Domácí vaječný koňak je tradiční sváteční pochoutka. Podle našeho receptu ho tvoří jen to nejlepší, tedy smetana, cukr, vejce a koření. Vychutnejte si ho s kořením nebo bez alkoholu společně se svými dětmi.
Tradiční sváteční nápoj, starý stovky let, se vyrábí z vajec, mléka, smetany, koření, jako je muškátový oříšek a vanilka, a je obohacen o rum, whisky nebo brandy. Alkohol však můžete klidně vynechat, čímž vytvoříte nápoj vhodný i pro děti.
Ingredience
- 6 žloutků
- 3/4 hrnku cukru
- 2 šálky mléka
- 2 celé hřebíčky
- špetka skořice
- 1 šálek husté smetany
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce bourbonu nebo podle chuti
- 2 lžíce rumu nebo podle chuti
- 4 vaječné bílky, volitelně
Postup
- Žloutky šlehejte ve velké míse metličkou nebo šlehačem, dokud nezískají krémově světlou barvu.
- Pomalu přidávejte cukr a po každém přidání šlehejte, dokud není směs nadýchaná.
- Poté zahřejte mléko se skořicí a hřebíčkem, dokud není mléčná směs horká, ale ne vařící.
- Do vajec pomalu vlijete polovinu horké mléčné směsi a za stálého šlehání přidávejte všechno mléko. Pak směs nalijte zpět do hrnce.
- Vařte vaječný koňak na mírném ohni za stálého míchání, dokud směs nezačne mírně houstnout.
- Nenechte směs vařit, jinak se srazí. Pokud se směs srazí, můžete ji zachránit tím, že ji rozmixujete.
- Odstavte z ohně a vmíchejte smetanu.
- Směs přeceďte přes sítko, abyste odstranili hřebíček a případné sražené kousky. Nechte hodinu chladit.
- Vmíchejte vanilkový extrakt, muškátový oříšek a alkohol. Pro vaječný koňak vhodný pro děti ho klidně vynechejte a pokračujte v chlazení.
- Pokud chcete přidat vaječné bílky (nepovinné), vyšlehejte je se lžičkou cukru do sněhu. Jemně vmíchejte do vaječného likéru.