Recept na tuňákové placičky

Hlavní jídlaRybySlané receptySnackyTuňák

Tuňákové placičky jsou klasickým úsporným receptem, který si můžete připravit, když nemáte čas, a máte chuť na něco dobrého. Tento recept na tuňákové placičky s konzervovaným tuňákem, hořčicí a citrónem se stane vaším novým oblíbeným receptem.

Z tuňáka se dá také připravit velmi lahodný tuňákový salát.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 8 minut
  • Celkem: 18 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 2 plechovky tuňáka
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1/2 hrnku bílého chleba natrhaného na malé kousky
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce vody nebo tekutiny z konzervy tuňáka
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky, jarní cibulky nebo šalotky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
  • pálivá omáčka Tabasco dle chuti
  • 1 syrové vejce
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky másla
  • klíny citrónu na podávání (volitelné)

Postup

  1. Z konzervy tuňáka slijeme tekutinu. Pokud používáme tuňáka baleného ve vodě, vyhradíme si 1 lžíci vody z tuňáka a v dalším kroku přidáme do směsi tuňáka lžičku olivového oleje.
  2. V míse smícháme tuňáka, hořčici, natrhaný bílý chléb, citrónovou kůru a šťávu, vodu, petrželku, pažitku a pálivou omáčku. Posypeme solí a čerstvě mletým černým pepřem. Před přidáním vejce směs ochutnáme, zda nepotřebuje více koření dle naší chuti. Vmícháme vejce.
  3. Rozdělíme směs na 4 části. Z každé části vytvarujeme kuličku a poté ji zploštíme na placičku. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme hodinu odpočívat. Pokud máte málo času, můžete fázi odpočívání vynechat. Odpočívání pomůže jen aby placičky zůstaly při vaření pohromadě.
  4. Na litinové pánvi rozehřejeme olivový olej a trochu másla podle chuti na středně vysokou teplotu. Opatrně vložíme placičky na pánev a smažíme 3-4 minuty z každé strany, dokud nebudou pěkně hnědé. Podáváme s kousky citrónu. Tuňákový burger můžeme podávat také s tatarskou omáčkou na houskách.

Tipy

  1. Místo bílého pečiva použijte připravenou strouhanku nebo panko.
  2. Držíte bezlepkovou dietu? Stačí bílý chléb nahradit bramborovými nebo ovesnými vločkami nebo bezlepkovou moukou.
  3. Místo dijonské hořčice můžete použít jakoukoliv jinou hořčici.
  4. Pokud nemáte žádné čerstvé bylinky, klidně je nahraďte sušenými.
  5. Můžete přidat nadrobno nakrájenou cibuli, česnek nebo papriku.
  6. Místo na pánvi můžete placičky připravit ve fritéze, ale nezapomeňte je nejprve vychladit, aby si zachovaly svůj tvar.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang