Recept na trhané hovězí na mexický způsob

Hlavní jídlaHovězí masoMarinádyMaso
trhane-hovezi-po-mexicku

Vneste do své kuchyně špetku pikantního Mexika s tímto jednoduchým receptem na trhané hovězí maso na mexický způsob.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 3 hodiny
  • Celkem: 3 hodiny 20 minut

Ingredience na směs koření

  • 1 a 1/2 lžíce chipotle prášku
  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžička drceného nového koření
  • 1 lžička koriandru v prášku
  • 2 lžičky cibulového prášku nebo česnekového prášku
  • 1 lžička soli a pepře

Ingredience na trhané hovězí

  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 1,5 kg hovězího roštěnce nebo bůčku nakrájeného na 4 kusy
  • 5 stroužků česneku, mletých
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky (žlutá, hnědá nebo bílá)
  • 3/4 šálku (185 ml) pomerančové šťávy
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 400 g (plechovka) drcených rajčat
  • 2 šálky (500 ml) hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku (125 ml) vody
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Smíchejte ingredience na směs koření v míse. Hovězí maso posypte 4 lžičkami a naklepejte.
  2. Ve velkém těžkém hrnci na prudkém ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte hovězí maso (v případě potřeby po částech) a dobře ho opečte ze všech stran. Vyjměte na talíř.
  3. Stáhněte na střední teplotu. Pokud je hrnec suchý, přidejte více olivového oleje.
  4. Přidejte česnek a cibuli a vařte 3 minuty, dokud nezměknou.
  5. Přidejte pomerančovou a limetkovou šťávu a seškrábněte dno hrnce, aby se hnědé kousky promíchaly s tekutinou.
  6. Přidejte rajčata, hovězí vývar, vodu a zbývající směs koření. Promíchejte a vraťte hovězí maso do hrnce.
  7. Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a pak sporák ztlumte, aby bublal jemně, ne prudce.
  8. Vařte 2 hodiny, poté sejměte pokličku a vařte dalších 30 minut, dokud hovězí maso nezměkne natolik, aby se dalo rozdrobit.
  9. Hovězí maso vyjměte z omáčky a rozdrobte dvěma vidličkami.
  10. Omáčku nechte vařit s odklopenou pokličkou 10 až 15 minut, aby se zredukovala a zhoustla podle vaší chuti. Podle chuti upravte množství soli.
  11. Vhoďte hovězí maso zpět do omáčky, přendejte do velké mísy a podávejte.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang