Hledáte na oběd rychlé řešení? Šišky, které nebudou bramborové, ale tvarohové. V lednici stačí mít tvaroh v kostce. Žádné čekání na chladnutí brambor!
Co k šiškám udělat rakytníkový kompot? A místo klasické strouhanky použít strouhanku panko? Výsledek bude křupavější.
Během vaření jsem ještě přidala pár dalších surovin (Mučenku! Mango! Kokos! Kardamom!) a výsledek byl opravdu božský. Aby nebyl oběd příliš přeslazený, naservírovala jsem šišky ještě se zakysanou smetanou. Hotová pohádka a můžete tak mít skvělý tip na oběd.
Tvarohové špalíčky (šišky) s křupavou kokosovou strouhankou a kompotem z exotického ovoce
Ingredience (na 2-3 porce):
Špalíčky:
- 250 g tvarohu v kostce (použila jsem jemný tvaroh na pečení od Jaroměřické mlékárny)
- 1 žloutek
- 2 lžíce dětské krupičky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
- máslo na vytření pánve
Kompot:
- 2 mučenky
- voda podle potřeby
- 1-2 lžíce krupicového cukru
- 100 g mraženého rakytníku, povoleného a okapeného (kupuji v Icelandu)
- 1 zralé mango, oloupané a nakrájené na malé kousky
Strouhanka:
- 25 g másla
- 60 g panko strouhanky (nebo obyčejné strouhanky)
- 1-2 lžíce strouhaného kokosu
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1/3 lžičky kardamomu (lze vynechat nebo dát méně/více – záleží na vás)
K podávání se bude hodit zakysaná smetana, crème fraîche nebo vyšlehaná smetana (40%) smíchaná s bílým jogurtem v poměru 1:1 a moučkový cukr a rozpuštěné máslo (nemusí být).
Postup
Tvaroh smíchejte se žloutkem, krupičkou, škrobem a solí. Vypracujte hladké těsto a nechte zhruba 20 minut odstát.
Mezitím připravte kompot. Mučenky rozpulte, vyškrábejte dužinu, krátce promixujte (abyste oddělili semínka, ale nerozbili je na příliš malé kousky) a přepasírujte přes jemné síto. Semínka a zbytky dužiny vyhoďte nebo si je přidejte do kaše či smoothie.
Mučenkovou štávu poté doplňte vodou do 120 ml, přelijte do hrnce, přidejte cukr a přiveďte k varu. Když začne směs vřít, ztlumte teplotu a nechte probublávat do zhoustnutí. Přidejte rakytník a ještě 1-2 minuty vařte. Stáhněte z plotny a vmíchejte mango.
Připravte strouhanku. V pánvi nechte rozpustit máslo, přisypte strouhanku a kokos a opražte dozlatova. Poprašte cukrem a kardamomem, promíchejte a stáhněte z plotny.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Z těsta na čisté pracovní ploše vyválejte delší válečky a ty pak rozkrájejte na špalíčky dlouhé zhruba 5-6 cm. Vařte je ve vroucí vodě pár minut, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je vylovte děrovanou naběračkou. Můžete je podávat ihned a nebo je ještě opéct na pánvi vymazané máslem dozlatova.
Špalíčky podávejte posypané strouhankou s kompotem a zakysanou smetanou. Můžete je navíc posypat moučkovým cukrem (myslete ovšem na to, že kompot je dost sladký) a polít máslem – já tenhle krok vynechala.
Poznámka:
Nechám na vás, zda budete šišky podávat pouze uvařené nebo je ještě opečete na másle. Obě možnosti jsou skvělé.