Nejlepší recept na tradiční svařák

Likéry a vínaNápojeVíno
domaci-svarak-recept

Svařák neboli svařené víno – horký nápoj s charakteristickou chutí i vůní, který pro mnohé neodmyslitelně patří k podzimním a zimním měsícům. Naučíme vás přípravu tradičního svařáku snadno a rychle.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 15 minut

Ingredience

  • 2 malé pomeranče nebo 1 velký pomeranč
  • 1 láhev Merlotu, Zinfandelu nebo Garnachy
  • ¼ šálku brandy
  • 1 až 2 lžíce javorového sirupu nebo medu, podle chuti
  • 2 celé tyčinky skořice
  • 3 hvězdičky anýzu
  • 4 celé hřebíčky

Postup

  1. Pokud použijete 2 malé pomeranče, nakrájejte jeden pomeranč na kolečka a druhý rozkrojte na polovinu. Použijete-li 1 velký pomeranč, rozkrojte ho přes kulatý střed na polovinu a pak jednu z polovin nakrájejte na kolečka. Kolečka vložte do středně velkého hrnce.
  2. Do hrnce vymačkejte šťávu ze zbývajících pomerančů. Přilijte víno a poté brandy. Prozatím přidejte 1 lžíci sladidla dle výběru. Přidejte skořici, badyán a hřebíček.
  3. Směs zahřívejte na mírném ohni a hlídejte ji. Jakmile začnete na povrchu pozorovat nepatrné bublinky, snižte teplotu na nejnižší stupeň.
  4. Pečlivě ochutnejte a přidejte další lžíci sladidla, pokud směs není podle vašeho vkusu dostatečně sladká. Pokud není dostatečně pikantní, pokračujte ve vaření na velmi mírném ohni ještě 5 až 10 minut.
  5. Podávejte v hrnečcích. Domácí svařené víno vydrží v ledničce přikryté několik dní.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang