Recept na turecké potěšení

CukrovíDezertyDezerty, zákusky a poháry
turecke-poteseni-2

Připravte si vlastní turecké potěšení podle našeho snadného receptu. Je to skvělý dárek k Vánocům nebo si jen dopřejte něco sladkého.

Ingredience

  • olej na tác bez příchutě
  • 500 g krystalového cukru
  • ½ lžičky tatarského krému
  • 120 g kukuřičné mouky plus další na poprášení
  • ½ lžičky růžové vody (nebo 2 lžíce růžového sirupu)
  • růžové potravinářské barvivo, pokud nepoužijete růžový sirup
  • moučkový cukr na poprášení

Recept na 12 porcí.

Postup

  1. Mělký čtvercový kovový nebo silikonový plech o rozměrech asi 18 x 18 cm vymažte olejem.
  2. Cukr dejte do hrnce s tatarským krémem a 500 ml vody a nejprve mírně zahřívejte a míchejte, aby se cukr rozpustil.
  3. Poté zvýšíme teplotu a vaříme 10-15 minut, dokud směs není trochu sirupovitější.
  4. Rozmíchejte kukuřičnou mouku ve 150 ml vody a pak ji za stálého šlehání vlijte do cukrového sirupu.
  5. Šlehejte tak dlouho, dokud se vše nespojí v hladkou, lesklou směs.
  6. Vyjměte metlu a začněte míchat stěrkou nebo lžící na mírném ohni.
  7. Míchejte tak dlouho, dokud směs nezhoustne natolik, že je v ní lžící vidět zřetelná čára a začne opouštět stěny pánve.
  8. Bude velmi hustá a bude vytvářet velké bubliny, které při vaření praskají, proto buďte opatrní.
  9. To může trvat až hodinu.
  10. Směs vyzkoušejte vhozením malého množství do velmi studené vody.
  11. Měla by vytvořit kuličku, kterou lze za studena jemně zmáčknout a která bude trochu pružit.
  12. Vmíchejte růžovou vodu nebo růžový sirup a potravinářské barvivo, pokud jej používáte, a poté vše nalijte do formy a zarovnejte její horní část.
  13. Nechte zcela vychladnout a ztuhnout.
  14. Na prkénko prosejte kukuřičnou mouku a moučkový cukr a opatrně vyklopte turecké potěšení.
  15. Obalte ji v dalším moučkovém cukru a kukuřičné mouce a ostrým nožem ji nakrájejte na kostky.
  16. Posypeme ještě další směsí moučkového cukru a kousky od sebe oddělíme, aby mohly oschnout.
  17. Lze skladovat otevřeně nebo v malých kartonových krabičkách či sáčcích po dobu až 1 týdne.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang