Kdo by odolal voňavému cukroví, měkké máslové vánočce, pečenému masu, domácímu bramborovému salátu, šťavnatému řízku. Správná odpověď zní: NIKDO. Takže na sebe dávejte pozor a hurá do kuchyně.
TIP: Vánoční bramborový salát zvládne každá hospodyňka za chvilku. A výsledek je dokonalost sama.
Ještě než přijde vodopád receptů na cukroví, mám pro vás jeden v našich končinách poměrně neobvyklý. Je na britský vánoční dort. Pekla jsem ho podle lehce upraveného (jak taky jinak) receptu z knihy Vánoce s Nigellou. Už chápu, proč se v Británii nepečou s milionem druhů cukroví.
Tento dort je tak sytý, vláčný a plný uklidňujících vánočních chutí, že už o snědení něčeho dalšího přemýšlet nebudete. O vánocích nesmíte zapomenout ani na tradiční vánoční cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky.
Christmas cake – vánoční dort – ingredience (na 16 porcí)
- 800 g sušeného ovoce (vyzkoušená kombinace je – 250 g sušených švestek, 150 g zlatých rozinek, 150 g tmavých rozinek, 100 g sušených brusinek, 100 g kandované citrusové kůry, 50 g kandovaných tmavých třešní)
- 175 g změklého másla
- 300 g třtinového cukru
- 70 ml cherry brandy
- 70 ml amaretta
- 2 pomeranče (nastrouhaná kůra i vymačkaná šťáva)
- 1 lžička koření (mixed spice nebo perníkového)
- 2 lžíce holandského kakaa
- 3 prošlehaná vejce
- 150 g hladké mouky
- 75 g mletých mandlí
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
Na ozdobení
- 400 g marcipánu
- 1 lžička holandského kakaa na poprášení
Postup
- Všechno ovoce, máslo, cukr, oba druhy alkoholu, pomerančovou šťávu i kůru, kakao a koření dejte do většího kastrolu a opatrně zahřejte. Za občasného míchání povařte na mírném plameni asi 10 minut. Poté stáhněte a nechte zchladnout (nebo i vychladnout).
- Když směs chladne, zahřejte troubu na 150 °C a dortovou formu vyložte papírem na pečení. Boky formy nejdřív potřete máslem, papír na nich pak bude hezky držet.
- K vychladlé směsi přimíchejte rozšlehaná vejce, mouku prosátou společně s práškem do pečiva a sodou a mandle. Vařečkou vypracujte těsto. Těsto přemístěte do vyložené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte přibližně 90 minut až 2 hodiny.
- Povrch bude krásně lesklý a mírně lepkavý, špejle bude po zapíchnutí a vytažení také lepkavá, ale nesmí na ní ulpět syrové těsto. Dort nechte ve formě úplně vychladnout. Pokud ho zabalíte do papíru na pečení a uložíte do vzduchotěsné nádoby, vydrží minimálně 14 dnů.
- Dort ozdobte podle chuti a fantazie. Já použila marcipán a kakao. Marcipán rozválejte na plát o síle asi 3 mm, vykrojte z něj kolo velikosti dortu (vezměte si na pomoc dno dortové formy) a pokryjte s ním dort.
- Do marcipánu můžete pomocí vykrajovátek vykrájet i různé dekorativní vzory či ho posypat lehkým kakaovým popraškem. Samozřejmě můžete z marcipánu vykrájet třeba hvězdičky a povrch dortu ozdobit jimi.