Pastel de Tres Leches je piškotový dort, který je prolitý třemi druhy mléka: slazeným kondenzovaným, neslazeným kondenzovaným a smetanou. Dort podávejte se šlehačkou a nakrájeným čerstvým ovocem.
Ingredience
Na korpus
- 6 středně velkých vajec, bílky a žloutky zvlášť
- 1 hrnek bílého cukru
- 1 hrnek hladké mouky
- ½ hrnku mléka
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na prolití korpusu
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
- 1 hrnek smetany ke šlehání
K podávání
- Šlehačka
- Čerstvé ovoce
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte plech s vyšším okrajem.
- Vymíchejte bílky ve velké míse elektrickým mixérem na vysoké otáčky, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Postupně zašlehejte cukr, dokud směs není lesklá.
- Po jednom zašlehejte žloutky a po každém přidání dobře vyšlehejte. Snižte rychlost na střední a po lžících vmíchejte mouku. Vmíchejte mléko, prášek do pečiva a vanilku. Těsto nalijte na plech.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud těsto na povrchu lehce nezhnědne a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, asi 25 minut. Vyjměte z trouby a nechte 15 minut vychladnout.
- Připravte si směs na prolití, dobře promixujte obě kondenzovaná mléka se smetanou.
- Mléčnou směs nalijte na korpus. Přikryjte a dejte do chladničky, dokud dort nevychladne a nevstřebá všechnu tekutinu, nejméně však na 1 hodinu.
- Vychlazený dort podávejte ozdobený šlehačkou a ovocem.