Recept na tvarohový koláč se zakysanou smetanou

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchtyMoučníkySladká jídla
tvarohovy-kolac-se-zakysanou-smetanou-2

Tento lahodný recept na tvarohový koláč je hotový za pouhých 145 minut a z níže uvedených ingrediencí můžete obsloužit až 8 osob.

Ingredience

  • 33 čtverečků grahamových sušenek, rozdrcených, cca 114 g
  • nesolené máslo, rozpuštěné, plus další na vymazání pánve
  • 1 lžíce cukru
  • 570 g smetanového sýra
  • 1 a 1/4 šálku zakysané smetany
  • 1 šálek cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 3 žloutky
  • 1/3 šálku husté smetany

Postup

  1. Předehřejte troubu na 150 °C. Koláčovou formu o rozměrech 23 x 8 cm vymažte trochou rozpuštěného másla. Na dno a boky dejte pečící papír.
  2. V malé misce smíchejte rozdrobené grahamové sušenky, zbývající rozpuštěné máslo a 1 lžíci cukru. Vtlačte 2/3 směsi na dno pečícím papírem vyložené formy.
  3. Zbývající drobky položte na plech a pečte kůrku i zbývající směs 10 minut. Nechte vychladnout. Další drobenkovou směs si nechte na boky.
  4. V mixéru s pádlovým nástavcem šlehejte zakysanou smetanu po dobu 10 sekund. Přidejte smetanový sýr a cukr a 30 sekund míchejte na nízkém stupni a poté zvyšte na střední. Mísu vyškrábejte.
  5. V samostatné nádobě smíchejte vanilku, vejce, žloutky a hustou smetanu. Při středním stupni mixéru pomalu přilévejte tekutou směs. Když je polovina směsi zapracována, zastavte a seškrábněte ji.
  6. Pokračujte v přidávání směsi, dokud se nezapojí i zbytek ingrediencí. Po úplném spojení vlijte do vychladlého korpusu.
  7. Snižte teplotu v troubě na 120 °C. Vložte cheesecake do předehřáté vodní lázně, do trouby na 1 hodinu. Vypněte troubu a na jednu minutu otevřete dvířka. Dvířka zavřete na další hodinu.
  8. Vyjměte cheesecake z vodní lázně a před podáváním jej dejte na 6 hodin do chladničky, aby se zcela vychladil.
  9. Když je připraven k podávání, vložte celý koláčový plát do horké vodní lázně asi na 15 sekund.
  10. Rozložte na dortový kruh nebo servírovací mísu. Vezměte zbývající směs grahamových sušenek a vtlačte ji do boků dortu.
  11. Při krájení vložte nůž do horké vodní lázně a při každém průchodu dortem jej otřete do sucha.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang