S mámou máme pravidlo: narozeniny = dort. Neexistuje, že bychom oslavily jediné narozeniny bez dortu, to je prostě nemyslitelné. Naproti tomu můj drahý na moje otázky „jaký chceš letos dort?“ koulí očima, vzdychá a mumlá „ježiš já nevim“. Mno… Naštěstí, moje maminka je naprosto opačný případ. Letos už dopředu hlásila „Limetkový cheesecake, prosím“ – prostě značka ideál.

Možná jste se zarazili a říkáte si, že tenhle recept se ale nejmenuje cheesecake. Máte pravdu – nejmenuje a to z jednoho prostého důvodu. Já totiž ten klasický cheesecake nemám tak ráda, jako ten náš domácí, který je pouze z tvarohu – nepoužívám Philadelphii, ani nic podobného. Máme prostě rádi čistou tvarohovou chuť, ale je mi jasné, že kdybych tuhle verzi prohlásila za cheesecake, strhla by se vlna kritiky (a nejspíš oprávněné) a tak si tomu budu doma říkat jak chci. Nicméně slibuji, že pokud si ho upečete, nebudete litovat.

Ingredience

Těsto

  • 2 balíčky světlých věnečků
  • 150 g změklého másla

Náplň

  • 4 plnotučné tvarohy ve vaničce
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 150 ml limetkové šťávy
  • 200 g cukru
  • strouhaná kůra z jedné  bio limety (nebo pořádně vydrhnuté obyčejné)
  • 4 vejce

Ozdoba

  • 1 balení plátkové želatiny + voda dle návodu na obalu
  • šťáva z 1 limety
  • strouhaná kůra z 1 limety
  • cca 4 polévkové lžíce cukru
  • 1 bio limeta nakrájená na tenká kolečka (nebo opět vydrhnutá obyčejná)
  • 1 balení šlehačky

Postup

  1. Věnečky rozdrťte v robotu (nebo je dejte do igelitové tašky, zabalte do utěrky a rozdrťte paličkou na maso) a smíchejte s povoleným máslem)
  2. Předehřejte troubu na 150°C
  3. Věnečkovou hmotu rovnoměrně vtlačte na dno dortové formy
  4. Ve větší míse smíchejte tvarohy, cukr, škrob, limetovou kůru
  5. Zašlehejte limetovou šťávu
  6. Postupně zašlehejte vejce, jedno po druhém
  7. Tvarohovou směs nalijte na sušenkový spodek
  8. Dejte do trouby na cca 60 minut – ke konci je třeba dort sledovat (špejlí zjistíte zda je upečený)
  9. Po upečení troubu neotvírejte a nechte dort v zavřené troubě ještě 30 minut, poté vyndejte
  10. V malém kastrůlku rozehřejte želatinu s vodou, přidejte limetovou šťávu, kůru a cukr (ochutnejte a podle potřeby přidejte to, či ono)
  11. Doprostřed dortu poklaďte kolečka limety a zalijte želatinou (pokud se vám bude chtít, můžete ta kolečka limety přes noc předtím naložit do cukru, budou pak chuťově lepší)
  12. Po zchladnutí dejte do lednice
  13. Těsně před podáváním ušlehejte tuhou šlehačku a ozdobte dort po obvodu, případně klidně celý, pokud mate opravdu rádi šlehačku.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang