Vanilka je králem zmrzlinových příchutí. Tato verze bez vajec má jasnější a výraznější vanilkovou chuť.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Doba vaření: 5 minut
- Dodatečný čas: 2 hodiny
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 3/4 šálku bílého cukru
- 1 šálek husté smetany ke šlehání
- 2 a čtvrt šálku mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- V hrnci na mírném ohni mícháme cukr, smetanu a mléko, dokud se cukr nerozpustí. Zahříváme, dokud není směs horká a na okraji se neobjeví malý kroužek pěny.
- Směs smetany přelijeme do velké odměrky. Vmícháme vanilkový extrakt a směs důkladně vychladíme, nejméně 2 hodiny (nejlépe přes noc).
- Vychladlou zmrzlinovou směs nalijeme do zmrzlinovače, zapneme přístroj a necháme ji vychladnout podle pokynů výrobce, zhruba 20-25 minut.
- Když je zmrzlina jemně zmrzlá, ihned ji podáváme nebo na ni přímo položíme plastové fólie a dáme ji do mrazáku uležet.