeby dolévejte vodu. Vyjměte je z forem a nechte přes noc vychladnout. Po vychladnutí zbavte pudinky obalů a znovu je zabalte do nového papíru na pečení, fólie a provázku. Skladujte na chladném a suchém místě.
- Pro přípravu brandy másla utřete máslo s pomerančovou kůrou a moučkovým cukrem. Postupně zašlehejte brandy nebo koňak a nasekaný zázvor. Dejte do malé misky a dejte do lednice ztuhnout. Máslo vydrží v chladničce týden, případně ho lze zmrazit až na šest týdnů.
- Před servírováním pudinky ještě vařte ve vodě nebo v páře v troubě po dobu 1 hodiny. Rozbalte a vyklopte. V malé pánvi zahřejte 3-4 lžíce brandy, nalijte ji na pudink a zapalte ji.