Pustila jsem se do neprozkoumaných končin dezertů bez lepku a připravila bezlepkové vanilkové cupcakes s borůvkami a borůvkoým krémem. A byla jsem moc příjemně překvapená.
Tip: Tady snadný domácí recept na paleo kokosky.
Ale teď už k receptu…
Bezlepkové vanilkové cupcakes s borůvkami a borůvkovým krémem
Ingredience (na 12 ks):
- 60 g zchladlého rozpuštěného másla
- 100 g cukru
- ½ vanilkového lusku (semínka, prázdný lusk zapíchněte do nádoby s moučkovým cukrem a nechte ho tam, krásně ho provoní)
- 1 vejce
- 1 kávová lžička vanilkového extraktu
- 140 g bezlepkové mouky (já použila Labetu)
- 1 kávová lžička prášku do pečiva (bez lepku)
- 1 kávová lžička sody (bez lepku)
- 150 ml podmáslí
- 125 g borůvek (momentálně kanadských, těšme se na léto)
Krém:
- 250 ml zavařených borůvek i se šťávou (můžete použít i čerstvé nebo mražené borůvky)
- 1 bezlepkový vanilkový puding (Amylon)
- 250 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr dle chuti
Postup
Troubu zahřejte na 180°C a muffinový plech vyložte papírovými košíčky. Vejce vyšlehejte se semínky z vanilkového lusku, vanilkovým extraktem, cukrem a máslem do pěny. Mouku prosejte s práškem do pečiva a sodou přes jemné síto a postupně spolu s podmáslím přimíchávejte do vaječné pěny. Chviličku počkejte než začnete konzistenci těsta upravovat přidáním podmáslí či mouky.
Bezlepková mouka se chová trochu jinak než obyčejná, a zatímco nejprve je těsto řídké, po chvilce samo zhoustne. Prostě mu dejte minutku čas a až potom ho dolaďte podle potřeby. Košíčky plňte do 2/3, posypte polovinou borůvek a pečte asi 12 – 14 minut dozlatova, nechte vychladnout v plechu.
Na krém nejdříve svařte borůvky s pudinkem do husté kaše, nechte úplně vychladnout a poté prošlehejte a opatrně smíchejte s vyšlehanou smetanou. Podle toho jak moc byly sladké zavařené borůvky krém doslaďte. Naplňte krémem zdobící sáček s uzavřenou hvězdičkovou špičkou.
Vychladlé dortíky ozdobte krémem (začněte zdobit od středu po spirále směrem ven) a zbylými borůvkami.
Recept se dá samozřejmě použít i na přípravu cupcakes s lepkem, stačí nahradit bezlepkové suroviny těmi s obsahem lepku. Obě varianty chutnají stejně dobře, vážně!
Redakce Receptik.cz