Advent a pečení vánočního cukroví rozhodně patří dohromady! Upatlané a zalepené prsty od těsta, špinavá zástěra, vůně svíček, másla a ořechů jsou pro mnoho lidí jedním z nejkrásnějších období v roce. Spousta lidí sice právě tuhle špinavou práci nemá zrovna v oblibě, a proto cukroví koupí v obchodě nebo ho nepečou vůbec. Vánoční klasikou jsou rozhodně vanilkové rohlíčky. Jak je připravit?
Nechcete již péct klasické cukroví z bílé mouky a s hromadou cukru, ale o rohlíčky se nehodlám připravit? Tak právě pro vás je tento zdravější, méně sladký, avšak rozhodně neméně skvělý recept na tohle oblíbené cukroví. Mají jemnou chuť po mandlích a voní máslem a vanilkou.
TIP: Vyzkoušet můžete i zdravou variantu s rýžovou moukou nebo domácí vaječný koňak, který se hodí nejen na Vánoce.
Vanilkové rohlíčky – doba pečení
Ptáte si, kdy péct vanilkové rohlíčky? Ideální doba pečení vanilkových rohlíčků je tři týdny před Vánocemi, tedy okolo svátku Mikuláše. Díky „předčasnému“ pečení budete na Vánoce mít měkké vanilkové rohlíčky, na kterých si pochutná celá rodina.
Jak dlouho pečeme vanilkové rohlíčky?
Vanilkové rohlíčky pečeme přibližně 10 až 15 minut, doba pečení může záviset také na typu trouby.
Druhy vanilkových rohlíčků
Ať už zvolíte tradiční vanilkové rohlíčky, mandlové rohlíčky nebo pravé vídeňské vanilkové rohlíčky, máte na výběr nespočet variant. Kromě mandlí lze upéct také vanilkové rohlíčky s (lískovými) ořechy.
Vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky – recept
Vyzkoušejte místo tradiční varianty rohlíčky ze špaldové mouky a připravte si výborné luxusní vanilkové rohlíčky, na které jen tak nezapomenete.
TIP: Zkuste ze špaldové mouky připravit skvělé špaldové pečivo.
Ingredience na těsto na vanilkové rohlíčky s mandlemi
- 115 g hladké špaldové mouky
- 150 g ječné hladké mouky
- 80 g mletých mandlí
- 2 žloutky ze šťastných vajíček
- 30 g kokosového cukru
- 1 lžíce rýžového sirupu
- 170 g másla
- 2 lžíce mléka/vody
- 1 vanilkový lusk
- moučkový cukr nebo kokosová mouka na obalení
- vanilkový lusk nebo třtinový vanilkový cukr
Postup na vanilkové rohlíčky z mandlí
- Ječnou a špaldovou mouku smícháme s cukrem, mletými mandlemi a špetkou soli a vysypeme je na pracovní plochu. Uprostřed uděláme menší důlek, do kterého vyklepneme žloutky a přidáme mléko a lžíci rýžového sirupu.
- Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou hranou vydlabeme semínka a nasypeme je k mouce.
- Nakonec na mouku pokrájíme lehce změklé máslo a začneme rukama zpracovávat těsto. Nejprve se bude hodně drolit, ale dejte mu čas a po chvíli se všechny ingredience krásně spojí.
- Pokud by se těsto i tak stále příliš drolilo, můžete do něj přidat ještě trošku vody nebo mléka.
- Hotové těsto zabalte do folie a nechte ideálně přes noc odpočívat v lednici. Druhý den těsto vyndejte z lednice, odkrojte z něj menší část a znovu ji důkladně prohněťte a vyválejte z něj váleček podle požadované tloušťky rohlíčků.
- Z válečku ukrojíme cca 5 cm dlouhý kousek, který stočíme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky pečeme v předehřáté troubě na 150 °C přibližně 12-15 minut.
- Ještě teplé je obalte v cukru nebo kokosové mouce smíchané s vanilkou nebo třtinovým vanilkovým cukrem.
TIP: Tady doporučení na další vánoční trhák a to cukroví ze špaldové mouky. A kdo má potíž s lepkem, je tady recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky. Pokud přemýšlíte, jak zpracovat zbylé bílky, tak vyzkoušejte recept na bílkový chlebíček.
Vanilkové rohlíčky s ořechy – recept
České vanilkové rohlíčky patří k typickému vánočnímu cukroví. Základ tvoří máslové těsto s mletými ořechy. Kousky těsta se vytvarují do tvaru půlměsíce a upečou se v troubě. Ještě teplé půlměsíčky je třeba obalit ve vanilkovém cukru. Celkem příprava vanilkových rohlíčků s ořechy zabere necelé 2 hodiny.
Ingredience na vanilkové rohlíčky s ořechy
Těsto:
- 2 hrnky (260 g) hladké mouky
- 1 a ½ tyčinky (170 g) nesoleného másla
- ¼ šálku (50 g) hrubého cukru
- 1 šálek (100 g) loupaných vlašských ořechů
- 1 žloutek
Domácí vanilkový cukr:
- 1 šálek (120 g) moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
Postup přípravy vanilkových rohlíčků s ořechy
- Zhruba tři dny před pečením rohlíčků připravte vanilkový cukr: do velké nádoby se šroubovacím uzávěrem nasypte moučkový cukr a vložte do ní vanilkový lusk. Nádobu uzavřete a protřepejte.
- Přibližně za tři dny je cukr krásně voňavý a připravený k použití.
- Nastrouhejte vlašské ořechy a dejte je do mísy. Přidejte mouku, žloutek, cukr a máslo nakrájené na kousky.
- Vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu odpočinout do lednice. Poté těsto rozdělíme na čtyři části a každou rozválíme na proužek silný asi 2,5 cm. Proužek nakrájejte na malé, stejně velké kousky.
- Kousky těsta rozválejte do tvaru půlměsíce a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě při 170 °C po dobu 12 minut.
- Ještě teplé půlměsíčky obalte ve vanilkovém cukru.
Vídeňské vanilkové rohlíčky – recept
Tyto máslové, křehké a úžasně sladké půlměsíčky s moučkovým cukrem pocházejí původně z Rakouska a jsou oblíbené také v Německu a některých částech východní Evropy (např. v Maďarsku). Vídeňské vanilkové rohlíčky připravíte za hodinu a půl.
Důležité tipy před pečením
- Je důležité, aby máslo, které použijete, bylo studené. V opačném případě je pravděpodobnější, že se těsto rozpadne. Použití másla z lednice funguje dobře, ale mražené máslo nebude fungovat – je příliš studené na hnětení.
- Aby se nám těsto snáze dobře propracovalo, používáme v receptu jeden žloutek (jako jakési „lepidlo“). Původně se vanilkové půlměsíčky dělaly bez vejce, v rakouském/německém pečení je vaječná verze zcela přijatelná.
- Pokud žloutek použít nechcete, můžete ho vynechat (dbejte na to, aby ostatní ingredience byly studené) – ale nedivte se, když se vám těsto rozpadne.
- Co se týče ořechů, používáme mleté mandle, což je v dnešní době pravděpodobně nejoblíbenější volba. Můžete však použít i mleté vlašské ořechy nebo dokonce mleté lískové ořechy, pokud dáváte přednost. Jen mějte na paměti, že to může trochu ovlivnit strukturu.
- Těsto nepřehněťte, protože by se mohlo příliš rozehřát máslo a těsto by bylo příliš drobivé.
- Abyste si usnadnili práci, mějte v troubě vždy jen jeden plech. Pokud budete mít v troubě dva plechy najednou, mohly by se rohlíčky upéct nerovnoměrně.
- Vanilkové rohlíčky nepřepečte. Jsou hotové, když spodní strana/strany začínají být zlatavě hnědé. Vrchní část rohlíčků nemusí být zlatohnědá, aby byly hotové.
Ingredience na vídeňské vanilkové rohlíčky
Těsto:
- 1 hrnek studeného másla
- 2 šálky hladké mouky
- 3/4 šálku mletých mandlí
- 1/3 šálku cukru krystal
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 žloutek
Na obalení:
- cukr moučka
Postup přípravy vídeňských rohlíčků
- Studené máslo nakrájejte na malé kousky. Ve středně velké míse smíchejte mouku, máslo, mleté mandle, cukr, vanilkový extrakt a žloutek čistýma rukama nebo cukrářským nožem. Ke konci těsto rukama stlačujte, dokud se nevytvoří koule. Těsto nepřehněťte, protože by se tím mohlo máslo příliš rozehřát a těsto by bylo příliš drobivé.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie (nebo ho vložte do igelitového sáčku) a dejte ho do chladničky alespoň na hodinu (nevadí ani déle).
- Po uplynutí hodiny předehřejte troubu na 175 °C a na plech dejte pečicí papír. Na plech dejte malé množství mouky a těsto rozdělte na čtyři stejně velké kousky. Čtvrtinu těsta si nechte venku a zbytek dejte zpět do lednice. Měli byste vyndat vždy jen malé množství těsta a zbytek nechat v chladu.
- Těsto krátce prohněťte a poté ho rukama rozválejte, až se z něj stane dlouhá „pruh“ o tloušťce přibližně 1 cm. Pokud se těsto rozpadá, znovu ho krátce prohněťte a znovu rozválejte.
- Těsto nakrájejte na zhruba 7 cm dlouhé kousky a vytvarujte je tak, aby vypadaly jako půlměsíčky. Nezapomeňte konce mírně zašpičatit, aby vypadaly hezčí.
- Rohlíčky položte na plech. Opakujte kroky 4 a 5, dokud nespotřebujete všechno těsto. Pravděpodobně budete muset použít alespoň dva plechy na pečení.
- Rohlíčky pečte přibližně 15-17 minut na prostřední mřížce trouby, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Protože každá trouba je jiná, může se doba pečení mírně lišit.
- Také pokud jste udělali rohlíčky silnější, než je doporučeno výše, mohou potřebovat o něco déle. Doporučujeme péct rohlíčky po jednom plechu, protože pokud byste měli v běžné troubě dva plechy najednou, mohly by se péct nerovnoměrně.
- Vyjměte vanilkové rohlíčky z trouby a zvedněte pečicí papír s rohlíčky z plechu. Hned poté rohlíčky opatrně přesuňte ke středu papíru a posypte je moučkovým cukrem.
- Případně je můžete také obalit v moučkovém cukru, ale v takovém případě se rohlíčky spíše rozbijí.
TIP: Vychladlé vanilkové rohlíčky můžete skladovat ve formě na rohlíčky na chladném a suchém místě až 4 týdny.
Vanilkové rohlíčky zdravě
Pečení vánočního cukroví je velkou vánoční tradicí. Každý má svůj oblíbený druh vánočního cukroví, mezi které patří i tyto luxusní vanilkové rohlíčky. Vanilkové půlměsíčky se běžně jedí po celé zemi a není mnoho lidí, kteří by je neměli rádi. Zdravou variantu vanilkových rohlíčků upečete během půl hodiny.
Vanilkové půlměsíčky dostaly svůj název podle tvaru půlměsíce, ale o jejich přesném historickém původu se vedou spory. Povídá se, že vanilkové půlměsíčky vynalezli rakouští pekaři před mnoha sty lety.
Dnes jsou vanilkové rohlíčky známé po celé Evropě a milují je lidé všech věkových kategorií. Těsto je velmi jemná směs jemně mletých mandlí, pohankové a ovesné mouky a také kokosového cukru a pasty z pravého vanilkového lusku.
Věřte, že se sušeným vanilkovým práškem nebudou rohlíčky chutnat tak dobře. Na pravých vanilkových luscích (fazolkách) je něco magického a jejich chuť je tak jemná, že ani nebudete věřit, jak dobře chutnají.
Samozřejmě, že rohlíčky budou chutnat jako vanilka, ale jedinečnou a úžasnou chuť jim dodá pouze pravý vanilkový lusk.
Ingredience na zdravé vanilkové rohlíčky
Těsto:
- 50 g pohankové mouky
- 50 g ovesných vloček
- 50 g mandlí
- 1 lžíce javorového sirupu
- 70 g kokosového oleje
- 1 lžíce (15 g) mandlového másla
- 1 lžička chia semínek
- 3 lžičky vody
- 30 g kokosového cukru
- 1 vanilkový lusk
- špetka soli
Kokosový „sníh“:
- 4 lžíce strouhaného kokosu
- 1 lžíce kokosového cukru
- ½ lžičky mleté vanilky
Postup přípravy zdravých vanilkových rohlíčků
- Vložte chia semínka do malé misky a přidejte vodu. Směs nechte v lednici asi 10 minut zhoustnout.
- Vložte mandle do kuchyňského robotu a zpracujte je na jemnou mouku. Dávejte pozor, abyste ji nemixovali příliš dlouho, protože by se mohla změnit v mandlové máslo. Mandlovou mouku dejte stranou a ovesné vločky rovněž zpracujte na mouku. Odložte stranou.
- Kokosový olej, mandlové máslo, kokosový cukr a javorový sirup rozmixujte v kuchyňském robotu na několik sekund. Můžete k tomu použít i běžný ruční mixér. Ostrým nožem rozdělte vanilkový lusk podélně na dvě poloviny. Tupou stranou nože seškrábněte poloviny lusku, abyste získali vzácná vanilková semínka.
- Do kokosové směsi přidejte vanilková semínka, chia-směs, mleté mandle a ovesné vločky, pohankovou mouku a sůl a vše dobře promíchejte pomocí kuchyňského robotu nebo ručního mixéru. Z těsta vyválejte dva špalíčky (dlouhé asi 20 cm) a přikryjte je plastovou fólií. Nechte je alespoň hodinu chladit.
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte dva plechy pečicím papírem.
- Příprava kokosového „sněhu“: Přísady dejte do malé misky a dobře promíchejte lžící.
- Nakrájejte špalíčky na 30 kusů a každý kus srolujte rukama do tvaru půlměsíce. Vanilkové půlměsíčky položte na vyložené plechy, asi 2 cm od sebe. Pečte, dokud sušenky nezhnědnou, ale nejsou tmavé, asi 14 minut. Na plechu nechte několik minut vychladnout.
- Ještě teplé rohlíčky vložte do kokosového „sněhu“ a zcela je zakryjte. Buďte opatrní, protože jsou velmi křehké. Přeneste půlměsíčky na mřížku, aby zcela vychladly.
- Vanilkové rohlíčky uchovávané ve vzduchotěsné nádobě vydrží asi 2 týdny.
TIP: Pokud nemáte chia semínka, použijte mletá lněná semínka ve stejném poměru. Zkuste kromě vanilkových rohlíčků další veganské dezerty.