Trychtýřový koláč

Tento koláč je klasický oblíbený koláč. Smažený do dokonalosti a pak posypaný moučkovým cukrem, neuvěříte, jak snadné je připravit si ho doma z pouhých několika ingrediencí.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Celkem: 30 minut
  • Počet porcí: 7

Ingredience

  • olej na smažení
  • ¾ šálku mléka
  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a ¾ hrnku hladké mouky
  • ¾ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • cukr moučka

Postup

  1. Do velké holandské trouby nebo hrnce nalijte tolik oleje, aby pokryl dno na dva centimetry.
  2. Zahřívejte na středním ohni, dokud olej nedosáhne teploty 185 až 190 °C.
  3. Vyložte plech nebo servírovací talíře papírovými ubrousky.
  4. Mezitím ve velké míse vyšlehejte mléko, vejce, cukr a vanilku, dokud se dobře nespojí.
  5. V jiné míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  6. Moučnou směs vmíchejte do mléčné směsi, dokud se nespojí.
  7. Prstem zakryjte otvor hubičky a naberte asi 1/3 šálku těsta do nálevky.
  8. Začněte uprostřed s trychtýřem několik centimetrů od povrchu oleje, vyjměte prst a pohybujte trychtýřem krouživým nebo vířivým pohybem kolem oleje, mrskejte těsto tak, aby vzniklo asi kolo.
  9. Smažte dozlatova a v případě potřeby obracejte, asi 1 až 2 minuty z každé strany.
  10. Vyjměte je děrovanou lžící nebo pavoukem a nechte okapat na papírových ubrouscích.
  11. Dobře je poprašte moučkovým cukrem a podávejte horké.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang