Vajíčková pomazánka na více způsobů – bez hořčice nebo také pro děti

PomazánkySnackyStudená kuchyněStudená kuchyně - pomazánkyVaječné pomazánky

Vajíčková pomazánka je česká klasika, kterou si oblíbily celé generace. Co však dělat, když máte doma malé strávníky nebo zkrátka nechcete používat hořčici? Nezoufejte! Existuje hned několik receptů na vajíčkovou pomazánku, které si zamilují i ti nejnáročnější jedlíci. Ať už máte rádi sladší nebo pikantnější chuť, určitě si vyberete.

Pomazánka z vajíček je oblíbená pochoutka, kterou milují lidé všech věkových kategorií. Je to jednoduché jídlo, které můžete připravit za pouhých pár minut. Je plné chutí a výživných látek, které se vejdou do jednoho jídla. Jedná se o perfektní jídlo pro snídani, oběd, večeři, nebo i pro svačinu například ve formě obložené bagety. Můžete ji servírovat na chlebu nebo jiném čerstvém pečivu.

Vajíčková pomazánka je bohatým zdrojem bílkovin, vápníku, vitamínu A a železa. Bílkoviny jsou nezbytné pro růst svalů a udržování silné imunity. Vápník a železo pomáhá udržovat zdravé kosti a zuby. Vitamín A je důležitý pro zdraví očí a pokožky.

Shrnutí článku

Nejlepší recepty na vajíčkovou pomazánku – variací na vajíčkovou pomazánku je několik, například pomazánka bez majonézy, s tatarkou nebo pomazánkovým máslem.

Jak připravit vajíčka – vajíčka lze připravit jako pomazánku, dále je možné z nich udělat dip nebo omeletu.

Jak jsou vajíčka prospěšná – vajíčka jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitaminů, železa a také například zinku.

Nejlepší vajíčková pomazánka všech dob – recept

Nejlepší vajíčková pomazánka všech dob s majonézou bývala hitem večírků za minulého režimu, je ovšem tak dobrá, že se na výsluní drží i dnes. Výborná vajíčková pomazánka s majonézou je skvělá k snídani, ke svačině i k večeři, nikoho však neurazíte, když ji natřete na jednohubky nebo chlebíčky.

Ingredience

  • 2 vejce natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 1/4 lžičky cibulového prášku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Vejce uvařená natvrdo oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
  2. V misce smíchejte majonézu, dijonskou hořčici, česnekový prášek, cibulový prášek, sůl a pepř.
  3. Míchejte, dokud se vše zcela nevstřebá.
  4. Do směsi přidejte nakrájená vejce a míchejte, dokud se vše rovnoměrně nespojí.
  5. Vaječnou pomazánku s majonézou podávejte na čerstvém pečivu a vychutnejte si.

Pokud máte chuť na jiné pomazánky, vyzkoušejte recept na krabí pomazánku s tvarohem, ďábelské tousty nebo tuňákovou pomazánku či Baba Ganoush.

Rychlá vajíčková pomazánka pro děti bez majonézy – recept

Pomazánka z vajíček je oblíbenou českou klasikou, obzvláště v době Velikonoc. Vajíčková pomazánka ze školky patří k těm oblíbenějším mezi dětmi.

Ingredience

  • 4 vařená vejce
  • 2 lžíce obyčejného jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce jemně nasekané pažitky

Postup

  1. Uvařená vejce oloupejte a vložte je do středně velké mísy.
  2. Vidličkou vejce rozmačkejte, dokud nebudou hladká.
  3. Do rozmačkaných vajec přidejte jogurt, hořčici, med, sůl a pepř a míchejte, dokud se dobře nespojí.
  4. Přiložte nasekanou pažitku.
  5. Vajíčkovou pomazánku bez majonézy podávejte na opečených toastech nebo čerstvém pečivu, abyste dětem připravili chutnou a výživnou pochoutku.
Pomazánka z vajíček je oblíbenou českou klasikou, obzvláště v době Velikonoc.

Vajíčková pomazánka s máslem jako od babičky – recept

Recept na vajíčkovou pomazánku od babičky patří mezi jednu z nejoblíbenějších již po celé generace. K její přípravě zužitkujete především bohatou velikonoční výslužku, nicméně dopřát si ji můžete kdykoliv během roku.

Ingredience

  • 2 vejce uvařená natvrdo, oloupaná a nahrubo nakrájená
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. V malé misce rozmačkejte nasekaná vejce a rozpuštěné máslo, dokud se nespojí.
  2. Přidejte majonézu a hořčici a promíchejte, dokud se nespojí.
  3. Podle chuti osolte a opepřete.

Vajíčková pomazánka s tatarkou – recept

Tuto vajíčkovou pomazánku můžete podle fantazie obohatit měkkým salám a nakládanými okurkami. Fantazii se meze nekladou.

Ingredience

  • 5 vajec
  • 2 cibule
  • 400 g tatarské omáčky
  • sůl a mletý pepř
  • měkký salám a nakládané okurky

Postup

  1. Vejce uvařte natvrdo a zatím si do mísy nalejte všechnu tatarku.
  2. Poté si nadrobno nakrájejte cibulku a vše smíchejte dohromady.
  3. Nakonec dochuťte solí a pepřem, můžete přidat a najemno nakrájený salám a okurky.
Recept na vajíčkovou pomazánku je velmi variabilní. Můžete použít máslo, majonézu, tatarku či pomazánkové máslo Fantazii se meze nekladou.

Vaječná pomazánka s pomazánkovým máslem – recept

Vyzkoušejte recept na tuto rychlou a snadnou vajíčkovou pomazánku s pomazánkovým máslem.

Ingredience

  • 3 uvařená vejce natvrdo
  • 1 menší cibule
  • 1 pomazánkové máslo
  • 100 g majonézy
  • sůl, pepř na dochucení

Postup

  1. Vejce nastrouhejte do misky, přidejte drobně pokrájenou cibuli, pomazánkové máslo, majonézu.
  2. Poté dochuťte solí, pepřem a dobře promíchejte.
  3. Vajíčkovou pomazánku s pomazánkovým máslem podávejte s čerstvým pečivem a zeleninou. 

Dietní vajíčková pomazánka s Cottage sýrem – recept

Tato dietní vajíčková pomazánka s Cottage sýrem může být podávána také jako vajíčková pomazánka ze školky, neobsahuje majonézu ani máslo, množství soli přizpůsobíte, aby bylo vhodné pro děti.

Ingredience

  • 4 vejce natvrdo
  • 1 kelímek Cottage
  • 1-2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 malá cibule
  • pažitka a medvědí česnek dle chuti
  • sůl

Postup

  1. Cibuli jemně nakrájejte, pažitku a medvědí česnek také.
  2. Vložte do misky a přidejte Cottage.
  3. Vejce nahrubo nastrouhejte a vše promíchejte s hořčicí.
  4. Nakonec dosolte dle chuti. Nechte alespoň hodinu v lednici uležet.

Luxusní vajíčková pomazánka z lučiny – recept

Odlehčená varianta jednoduché, přesto luxusní vajíčkové pomazánky z natvrdo uvařených vajec a lučiny, které šmrnc dodává jarní cibulka a čerstvá pažitka, je nejlepší s tmavým chlebem.

Ingredience

  • 10 uvařených vajec natvrdo
  • 2 jarní cibulky
  • 400 g lučiny
  • 1 svazek pažitky
  • sůl a pepř mletý

Postup

  1. Vejce oloupejte a pokrájejte nadrobno, jarní cibulky nakrájejte na kolečka. Vše dejte do misky, přidejte lučinu a dobře promíchejte.
  2. Chuť dolaďte solí a pepřem. Před podáváním dejte vychladit do ledničky.
  3. Pomazánku servírujte bohatě posypanou nasekanou pažitkou a namazanou na pečivu.
Vyzkoušejte odlehčené varianty vajíčkové pomazánky s lučinou, bílým jogurtem nebo cottage sýrem.

Pomazánka z nivy a vajec – recept

Nevíte co namazat na chlebíčky pro nečekanou návštěvu? Nebo co si dát k čerstvému pečivu třeba k večeři nebo svačině? Na chlebíčky můžete natřít spoustu druhů pomazánek. Jednou z nich je vajíčková pomazánka s nivou.

Ingredience

  • 60-80 g nivy
  • 2-3 vařená vajíčka natvrdo
  • 100 g pomazánkového másla nebo lučiny
  • 1 jarní cibulka
  • 1-2 lžíce bílého jogurtu
  • mletý pepř a sůl (pokud bude potřeba)

Postup

  1. Nivu a vejce uvařená natvrdo nastrouhejte najemno. Cibulku nasekejte na drobné kousky.
  2. V míse smíchejte strouhanou nivu s cibulkou a přidejte pomazánkové máslo nebo lučinu.
  3. Přidejte jogurt a strouhaná vejce.
  4. Nakonec opepřete a dosolte, pokud je potřeba. Niva už by měla pomazánku dostatečně ochutit.
  5. Nechte v lednici chvíli odležet a podávejte.

Falešná vegan vajíčková pomazánka – recept

Připravte si „vajíčkovou“ pomazánku z čistě přírodních surovin. Příprava vám nezabere víc než 5 minut.

Ingredience

  • 1 bílé tofu
  • 1 malá cibulka
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 100 ml veganské majonézy (např. sójové)
  • pepř

Postup

  1. Bílé tofu dejte do misky a rozmačkejte vidličkou nebo nastrouhejte.
  2. K tofu přidejte najemno nakrájenou cibulku, kurkumu, sůl, hořčici, pepř a majonézu.
  3. Promíchejte a nechte chvíli uležet. Případně dochuťte podle vlastních chutí.

Vajíčková pomazánka na více způsobů

Vaječnou pomazánku lze použít jako pomazánku na chlebíčky, domácí špaldový chléb nebo jiné pečivo, nebo dokonce jako dip. Je to skvělý způsob, jak jídlu dodat další chuť, aniž byste museli přidávat mnoho tuku nebo kalorií. Je to také skvělý způsob, jak využít zbytky vařených vajec.

Milovníci vajec určitě uvítají recept na dokonalá míchaná vajíčka či vaječnou omeletu v sáčku.

Recepty na vajíčkovou pomazánku jsou podobně jako v případě receptů na chlebíčkovou pomazánku velmi variabilní.

Nejlepší vajíčková pomazánka všech dob se může navíc skladovat v chladničce až týden, takže je skvělé udělat si dávku dopředu. Při podávání ji jednoduše namažte na svůj oblíbený kousek pečiva a posypte čerstvými bylinkami, nebo třeba touto divoce rostoucí léčivkou, bršlicí.

Mezi další oblíbené způsoby přípravy vajíček jsou míchaní, na hniličko, vejce Benedikt nebo je možné z nich udělat také omeletu.

Proč jíst vajíčka?

Vejce jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů vysoce kvalitních bílkovin. Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a obnovu buněk, podporují růst svalové hmoty a pomáhají udržovat pocit sytosti.

Kromě bílkovin jsou vejce bohatá na vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), které jsou důležité pro zdravé oči, kosti, imunitní systém a srážení krve. Dále obsahují minerály jako železo, zinek a selen, které přispívají k mnoha tělesným funkcím.

Vejce jsou neuvěřitelně všestranná potravina a dají se použít do nespočtu receptů. Můžete si je uvařit, usmažit, použít do omelety, do pečiva, do salátů nebo jako součást omáček.

Stručně řečeno, vejce jsou nutričně bohatá, všestranná a cenově dostupná potravina, která by neměla chybět ve vyváženém jídelníčku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang