uzena-treska-s-ryzi

Dokonalý pokrm, pokud jste se předešlý den přejedli – teplý a s výraznou, ale uklidňující chutí mořských plodů.

Ingredience

  • 50 g másla
  • 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
  • 3 rozpůlené kardamomové lusky
  • ¼ lžičky kurkumy
  • 1 malá tyčinka skořice
  • 2 čerstvé bobkové listy nebo 1 sušený
  • 450 g rýže basmati
  • 1 litr kuřecího nebo rybího vývaru, ideálně čerstvého
  • 750 g filetu z uzené tresky jednoskvrnné
  • 3 vejce
  • 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 citron nakrájený na klínky, na ozdobu

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozpusťte 50 g másla, přidejte 1 nadrobno nakrájenou středně velkou cibuli a na mírném ohni ji 5 minut opatrně restujte, dokud nezměkne, ale nezhnědne.
  2. Vmíchejte 3 rozpůlené kardamomové lusky, ¼ lžičky kurkumy, 1 malou tyčinku skořice a 2 bobkové listy a vařte 1 minutu.
  3. Přisypte 450 g rýže basmati a míchejte, dokud se celá dobře neobalí v kořeněném másle.
  4. Přilijte 1 litr kuřecího nebo rybího vývaru, přidejte ½ lžičky soli a přiveďte k varu, jednou zamíchejte, aby se rýže uvolnila ze dna pánve.
  5. Přikryjte těsně přiléhající pokličkou, snižte teplotu na minimum a nechte 12 minut velmi mírně vařit.
  6. Mezitím ve velké mělké pánvi přiveďte k varu trochu vody. Přidejte 750 g filetu z uzené tresky jednoskvrnné a vařte 4 minuty, dokud není ryba uvařená.
  7. Vyjměte ji na talíř a nechte ji vychladnout, dokud se s ní nebude dát manipulovat.
  8. Uvařte 3 vejce natvrdo po dobu 8 minut.
  9. Rybu odloupněte a zbavte kůže a kostí. Vejce slijte, nechte mírně vychladnout a poté je oloupejte a nakrájejte.
  10. Odkryjte rýži a vyjměte bobkové listy, skořicovou tyčinku a lusky kardamomu, pokud chcete. Opatrně do ní vidličkou vmíchejte rybu a nasekaná vejce, znovu přikryjte a vraťte na oheň na 2-3 minuty, nebo dokud se ryba neprohřeje.
  11. Jemně vmíchejte téměř všechny 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte posypané zbylou petrželkou a ozdobené 1 citronem nakrájeným na klínky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang