Jaké by to byly Vánoce bez podmanivé vůně vanilkových rohlíčků? Toto oblíbené a vynikající vánoční cukroví určitě nesmí chybět na slavnostním stole. Máme pro vás ale zajímavou obměnu. Vanilkové rohlíčky, ve kterých jsme namísto mletých ořechů použili mletá semínka z dýně.
Obměnou ořechů za dýňová semínka potěšíme nejen alergiky, ale i ty, kteří hledají chutné a zdravé alternativy k tradičním potravinám. Pokud znáte vanilkové rohlíčky a umíte je péct, recept pro vás bude hračkou. Postup zůstává stejný, měníme pouze suroviny.
Ingredience
- 280 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 100 g mletých vyloupaných dýňových jadérek
- 1 lžička mleté vanilky nebo zrnka z poloviny vanilkového lusku
- 210 g změklého másla nebo rostlinného tuku do těsta
- 2-3 PL moučkového cukru a 1 lžička vanilky na obalování hotových rohlíčků
Postup
- Z mouky, cukru, mletých dýňových semínek a vanilky vypracujeme křehké těsto. Je třeba ho trochu mísit. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň hodinku odpočinout v ledničce.
- Z hotového těsta formujeme rohlíčky. Nejprve si vytvoříme z těsta dlouhý váleček o průměru asi 7-8 mm, ten nakrájíme na stejně dlouhé části (podle toho, jak velké chceme vanilkové rohlíčky mít), doporučujeme asi 8-10 cm.
- Z každého kousku pak vyformujeme rohlíčky, poklademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme je asi 15 minut v rozehřáté troubě na 180 stupňů C.
- Ještě teplé je obalíme moučkovým cukrem s vanilkou a necháme vychladnout. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží i 3-4 týdny.