Dokonalý pokrm, pokud jste se předešlý den přejedli – teplý a s výraznou, ale uklidňující chutí mořských plodů.
Ingredience
- 50 g másla
- 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
- 3 rozpůlené kardamomové lusky
- ¼ lžičky kurkumy
- 1 malá tyčinka skořice
- 2 čerstvé bobkové listy nebo 1 sušený
- 450 g rýže basmati
- 1 litr kuřecího nebo rybího vývaru, ideálně čerstvého
- 750 g filetu z uzené tresky jednoskvrnné
- 3 vejce
- 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 citron nakrájený na klínky, na ozdobu
Postup
- Ve velkém hrnci rozpusťte 50 g másla, přidejte 1 nadrobno nakrájenou středně velkou cibuli a na mírném ohni ji 5 minut opatrně restujte, dokud nezměkne, ale nezhnědne.
- Vmíchejte 3 rozpůlené kardamomové lusky, ¼ lžičky kurkumy, 1 malou tyčinku skořice a 2 bobkové listy a vařte 1 minutu.
- Přisypte 450 g rýže basmati a míchejte, dokud se celá dobře neobalí v kořeněném másle.
- Přilijte 1 litr kuřecího nebo rybího vývaru, přidejte ½ lžičky soli a přiveďte k varu, jednou zamíchejte, aby se rýže uvolnila ze dna pánve.
- Přikryjte těsně přiléhající pokličkou, snižte teplotu na minimum a nechte 12 minut velmi mírně vařit.
- Mezitím ve velké mělké pánvi přiveďte k varu trochu vody. Přidejte 750 g filetu z uzené tresky jednoskvrnné a vařte 4 minuty, dokud není ryba uvařená.
- Vyjměte ji na talíř a nechte ji vychladnout, dokud se s ní nebude dát manipulovat.
- Uvařte 3 vejce natvrdo po dobu 8 minut.
- Rybu odloupněte a zbavte kůže a kostí. Vejce slijte, nechte mírně vychladnout a poté je oloupejte a nakrájejte.
- Odkryjte rýži a vyjměte bobkové listy, skořicovou tyčinku a lusky kardamomu, pokud chcete. Opatrně do ní vidličkou vmíchejte rybu a nasekaná vejce, znovu přikryjte a vraťte na oheň na 2-3 minuty, nebo dokud se ryba neprohřeje.
- Jemně vmíchejte téměř všechny 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte posypané zbylou petrželkou a ozdobené 1 citronem nakrájeným na klínky.