Naučte se připravit krásný nahatý dort s čerstvými plody a vanilkovým krémem. Tento elegantní styl zdobení dortů je mnohem jednodušší, než vypadá.
Co je to nahatý dort?
Nahé dorty s nulovou nebo minimální polevou na povrchu odhalují vrstvy dortu a náplň. Tento rustikálně elegantní způsob prezentace dortů se objevuje všude na svatbách nebo dětských oslavách.
Majitelka mléčného baru Christina Tosi se zasloužila o zahájení tohoto trendu v roce 2013, kdy začala zvýrazňovat vrstvy dortu namísto pouhé polevy.
Dva typy nahatých dortů
Existují 2 druhy nahatých dortů. Polonahý nebo „napůl oblečený“ dort má po stranách nanesené minimální množství polevy. Jinými slovy, polonahý dort je dort potažený drobenkou.
Nebo můžete design ještě více zjednodušit a použít skutečný nahatý dort. To znamená, že boky dortu jsou úplně holé. Oba styly jsou jednoduché, přístupné a krásné.
Nápady na zdobení nahého dortu
- Čerstvé květiny – používejte květiny, které nebyly postříkány pesticidy. Vyhněte se silně vonícím květinám, protože jejich vůně může na dortu přetrvávat. A pokud seženete jedlé květiny, je to ještě lepší
- Čerstvé lesní plody nebo jakékoli ovoce
- Menší sladkosti, jako jsou bonbony, sušenky, pusinky a čokoláda
- Kandované ovoce
- Ořechy nebo semínka
- Čerstvé bylinky
- Skořicové tyčinky
Příprava
- Příprava: 45 minut
- Vaření: 25 minut
- Celkem: 6 hodin
- Počet porcí: 12 porcí
Ingredience na nahatý dort
- 3 a 3/4 hrnku (443 g) prosáté hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 a 1/2 šálku másla, změklého na pokojovou teplotu
- 2 šálky (400 g) krystalového cukru
- 5 velkých vajec
- 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
- 1 a 3/4 šálku (420 ml) podmáslí při pokojové teplotě
- volitelně: 1-2 šálky čerstvých malin (nebo jiného ovoce)
Na krém:
- 1 a 1/2 šálku másla, změklého na pokojovou teplotu.
- 5-6 šálků (600-720 g) moučkového cukru
- 5-6 lžic (75-90 ml) tučné smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky soli
Postup na nahatý dort
- Předehřejte troubu na 177 °C.
- Vymažte tři kulaté dortové formy, vyložte je pečícím papírem a papír potřete tukem.
- Na dort: Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl prošlehejte ve velké míse.
- Odstavte.
- Pomocí mixéru šlehejte máslo a cukr při vysokých otáčkách, dokud nebudou hladké a krémové, asi 3 minuty.
- ři středně vysokých otáčkách přidávejte jedno vejce po druhém a po každém přidání dobře zašlehejte.
- Vmíchejte vanilkový extrakt.
- Podle potřeby seškrábejte gumovou stěrkou stěny a dno mísy.
- Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady ve třech dávkách střídavě s podmáslím, přičemž začněte a skončete suchými přísadami.
- Každou dávku míchejte, dokud se nevstřebá.
- Těsto příliš nemíchejte, bude hladké, sametové a mírně husté.
- Těsta je celkem asi 8 šálků, takže každá vrstva bude mít 2 a 2/3 šálku.
- Těsto rovnoměrně nalijte/rozetřete do připravených dortových forem.
- Pečte asi 25-26 minut.
- oláče nechte zcela vychladnout ve formě položené na mřížce.
- Koláče musí být zcela vychladlé, než je začnete polévat polevou a sestavovat.
- Na krém: Máslo šlehejte ve velké míse mixérem do krémové konzistence, asi 2 minuty.
- Přidejte 5 a 1/2 šálku moučkového cukru, 5 lžic husté smetany, vanilkový extrakt a sůl a mixér zapněte na nízký výkon.
- Zvýšíme rychlost na vysokou a šleháme celé 3 minuty.
- Pokud je poleva příliš řídká, přidejte ještě 1/2 šálku moučkového cukru, pokud je příliš hustá, přidejte ještě 1 lžíci smetany.
- Nebo přidejte špetku soli, pokud je poleva příliš sladká.
- Vznikne asi 4,5 šálku polevy.
- Ozdobte dort: Nejprve velkým zubatým nožem odřízněte tenkou vrstvu z vrchní části dortů, abyste vytvořili rovný povrch a vyhoďte.
- Rovnoměrně na něj rozetřete 1 a 1/2 šálku polevy.
- Pokud používáte, posypte po obvodu polovinu malin.
- Co nejvíce je zarovnejte do polevy, aby byla vrstva dortu nahoře pevná.
- Navrch dejte druhou vrstvu dortu a rovnoměrně ji pokryjte dalším 1 a 1/2 hrnkem polevy a dalšími malinami.
- Několik zbylých malin můžete posypat i uprostřed.
- Navrch položte třetí vrstvu dortu.
- Pomocí stěrky na polevu rozetřete zbývající polevu na vrch a po všech stranách.
- Pomocí škrabky uhlaďte polevu po stranách dortu.
- Pokud děláte úplně holý dort, stačí zbývající polevu rozetřít na vršek dortu.