Vajíčková pomazánka je česká klasika, kterou si oblíbily celé generace. Co však dělat, když máte doma malé strávníky nebo zkrátka nechcete používat hořčici? Nezoufejte! Existuje hned několik receptů na vajíčkovou pomazánku, které si zamilují i ti nejnáročnější jedlíci. Ať už máte rádi sladší nebo pikantnější chuť, určitě si vyberete.
Pomazánka z vajíček je oblíbená pochoutka, kterou milují lidé všech věkových kategorií. Je to jednoduché jídlo, které můžete připravit za pouhých pár minut. Je plné chutí a výživných látek, které se vejdou do jednoho jídla. Jedná se o perfektní jídlo pro snídani, oběd, večeři, nebo i pro svačinu například ve formě obložené bagety. Můžete ji servírovat na chlebu nebo jiném čerstvém pečivu.
Vajíčková pomazánka je bohatým zdrojem bílkovin, vápníku, vitamínu A a železa. Bílkoviny jsou nezbytné pro růst svalů a udržování silné imunity. Vápník a železo pomáhá udržovat zdravé kosti a zuby. Vitamín A je důležitý pro zdraví očí a pokožky.
Shrnutí článku
Nejlepší recepty na vajíčkovou pomazánku – variací na vajíčkovou pomazánku je několik, například pomazánka bez majonézy, s tatarkou nebo pomazánkovým máslem.
Jak připravit vajíčka – vajíčka lze připravit jako pomazánku, dále je možné z nich udělat dip nebo omeletu.
Jak jsou vajíčka prospěšná – vajíčka jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitaminů, železa a také například zinku.
Nejlepší vajíčková pomazánka všech dob – recept
Nejlepší vajíčková pomazánka všech dob s majonézou bývala hitem večírků za minulého režimu, je ovšem tak dobrá, že se na výsluní drží i dnes. Výborná vajíčková pomazánka s majonézou je skvělá k snídani, ke svačině i k večeři, nikoho však neurazíte, když ji natřete na jednohubky nebo chlebíčky.
Ingredience
- 2 vejce natvrdo
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky cibulového prášku
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Vejce uvařená natvrdo oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
- V misce smíchejte majonézu, dijonskou hořčici, česnekový prášek, cibulový prášek, sůl a pepř.
- Míchejte, dokud se vše zcela nevstřebá.
- Do směsi přidejte nakrájená vejce a míchejte, dokud se vše rovnoměrně nespojí.
- Vaječnou pomazánku s majonézou podávejte na čerstvém pečivu a vychutnejte si.
Rychlá vajíčková pomazánka pro děti bez majonézy – recept
Pomazánka z vajíček je oblíbenou českou klasikou, obzvláště v době Velikonoc. Vajíčková pomazánka ze školky patří k těm oblíbenějším mezi dětmi.
Ingredience
- 4 vařená vejce
- 2 lžíce obyčejného jogurtu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička medu
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce jemně nasekané pažitky
Postup
- Uvařená vejce oloupejte a vložte je do středně velké mísy.
- Vidličkou vejce rozmačkejte, dokud nebudou hladká.
- Do rozmačkaných vajec přidejte jogurt, hořčici, med, sůl a pepř a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Přiložte nasekanou pažitku.
- Vajíčkovou pomazánku bez majonézy podávejte na opečených toastech nebo čerstvém pečivu, abyste dětem připravili chutnou a výživnou pochoutku.
Vajíčková pomazánka s máslem jako od babičky – recept
Recept na vajíčkovou pomazánku od babičky patří mezi jednu z nejoblíbenějších již po celé generace. K její přípravě zužitkujete především bohatou velikonoční výslužku, nicméně dopřát si ji můžete kdykoliv během roku.
Ingredience
- 2 vejce uvařená natvrdo, oloupaná a nahrubo nakrájená
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- V malé misce rozmačkejte nasekaná vejce a rozpuštěné máslo, dokud se nespojí.
- Přidejte majonézu a hořčici a promíchejte, dokud se nespojí.
- Podle chuti osolte a opepřete.
Vajíčková pomazánka s tatarkou – recept
Tuto vajíčkovou pomazánku můžete podle fantazie obohatit měkkým salám a nakládanými okurkami. Fantazii se meze nekladou.
Ingredience
- 5 vajec
- 2 cibule
- 400 g tatarské omáčky
- sůl a mletý pepř
- měkký salám a nakládané okurky
Postup
- Vejce uvařte natvrdo a zatím si do mísy nalejte všechnu tatarku.
- Poté si nadrobno nakrájejte cibulku a vše smíchejte dohromady.
- Nakonec dochuťte solí a pepřem, můžete přidat a najemno nakrájený salám a okurky.
Vaječná pomazánka s pomazánkovým máslem – recept
Vyzkoušejte recept na tuto rychlou a snadnou vajíčkovou pomazánku s pomazánkovým máslem.
Ingredience
- 3 uvařená vejce natvrdo
- 1 menší cibule
- 1 pomazánkové máslo
- 100 g majonézy
- sůl, pepř na dochucení
Postup
- Vejce nastrouhejte do misky, přidejte drobně pokrájenou cibuli, pomazánkové máslo, majonézu.
- Poté dochuťte solí, pepřem a dobře promíchejte.
- Vajíčkovou pomazánku s pomazánkovým máslem podávejte s čerstvým pečivem a zeleninou.
Dietní vajíčková pomazánka s Cottage sýrem – recept
Tato dietní vajíčková pomazánka s Cottage sýrem může být podávána také jako vajíčková pomazánka ze školky, neobsahuje majonézu ani máslo, množství soli přizpůsobíte, aby bylo vhodné pro děti.
Ingredience
- 4 vejce natvrdo
- 1 kelímek Cottage
- 1-2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 malá cibule
- pažitka a medvědí česnek dle chuti
- sůl
Postup
- Cibuli jemně nakrájejte, pažitku a medvědí česnek také.
- Vložte do misky a přidejte Cottage.
- Vejce nahrubo nastrouhejte a vše promíchejte s hořčicí.
- Nakonec dosolte dle chuti. Nechte alespoň hodinu v lednici uležet.
Luxusní vajíčková pomazánka z lučiny – recept
Odlehčená varianta jednoduché, přesto luxusní vajíčkové pomazánky z natvrdo uvařených vajec a lučiny, které šmrnc dodává jarní cibulka a čerstvá pažitka, je nejlepší s tmavým chlebem.
Ingredience
- 10 uvařených vajec natvrdo
- 2 jarní cibulky
- 400 g lučiny
- 1 svazek pažitky
- sůl a pepř mletý
Postup
- Vejce oloupejte a pokrájejte nadrobno, jarní cibulky nakrájejte na kolečka. Vše dejte do misky, přidejte lučinu a dobře promíchejte.
- Chuť dolaďte solí a pepřem. Před podáváním dejte vychladit do ledničky.
- Pomazánku servírujte bohatě posypanou nasekanou pažitkou a namazanou na pečivu.
Pomazánka z nivy a vajec – recept
Nevíte co namazat na chlebíčky pro nečekanou návštěvu? Nebo co si dát k čerstvému pečivu třeba k večeři nebo svačině? Na chlebíčky můžete natřít spoustu druhů pomazánek. Jednou z nich je vajíčková pomazánka s nivou.
Ingredience
- 60-80 g nivy
- 2-3 vařená vajíčka natvrdo
- 100 g pomazánkového másla nebo lučiny
- 1 jarní cibulka
- 1-2 lžíce bílého jogurtu
- mletý pepř a sůl (pokud bude potřeba)
Postup
- Nivu a vejce uvařená natvrdo nastrouhejte najemno. Cibulku nasekejte na drobné kousky.
- V míse smíchejte strouhanou nivu s cibulkou a přidejte pomazánkové máslo nebo lučinu.
- Přidejte jogurt a strouhaná vejce.
- Nakonec opepřete a dosolte, pokud je potřeba. Niva už by měla pomazánku dostatečně ochutit.
- Nechte v lednici chvíli odležet a podávejte.
Falešná vegan vajíčková pomazánka – recept
Připravte si „vajíčkovou“ pomazánku z čistě přírodních surovin. Příprava vám nezabere víc než 5 minut.
Ingredience
- 1 bílé tofu
- 1 malá cibulka
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžička soli
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 100 ml veganské majonézy (např. sójové)
- pepř
Postup
- Bílé tofu dejte do misky a rozmačkejte vidličkou nebo nastrouhejte.
- K tofu přidejte najemno nakrájenou cibulku, kurkumu, sůl, hořčici, pepř a majonézu.
- Promíchejte a nechte chvíli uležet. Případně dochuťte podle vlastních chutí.
Vajíčková pomazánka na více způsobů
Vaječnou pomazánku lze použít jako pomazánku na chlebíčky, domácí špaldový chléb nebo jiné pečivo, nebo dokonce jako dip. Je to skvělý způsob, jak jídlu dodat další chuť, aniž byste museli přidávat mnoho tuku nebo kalorií. Je to také skvělý způsob, jak využít zbytky vařených vajec.
Recepty na vajíčkovou pomazánku jsou podobně jako v případě receptů na chlebíčkovou pomazánku velmi variabilní.
Nejlepší vajíčková pomazánka všech dob se může navíc skladovat v chladničce až týden, takže je skvělé udělat si dávku dopředu. Při podávání ji jednoduše namažte na svůj oblíbený kousek pečiva a posypte čerstvými bylinkami, nebo třeba touto divoce rostoucí léčivkou, bršlicí.
Mezi další oblíbené způsoby přípravy vajíček jsou míchaní, na hniličko, vejce Benedikt nebo je možné z nich udělat také omeletu.
Proč jíst vajíčka?
Vejce jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů vysoce kvalitních bílkovin. Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a obnovu buněk, podporují růst svalové hmoty a pomáhají udržovat pocit sytosti.
Kromě bílkovin jsou vejce bohatá na vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), které jsou důležité pro zdravé oči, kosti, imunitní systém a srážení krve. Dále obsahují minerály jako železo, zinek a selen, které přispívají k mnoha tělesným funkcím.
Vejce jsou neuvěřitelně všestranná potravina a dají se použít do nespočtu receptů. Můžete si je uvařit, usmažit, použít do omelety, do pečiva, do salátů nebo jako součást omáček.
Stručně řečeno, vejce jsou nutričně bohatá, všestranná a cenově dostupná potravina, která by neměla chybět ve vyváženém jídelníčku.