Recept na znamenitý třešňový koláč

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchtyMoučníky

Tento domácí třešňový koláč vyniká díky husté třešňové náplni s mandlovým nádechem a zlatohnědé máslové kůrce.

Příprava

  • Příprava: 3 hodiny
  • Pečení: 55 minut
  • Celkem: 3 hodiny 55 minut

Ingredience

  • Domácí máslové koláčové těsto
  • 4 a 1/2 šálku rozpůlených a rozčtvrcených vypeckovaných čerstvých třešní
  • 2/3 šálku krystalového cukru
  • 1/4 šálku kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky mandlového extraktu
  • 1 lžíce studeného nesoleného másla nakrájeného na malé kostičky
  • vaječná poleva: 1 velké vejce rozšlehané s 1 lžící (15 ml) mléka
  • volitelně: hrubý cukr na posypání kůrky

Postup

  1. Připravte si své oblíbené koláčové těsto.
  2. Ve velké míse smíchejte třešně, cukr, kukuřičný škrob, citronovou šťávu, vanilku a mandlový extrakt, dokud se důkladně nespojí. Náplň přikryjte a dejte do chladničky, zatímco válíte koláčové těsto, nebo až na 24 hodin.
  3. Na pomoučené pracovní ploše vyválejte polovinu vychlazené těsta (druhou nechte v lednici). Po každém vyválení těsto otočte asi o čtvrt otáčky. Těsto opatrně vložte do koláčové formy. Pomocí děrované lžíce rozprostřete do koláče třešně. Šťávu si nechte na další krok. Koláč uložte nezakrytý do chladničky.
  4. Nalijte několik lžic zbylé šťávy do malého hrnce a vařte 3-4 minuty nebo dokud se šťáva mírně nezredukuje a nezhoustne. Nechte 5 minut vychladnout a poté přelijte třešně v náplni. Poté šťávu přilijte do formy k třešním a jemně promíchejte.
  5. Předehřejte troubu na 204 °C a zároveň vyjměte z chladničky druhou polovinu koláčového těsta. Těsto nakrájejte na proužky, které opatrně provlékněte přes sebe a pod sebe a podle potřeby je stáhněte, aby se propletly. Okraje proužků přitiskněte k okrajům spodního koláčového těsta, aby se utěsnily. Pomocí malého příborového nože odřízněte přebytečné těsto.
  6. Vrchní část těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a případně lehce posypte cukrem.
  7. Koláč přendejte do trouby a pečte 20 minut, poté snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 30-40 minut nebo dokud nebude horní kůrka zlatohnědá a třešňová náplň jemně probublávat.
  8. Koláč vyjměte z trouby, položte na chladicí mřížku a před krájením a podáváním nechte alespoň 3-4 hodiny vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang