Trhané vepřové maso – recept – pomalý hrnec

Hlavní jídlaMarinádyMasoSalátySendvičeVepřové maso

Trhané vepřové je báječně šťavnaté, tak akorát ostré a přitom se dá servírovat na spoustu způsobů. Skvělé je například na listech Little gem salátu, s mačkaným avokádem a rajčatovou salsou. 

Porce: pro 3

Doba přípravy: 15 minut

Doba pečení: 2,5 hodiny

Ingredience na přípravu masa:

  • cca 500g bio vepřové pleci nebo krkovice, nakrájené na velké kostky
  • 1 1/2 lžíce tuku na smažení
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • cca 1/2 hrnku jarní cibulky, nakrájené na kolečka
  • 3 rajčata, nakrájená na kostičky
  • 1/2 cibule, nakrájená najemno
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • 1 velká lžíce čerstvého koriandru, nasekaného nadrobno
  • omyté listy Little gem salátu

dsc_4131-3539732

TIP: Z vepřového masa lze připravit mnoho moderních receptů, je ale také neoddělitelnou součástí některých tradičních, jako je recept na segedínský guláš a klasický vepřový guláš.

Trhané vepřové – postup

Předehřejte si troubu na 180°. Maso umyjte, osušte a okořeňte solí a pepřem. V pánvi, kterou budete moct přesunout do trouby, rozpusťte na středním plameni tuk.

Do rozpáleného tuku dejte maso a opékejte ho ze všech stran zhruba 3-4 minuty. Maso pak z pánve vyndejte a odložte stranou. Nyní do pánve vsypte cibuli a opékejte ji zhruba 5 minut, dokud nezesklovatí.

Přidejte česnek a nechte ho rozvonět, přitom rychle míchejte, ať se nepřichytí. Poté vlijte hrnek vody, přidejte skořici a chilli, vraťte do pánve také maso a přiveďte k varu. 

Pánev přikryjte poklicí nebo alobalem a dejte péct do trouby na dvě a půl hodiny. Maso bude potřeba alespoň dvakrát otočit. Hotové maso by mělo jít snadno dělit vidličkou.

Vepřové maso přesuňte do mísy a vidličkami natrhejte (případný tuk na mase vyhoďte), zalijte ho vypečenou šťávou, přidejte šťávu z limety a jarní cibulku. Případně můžete dosolit. 

img_0416-4619305

Pokud máte doma pomalý hrnec, tak si zařiďte večer bez práce a čekání. Než ráno odejdete směr povinnosti, místo vkládání pánve do trouby vložte maso do pomalého hrnce, nastavte ho na nízký výkon a nechte ho celý den vařit (cca 8-10 hodin).

Avokádo jednoduše v misce rozmačkejte vidličkou se solí, pepřem a šťávou z limety. V další misce smíchejte všechny ingredience na rajčatovou salsuVrstvěte na listy salátu Little gem následovně – nejdříve mačkané avokádo, pak přidejte rajčatovou salsu a navrch maso. 

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang