Trhané vepřové je báječně šťavnaté, tak akorát ostré a přitom se dá servírovat na spoustu způsobů. Skvělé je například na listech Little gem salátu, s mačkaným avokádem a rajčatovou salsou.
Porce: pro 3
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 2,5 hodiny
Ingredience na přípravu masa:
- cca 500g bio vepřové pleci nebo krkovice, nakrájené na velké kostky
- 1 1/2 lžíce tuku na smažení
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 2 stroužky česneku, utřené
- 1/2 lžičky mletého chilli
- cca 1/2 hrnku jarní cibulky, nakrájené na kolečka
- 3 rajčata, nakrájená na kostičky
- 1/2 cibule, nakrájená najemno
- 1 stroužek česneku, utřený
- 1 velká lžíce čerstvého koriandru, nasekaného nadrobno
- omyté listy Little gem salátu
TIP: Z vepřového masa lze připravit mnoho moderních receptů, je ale také neoddělitelnou součástí některých tradičních, jako je recept na segedínský guláš a klasický vepřový guláš.
Trhané vepřové – postup
Předehřejte si troubu na 180°. Maso umyjte, osušte a okořeňte solí a pepřem. V pánvi, kterou budete moct přesunout do trouby, rozpusťte na středním plameni tuk.
Do rozpáleného tuku dejte maso a opékejte ho ze všech stran zhruba 3-4 minuty. Maso pak z pánve vyndejte a odložte stranou. Nyní do pánve vsypte cibuli a opékejte ji zhruba 5 minut, dokud nezesklovatí.
Přidejte česnek a nechte ho rozvonět, přitom rychle míchejte, ať se nepřichytí. Poté vlijte hrnek vody, přidejte skořici a chilli, vraťte do pánve také maso a přiveďte k varu.
Pánev přikryjte poklicí nebo alobalem a dejte péct do trouby na dvě a půl hodiny. Maso bude potřeba alespoň dvakrát otočit. Hotové maso by mělo jít snadno dělit vidličkou.
Vepřové maso přesuňte do mísy a vidličkami natrhejte (případný tuk na mase vyhoďte), zalijte ho vypečenou šťávou, přidejte šťávu z limety a jarní cibulku. Případně můžete dosolit.
Pokud máte doma pomalý hrnec, tak si zařiďte večer bez práce a čekání. Než ráno odejdete směr povinnosti, místo vkládání pánve do trouby vložte maso do pomalého hrnce, nastavte ho na nízký výkon a nechte ho celý den vařit (cca 8-10 hodin).
Avokádo jednoduše v misce rozmačkejte vidličkou se solí, pepřem a šťávou z limety. V další misce smíchejte všechny ingredience na rajčatovou salsu. Vrstvěte na listy salátu Little gem následovně – nejdříve mačkané avokádo, pak přidejte rajčatovou salsu a navrch maso.