Chcete si upéct bábovku, ale nevíte jak na to? V tomto článku naleznete několik receptů na ty nejlepší tvarohové bábovky. Od těch klasických až po kombinace tvarohu s různými druhy ovoce či zeleniny jako jsou jablka, banány či mrkev.
Díky našim receptům vykouzlíte dokonalé tvarohové bábovky, které se skvěle hodí ke snídani nebo jako dezert k odpolední kávě, když čekáte návštěvu. A pokud se vám žádná z těchto kombinací nezamlouvá, zkuste např. citrónovo-makovou bábovku, malinovo-pistáciovou bábovku, dýňovou bábovku, cuketovo-tvarohovou bábovku, levandulovou bábovku, bábovku s jablky nebo skořicovou bábovku. Alergici mohou vyzkoušet i tvarohovou bábovku bez vajec.
Chcete-li tvarohovou bábovku ozvláštnit, můžete si podle níže uvedených receptů připravit také skvělou smetanovo-sýrovou polevu, citronovou polevu nebo cukrovou polevu, kterou bábovku jednoduše polijete. Teď už si stačí vybrat jen ten správný recept na tvarohovou bábovku a pustit se s chutí do pečení.
TIP: Vyzkoušejte také recept na karamel se smetanou, který můžete použít jako polevu na tvarohovou bábovku!
Jednoduchá banánovo-tvarohová bábovka – recept
Tato snadná tvarohovo-banánová bábovka je vláčná, kyprá a aromatická s měkkou máslovou drobenkou. Přelijte ji tvarohovou polevou, posypte moučkovým cukrem a získáte luxusní tvarohovou bábovku, která je ideální k snídani či k odpolední kávě jako dezert.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience na banánovo-tvarohovou bábovku
Na těsto:
- 356 g hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky soli
- 230 g nesoleného změklého másla
- 200 g bílého cukru
- 150 g hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 velká vejce
- 260 g rozmačkaných banánů
- 120 ml zakysané smetany
- 120 ml podmáslí
Na polevu:
- 45 g nesoleného změklého másla
- 115 g změklého smetanového sýru
- 120 g moučkového cukru
- 1 lžíce mléka
- 3 lžíce nasekaných vlašských ořechů (volitelné)
Postup na bánanovo-tvarohovou bábovku
Na těsto:
- Předehřejeme troubu na 175 °C. Vymažeme a moukou vysypeme bábovkovou formu. Ujistíme se, že jsou všechny záhyby a prohlubně dobře pokryté.
- Ve středně velké míse prošleháme mouku, jedlou sodu, skořici a sůl.
- Ve velké míse vyšleháme máslo, bílý a hnědý cukr, tak aby vznikla pěna. Vmícháme vejce a vanilkový extrakt. Poté přidáme rozmačkané banány.
- Při nízkých otáčkách mixéru přidáme asi polovinu moučné směsi. Poté vmícháme zakysanou smetanu.
- Vypneme mixér a seškrábeme stěny mísy. Následně přidáme zbytek moučné směsi a mléko.
- Těsto vložíme do připravené bábovkové formy a uhladíme povrch.
- Pečeme v předehřáté troubě 55-65 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá. Necháme 15-30 minut vychladnout a poté opatrně vyklopíme bábovku na talíř.
Na polevu:
- Vyšleháme máslo do měkka. Poté vmícháme smetanový sýr.
- Začneme mixovat na nízké otáčky a přidáváme moučkový cukr.
- Vmícháme mléko. V případě potřeby zašleháme ještě trochu moučkového cukru nebo mléka tak, abychom dosáhly požadované sladkosti a konzistence.
- Úplně vychladlou bábovku polijeme polevou. Můžeme k tomu použít lžíci nebo zdobící sáček s kulatou špičkou. Pokud chceme, můžeme bábovku ozdobit také nasekanými vlašskými ořechy.
TIP: Pro ještě lepší chuť přidejte do těsta nasekané čokoládové lupínky nebo vlašské či pekanové ořechy.
Babiččina tvarohová bábovka – recept
Podle tohoto receptu upečete tu nejlepší tvarohovou bábovku, která se vám vždy povede. Příprava této dokonalé babiččiny tvarohové bábovky je snadná a rychlá – v podstatě se za vás o všechno postará trouba.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Doba pečení: 80 minut
- Počet porcí: 14
Ingredience na babiččinu tvarohovou bábovku
- 1,5 šálku másla
- 1 balení smetanového sýru
- 3 šálky bílého cukru
- 6 vajec
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup na babiččinu tvarohovou bábovku
- Předehřejeme troubu na 165 °C. Vymažeme a moukou vysypeme formu na bábovku.
- V míse dohromady utřeme máslo a smetanový sýr do hladka. Postupně přidáváme cukr a šleháme, dokud není hmota nadýchaná.
- Přidáme postupně vejce, přičemž při každém přidání dobře prošleháme. Poté přidáme mouku a promícháme.
- Vmícháme vanilku a hotové těsto nalijeme do připravené bábovkové formy.
- Pečeme v předehřáté troubě 80 minut. Po 60ti minutách zkontrolujeme, zda je těsto propečené. Špejle zapíchnutá do středu bábovky by měla vyjít čistá.
- Před podáváním babiččinu tvarohovou bábovku vyjmeme a necháme zcela vychladnout.
Tvarohová bábovka s jablky – recept
Připravte si s námi tuto nejlepší bábovku s tvarohem, nakrájenými čerstvými jablky, strouhaným kokosem a vlašskými nebo pekanovými ořechy, přelitou cukrovou polevou. Neuděláte s ní krok vedle a k snídani či odpolední kávě je to ideální volba.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Doba pečení: 70 minut
- Počet porcí: 12-16
Ingredience na tvarohovou bábovku s jablky
Na těsto:
- 1,5 šálku rostlinného oleje
- 2 šálky cukru
- 3 velká a mírně našlehaná vejce
- 3 šálky hladké mouky
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička soli
- 1 lžička skořice
- 3 šálky oloupaných, jádřinců zbavených a nakrájených jablek
- 1 šálek slazeného strouhaného kokosu
- 1 šálek nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
Na polevu:
- 4 lžíce nesoleného másla
- 1 šálek hnědého cukru
- 3 lžíce mléka
Postup na tvarohovou bábovku s jablky
- Předehřejeme si troubu na 175 °C. Vymažeme a moukou vysypeme formu na bábovku.
- Vyšleháme cukr s olejem a následně přidáme vejce.
- V samostatné míse prosejeme mouku, jedlou sodu, sůl a skořici. Suché přísady postupně přidáváme do mokré směsi zhruba po třetinách a po každém přidání směs zašleháme.
- Vmícháme vanilku, jablka, kokos a nasekané ořechy.
- Těsto přendáme do připravené bábovkové formy a stěrkou jemně uhladíme povrch. Pečeme 60-70 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Necháme lehce vychladnout a poté bábovku opatrně vyjmeme z formy. Vyjmutou bábovku necháme zcela vychladnout na mřížce.
- Na polevu si v malém hrnci na středně nízkém ohni smícháme všechny potřebné ingredience a vaříme, dokud se máslo a cukr nerozpustí.
- Vidličkou propícháme celý povrch bábovky, aby se při nanášení polevy snadno vsakovala do bábovky. Naneseme polevu hojně po celém povrchu tvarohové bábovky a položíme na servírovací mísu.
Luxusní tvarohová bábovka hrnková – recept
Toto je klasický recept na hrnkovou tvarohovou bábovku s olejem. Nikdy nevyjde z módy a zachutná všem.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Doba pečení: 80 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience na luxusní tvarohovou bábovku hrnkovou
- 1,5 šálku nesoleného másla pokojové teploty
- 2 lžíce oleje
- 1 balení smetanového sýru pokojové teploty
- 2 a 3/4 šálku krystalového cukru
- 6 velkých vajec pokojové teploty
- 3 šálky prosáté mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- moučkový cukr na ozdobu
Postup na luxusní tvarohovou bábovku hrnkovou
- Nejprve si předehřejeme troubu na 160 °C. Formu na bábovku důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Do mísy mixéru dáme máslo, olej a smetanový sýr. Šleháme 2 minuty při vysokých otáčkách. Pomalu přidáváme cukr a šleháme při vysokých otáčkách dalších 7 minut, dokud nebude hmota velmi světle žlutá a nadýchaná.
- Přidáme vejce, jedno po druhém, po každém přidání dobře spojíme a podle potřeby seškrábneme po stranách.
- Ztlumíme mixér na nejnižší rychlost a pomalu přidáváme do těsta mouku. Poté přidáme sůl, přičemž dáváme pozor, abychom šlehání nepřehnali.
- Nakonec přidáme vanilkový extrakt, oškrábeme stěny a mícháme, dokud se těsto nespojí.
- Těsto nalijeme do připravené bábovkové formy a pečeme 75-80 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky nevyjde čistá.
- Upečenou bábovku necháme 10 minut chladnout ve formě, poté jej vyklopíme na servírovací talíř a necháme chladnout alespoň dalších 60 minut. Poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.
TIP: Vyzkoušejte i tuto vláčnou kokosovou bábovku s pudinkem.
Mrkvová bábovka s tvarohem – recept
Když tuto výbornou a dokonale kořeněnou mrkvovou bábovku s tvarohem rozkrojíte, naskytne se vám pohled na mramorovou bábovku s tvarohem a mrkví. Právě díky mrkvi je tato tvarohová bábovka i zdravá a vláčná.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Doba pečení: 75 minut
- Počet porcí: 10
Ingredience na mrkvovou bábovku s tvarohem
Na těsto:
- 240 ml rostlinného oleje
- 4 velká vejce při pokojové teplotě
- 350 g baleného světlého nebo tmavého hnědého cukru
- 135 g hladkého neslazeného jablečného pyré
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 lžička pomerančové kůry
- 315 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mletého závoru
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 260 g oloupané a nastrouhané mrkve
- 130 g nahrubo nasekaných pekanových ořechů (volitelné)
Na tvarohovou vrstvu:
- 340 g krémového změklého sýru
- 50 g krystalového cukru
- 1 velké vejce o pokojové teplotě
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Postup na mrkvovou bábovku s tvarohem
- Předehřejeme troubu na 175 °C. Vymažeme bábovkovou formu a dáme stranou.
- Ve velké míse šleháme olej, vejce, cukr, jablečné pyré, vanilku a pomerančovou kůru. Mícháme, dokud se vše nespojí a ve směsi nejsou žádné hrudky.
- V jiné velké míse prošleháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček. Mícháme, dokud se vše nespojí.
- Mokré přísady vlijeme do suchých a pomocí gumové stěrky smícháme všechny přísady dohromady. Poté přisypeme mrkev a pekanové ořechy.
- Polovinu těsta nalijeme a rozetřeme na dno připravené bábovkové formy.
- Ve středně velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlem nebo šlehacím nástavcem šleháme smetanový sýr 1 minutu při střední rychlosti, dokud nebude zcela hladký a krémový.
- Přidáme cukr, vejce a vanilku. Šleháme při vysoké rychlosti, dokud se vše zcela nespojí.
- Směs smetanového sýru rozetřeme v rovnoměrné vrstvě na mrkvové těsto a snažíme se ji nerozetřít až k okrajům formy.
- Nahoru rovnoměrně nalijeme a rozetřeme zbývající mrkvové těsto. Nožem ho velmi jemně uhladíme.
- Pečeme 55-75 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do bábovky nevyjde čistá. Po upečení vyjmeme bábovku z trouby a necháme ji 30 minut vychladnout uvnitř formy.
- Po 30 minutách lehce vychladlou mramorovou bábovku vyklopíme na drátěnou mřížku a necháme zcela vychladnout.
TIP: Pokud začnete v troubě pozorovat rychlé hnědnutí povrchu, přikryjte bábovku volně alobalem.