Připravte si vlastní turecké potěšení podle našeho snadného receptu. Je to skvělý dárek k Vánocům nebo si jen dopřejte něco sladkého.
Ingredience
- olej na tác bez příchutě
- 500 g krystalového cukru
- ½ lžičky tatarského krému
- 120 g kukuřičné mouky plus další na poprášení
- ½ lžičky růžové vody (nebo 2 lžíce růžového sirupu)
- růžové potravinářské barvivo, pokud nepoužijete růžový sirup
- moučkový cukr na poprášení
Recept na 12 porcí.
Postup
- Mělký čtvercový kovový nebo silikonový plech o rozměrech asi 18 x 18 cm vymažte olejem.
- Cukr dejte do hrnce s tatarským krémem a 500 ml vody a nejprve mírně zahřívejte a míchejte, aby se cukr rozpustil.
- Poté zvýšíme teplotu a vaříme 10-15 minut, dokud směs není trochu sirupovitější.
- Rozmíchejte kukuřičnou mouku ve 150 ml vody a pak ji za stálého šlehání vlijte do cukrového sirupu.
- Šlehejte tak dlouho, dokud se vše nespojí v hladkou, lesklou směs.
- Vyjměte metlu a začněte míchat stěrkou nebo lžící na mírném ohni.
- Míchejte tak dlouho, dokud směs nezhoustne natolik, že je v ní lžící vidět zřetelná čára a začne opouštět stěny pánve.
- Bude velmi hustá a bude vytvářet velké bubliny, které při vaření praskají, proto buďte opatrní.
- To může trvat až hodinu.
- Směs vyzkoušejte vhozením malého množství do velmi studené vody.
- Měla by vytvořit kuličku, kterou lze za studena jemně zmáčknout a která bude trochu pružit.
- Vmíchejte růžovou vodu nebo růžový sirup a potravinářské barvivo, pokud jej používáte, a poté vše nalijte do formy a zarovnejte její horní část.
- Nechte zcela vychladnout a ztuhnout.
- Na prkénko prosejte kukuřičnou mouku a moučkový cukr a opatrně vyklopte turecké potěšení.
- Obalte ji v dalším moučkovém cukru a kukuřičné mouce a ostrým nožem ji nakrájejte na kostky.
- Posypeme ještě další směsí moučkového cukru a kousky od sebe oddělíme, aby mohly oschnout.
- Lze skladovat otevřeně nebo v malých kartonových krabičkách či sáčcích po dobu až 1 týdne.