Tento recept na uzené vepřové maso je správným způsobem uzení vepřové plece s profesionálními výsledky. Uzení je klíčem k rozkladu tuku, který masu dodává chuť a vlhkost. Podávejte v hamburgerové housce s oblíbenou BBQ omáčkou.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření: 8 hodin
- Dodatečný čas: 12,5 hodiny
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 3,6 kg pečené vepřové plece
- 1 litr jablečného cideru nebo moštu
- 5 lžic bílého cukru
- 5 lžic světlého hnědého cukru
- 2 lžíce soli
- 2 lžíce papriky
- 1 lžíce cibulového prášku
- 1 lžíce čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžíce česnekového prášku
- 3 šálky dřevěných třísek namočených ve vodě
- 1 nakrájená cibule
Postup
- Vepřovou plec vložíme do velkého hrnce a přidáme tolik jablečného cideru, aby byla zakrytá.
- V míse smícháme oba druhy cukrů, sůl, papriku, cibulový prášek, černý pepř a česnekový prášek. Do jablečného cideru vmícháme 1/4 šálku cukrové směsi. Zbývající směs si ponecháme.
- Hrnec přikryjeme a uložíme na 12 hodin do ledničky.
- Předehřejeme udírnu na 99 °C. Do udírny přidáme dostatečné množství dřevěných třísek.
- do nádoby s vodou v udírně nalijeme ciderový nálev. Přidáme cibuli a 1/4 šálku dalšího cukru na potření.
- Vepřovou plec potřeme zbylou cukrovou směsí. Vepřové maso dáme do středu udírny.
- Vepřové maso udíme přibližně 8 hodin, dokud není velmi měkké nebo dokud nedosáhne vnitřní teploty 95 °C. Sledujeme množství dřevěných třísek a tekutiny a podle potřeby přidáváme další.
- Vepřové maso přeneseme na velký talíř a necháme ho 30 minut vychladnout. Poté ho rozdrobíme vidličkou.