Vneste do své kuchyně špetku pikantního Mexika s tímto jednoduchým receptem na trhané hovězí maso na mexický způsob.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 3 hodiny
- Celkem: 3 hodiny 20 minut
Ingredience na směs koření
- 1 a 1/2 lžíce chipotle prášku
- 1 lžíce papriky
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 lžička drceného nového koření
- 1 lžička koriandru v prášku
- 2 lžičky cibulového prášku nebo česnekového prášku
- 1 lžička soli a pepře
Ingredience na trhané hovězí
- 1-2 lžíce olivového oleje
- 1,5 kg hovězího roštěnce nebo bůčku nakrájeného na 4 kusy
- 5 stroužků česneku, mletých
- 1 cibule, nakrájená na kostičky (žlutá, hnědá nebo bílá)
- 3/4 šálku (185 ml) pomerančové šťávy
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 400 g (plechovka) drcených rajčat
- 2 šálky (500 ml) hovězího nebo kuřecího vývaru
- 1/2 šálku (125 ml) vody
- Sůl a pepř
Postup
- Smíchejte ingredience na směs koření v míse. Hovězí maso posypte 4 lžičkami a naklepejte.
- Ve velkém těžkém hrnci na prudkém ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte hovězí maso (v případě potřeby po částech) a dobře ho opečte ze všech stran. Vyjměte na talíř.
- Stáhněte na střední teplotu. Pokud je hrnec suchý, přidejte více olivového oleje.
- Přidejte česnek a cibuli a vařte 3 minuty, dokud nezměknou.
- Přidejte pomerančovou a limetkovou šťávu a seškrábněte dno hrnce, aby se hnědé kousky promíchaly s tekutinou.
- Přidejte rajčata, hovězí vývar, vodu a zbývající směs koření. Promíchejte a vraťte hovězí maso do hrnce.
- Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a pak sporák ztlumte, aby bublal jemně, ne prudce.
- Vařte 2 hodiny, poté sejměte pokličku a vařte dalších 30 minut, dokud hovězí maso nezměkne natolik, aby se dalo rozdrobit.
- Hovězí maso vyjměte z omáčky a rozdrobte dvěma vidličkami.
- Omáčku nechte vařit s odklopenou pokličkou 10 až 15 minut, aby se zredukovala a zhoustla podle vaší chuti. Podle chuti upravte množství soli.
- Vhoďte hovězí maso zpět do omáčky, přendejte do velké mísy a podávejte.