Tuňákové placičky jsou klasickým úsporným receptem, který si můžete připravit, když nemáte čas, a máte chuť na něco dobrého. Tento recept na tuňákové placičky s konzervovaným tuňákem, hořčicí a citrónem se stane vaším novým oblíbeným receptem.
Z tuňáka se dá také připravit velmi lahodný tuňákový salát.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření: 8 minut
- Celkem: 18 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 plechovky tuňáka
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1/2 hrnku bílého chleba natrhaného na malé kousky
- 1 lžička citrónové kůry
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce vody nebo tekutiny z konzervy tuňáka
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky, jarní cibulky nebo šalotky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- pálivá omáčka Tabasco dle chuti
- 1 syrové vejce
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky másla
- klíny citrónu na podávání (volitelné)
Postup
- Z konzervy tuňáka slijeme tekutinu. Pokud používáme tuňáka baleného ve vodě, vyhradíme si 1 lžíci vody z tuňáka a v dalším kroku přidáme do směsi tuňáka lžičku olivového oleje.
- V míse smícháme tuňáka, hořčici, natrhaný bílý chléb, citrónovou kůru a šťávu, vodu, petrželku, pažitku a pálivou omáčku. Posypeme solí a čerstvě mletým černým pepřem. Před přidáním vejce směs ochutnáme, zda nepotřebuje více koření dle naší chuti. Vmícháme vejce.
- Rozdělíme směs na 4 části. Z každé části vytvarujeme kuličku a poté ji zploštíme na placičku. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme hodinu odpočívat. Pokud máte málo času, můžete fázi odpočívání vynechat. Odpočívání pomůže jen aby placičky zůstaly při vaření pohromadě.
- Na litinové pánvi rozehřejeme olivový olej a trochu másla podle chuti na středně vysokou teplotu. Opatrně vložíme placičky na pánev a smažíme 3-4 minuty z každé strany, dokud nebudou pěkně hnědé. Podáváme s kousky citrónu. Tuňákový burger můžeme podávat také s tatarskou omáčkou na houskách.
Tipy
- Místo bílého pečiva použijte připravenou strouhanku nebo panko.
- Držíte bezlepkovou dietu? Stačí bílý chléb nahradit bramborovými nebo ovesnými vločkami nebo bezlepkovou moukou.
- Místo dijonské hořčice můžete použít jakoukoliv jinou hořčici.
- Pokud nemáte žádné čerstvé bylinky, klidně je nahraďte sušenými.
- Můžete přidat nadrobno nakrájenou cibuli, česnek nebo papriku.
- Místo na pánvi můžete placičky připravit ve fritéze, ale nezapomeňte je nejprve vychladit, aby si zachovaly svůj tvar.