Díky vynikající vanilkové chuti, měkké drobence a krémovému vanilkovo-máslovému krému je to opravdu nejlepší vanilkový dort, jaký si dovedete představit. A po prvním soustu to bude ten nejlepší vanilkový dort, jaký jste kdy jedli.
Příprava
- Příprava: 35 minut
- Doba pečení: 25 minut
- Dodatečný čas: 3 hodiny
- Počet porcí: 12-14
Ingredience
Na těsto
- 3 a 2/3 šálku dortové mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1 a 1/2 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 2 šálky krystalového cukru
- 3 velká vejce + 2 další bílky
- 1 lžíce čistého vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálku podmáslí při pokojové teplotě
Na vanilkový máslový krém a polevu
- 1 a 1/2 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 5 a 1/2 šálku moučkového cukru
- 1/3 šálku plnotučného mléka nebo tučné smetany
- 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1/8 lžičky soli
Postup
Na těsto
- Předehřejeme troubu na 175 °C. Vymažeme 3 dortové formy, vyložíme je pečícím papírem, a pečící papír znovu vymažeme. Pečící papír pomůže koláčovým těstům se uvolnit z forem.
- Vyšleháme mouku, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Odstavíme.
- Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného pádlem nebo šlehacím nástavcem vyšleháme po dobu asi 3 minut společně máslo a cukr při vysokých otáčkách, dokud nebude směs hladká a krémová. Podle potřeby seškrábneme gumovou stěrkou stěny a dno mísy.
- Zašleháme 3 vejce, 2 bílky a vanilkový extrakt při vysokých otáčkách během 2 minut, dokud se vše nespojí a směs bude vypadat sraženě v důsledku spojení vaječné tekutiny a tuhého másla. Opět podle potřeby seškrábeme stěny a dno mísy.
- Při nízkých otáčkách mixéru přidáváme suché přísady, dokud se nespojí. Při stále nízkém stupni mixéru přilijeme podmáslí a mícháme, dokud se nespojí. Možná budeme muset vše prošlehat ještě ručně, abychom se ujistili, že na dně mísy nejsou žádné hrudky. Těsto bude mírně husté.
- Těsto rovnoměrně nalijeme do dortových forem. V případě potřeby je odvážíme, abychom zajistili přesnost. Pečeme přibližně 23-26 minut nebo dokud nejsou dortová těsta propečená. Pečlivost koláčů ověříme tak, že do jejich středu zapíchneme špejli. Pokud vyjde čistá, je těsto hotové.
- Koláče necháme zcela vychladnout ve formách postavených na drátěné mřížce. Těsta musí být zcela vychladlá, než je začneme polévat polevou a sestavovat.
Na vanilkový máslový krém a polevu
- Máslo vyšleháme po dobu asi 2 minut ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s nástavcem na šlehání nebo pádly na střední rychlost, dokud nebude krémové.
- Přidáme moučkový cukr, mléko, vanilkový extrakt a sůl a mixér zapneme na nízký výkon. Zvýšíme rychlost a šleháme 2 minuty. Pokud je krém příliš řídký, přidáme více moučkového cukru, pokud je příliš hustý, přidáme více mléka nebo pokud je příliš sladký, přidáme špetku soli.
Na sestavení a ozdobení
- Z dortů odřízneme velkým zubatým nožem tenkou vrstvu, aby vznikla rovná plocha.
- Položíme 1 vrstvu dortu na dortový stojan, dortovou obracečku nebo servírovací talíř. Vrchní část rovnoměrně pokryjeme asi 1 a 1/2 šálku krému.
- Navrch položíme druhou vrstvu dortu a opět ji rovnoměrně pokryjeme asi 1 a 1/2 šálku krému. Navrch položíme třetí vrstvu dortu.
- Zbývající krém rozetřeme po celé horní ploše a bocích jako polevu. K nanášení polevy je vhodné použít stěrku na polevu.
- Před krájením dáme dort alespoň na 1 hodinu do lednice. Dort pak při krájení lépe drží tvar. Zbytky dortu pevně přikryjeme a skladujeme v lednici až 5 dní.
Tipy
- Množství polevy mezi jednotlivými vrstvami je potřeba odhadnout. Z výše uvedeného receptu získáte asi 6 šálků krému. Vhodné je použít asi 1 a 1/2 šálku krému mezi každou vrstvu a zbývající 3 šálky si vyhradit na vnější stranu dortu.
- Pro jednoduchý vzhled se při zdobení držte vanilkového máslového krému, čerstvého bobulovitého ovoce a snítek máty.
- Vrstvy těsta nechte před sestavováním celého dortu opravdu zcela vychladnout. Pokud začnete vrstvit krém na poloteplé těsto, povede to k tomu, že se krém úplně rozpustí, což způsobí zhroucení celého dortu.