Tento domácí třešňový koláč vyniká díky husté třešňové náplni s mandlovým nádechem a zlatohnědé máslové kůrce.
Příprava
- Příprava: 3 hodiny
- Pečení: 55 minut
- Celkem: 3 hodiny 55 minut
Ingredience
- Domácí máslové koláčové těsto
- 4 a 1/2 šálku rozpůlených a rozčtvrcených vypeckovaných čerstvých třešní
- 2/3 šálku krystalového cukru
- 1/4 šálku kukuřičného škrobu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mandlového extraktu
- 1 lžíce studeného nesoleného másla nakrájeného na malé kostičky
- vaječná poleva: 1 velké vejce rozšlehané s 1 lžící (15 ml) mléka
- volitelně: hrubý cukr na posypání kůrky
Postup
- Připravte si své oblíbené koláčové těsto.
- Ve velké míse smíchejte třešně, cukr, kukuřičný škrob, citronovou šťávu, vanilku a mandlový extrakt, dokud se důkladně nespojí. Náplň přikryjte a dejte do chladničky, zatímco válíte koláčové těsto, nebo až na 24 hodin.
- Na pomoučené pracovní ploše vyválejte polovinu vychlazené těsta (druhou nechte v lednici). Po každém vyválení těsto otočte asi o čtvrt otáčky. Těsto opatrně vložte do koláčové formy. Pomocí děrované lžíce rozprostřete do koláče třešně. Šťávu si nechte na další krok. Koláč uložte nezakrytý do chladničky.
- Nalijte několik lžic zbylé šťávy do malého hrnce a vařte 3-4 minuty nebo dokud se šťáva mírně nezredukuje a nezhoustne. Nechte 5 minut vychladnout a poté přelijte třešně v náplni. Poté šťávu přilijte do formy k třešním a jemně promíchejte.
- Předehřejte troubu na 204 °C a zároveň vyjměte z chladničky druhou polovinu koláčového těsta. Těsto nakrájejte na proužky, které opatrně provlékněte přes sebe a pod sebe a podle potřeby je stáhněte, aby se propletly. Okraje proužků přitiskněte k okrajům spodního koláčového těsta, aby se utěsnily. Pomocí malého příborového nože odřízněte přebytečné těsto.
- Vrchní část těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a případně lehce posypte cukrem.
- Koláč přendejte do trouby a pečte 20 minut, poté snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 30-40 minut nebo dokud nebude horní kůrka zlatohnědá a třešňová náplň jemně probublávat.
- Koláč vyjměte z trouby, položte na chladicí mřížku a před krájením a podáváním nechte alespoň 3-4 hodiny vychladnout.