Jak si vyrobit domácí vanilkový extrakt – je to tak snadné a vyžaduje to jen 2 ingredience. Stane se vaší tajnou ingrediencí při pečení.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Celkem: 30 minut
- Počet porcí: 12 sklenic
Ingredience
- 18 až 20 vanilkových lusků (například bourbon třídy B)
- 1 litr obyčejné vodky (skvěle se hodí 80 proof)
Postup
- Umyjte a vydezinfikujte láhve a víčka: umyjte je jemnou mýdlovou vodou, opláchněte a poté opatrně přelejte vroucí horkou vodou, abyste je vydezinfikovali.
- Lusky rozřízněte na polovinu a rozdělte je (nejsnadněji kuchyňskými nůžkami), přičemž je přestřihněte přibližně v polovině stonku.
- Pokud jsou lusky příliš suché na to, aby se daly rozdělit, nakrájejte je na 2,5 cm kousky.
- Do každé sklenice vložte celkem 1 a 1/2 celých lusků (nebo 3 rozdělené poloviny).
- Pomocí trychtýře nalijte vodku až na vrchol sklenice.
- Pevně je přikryjte víčkem a nechte je 2 měsíce louhovat za občasného protřepání.