Blíží se Vánoce, a Vánoce bez rohlíčků, to by nebylo ono. Tyto rohlíčky jsou tak dobré, že jsou hned snědeny, ale to nevadí, je to práce tak na dvě hodinky a hned je další várka skvělých rohlíčků na světě.
Rohlíčky patří mezi nejoblíbenější cukroví. Navíc jsou prakticky nejméně pracné (pečené) cukroví.
Ingredience
- 100 g hladké mouky
- 50 g bramborového škrobu
- 50 g pískového cukru
- 50 g strouhaných oříšků
- 80 g másla
- 1 žloutek
- trochu vanilkového cukru
Postup
- Ingredience se dají dohromady na vále, důkladně prohnětou.
- Při správné konzistenci se výsledná koule rohlíčkového těsta nelepí (kdyžtak přidejte trochu mouky), nerozpadá.
- Těsto se dá do ledničky odležet přes noc (když se nemůžete odhodlat k pečení, vydrží i pár dní). Dobré je zabalit ho do potravinové fólie, aby neoschlo.
- Z těsta se pak uválí váleček, ten se rozkrájí na stejně velké kousky, z kterých se pak vyvalují jednotlivé rohlíčky.
- Hotové rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Troubu předehřejte na 180 °C, rohlíčky pečeme do růžova, cca 10 minut.
- Po vyndání z trouby rohlíčky necháme chvílí vychladnout, ale ještě teplé (ne úplně horké) obalíme v moučkovém cukru. Ještě lépe v moučkovém cukru ovoněném vanilkovým luskem.
TIP: Za vyzkoušení stojí také recept na ořechové rohlíčky.