Svařák neboli svařené víno – horký nápoj s charakteristickou chutí i vůní, který pro mnohé neodmyslitelně patří k podzimním a zimním měsícům. Naučíme vás přípravu tradičního svařáku snadno a rychle.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 15 minut
Ingredience
- 2 malé pomeranče nebo 1 velký pomeranč
- 1 láhev Merlotu, Zinfandelu nebo Garnachy
- ¼ šálku brandy
- 1 až 2 lžíce javorového sirupu nebo medu, podle chuti
- 2 celé tyčinky skořice
- 3 hvězdičky anýzu
- 4 celé hřebíčky
Postup
- Pokud použijete 2 malé pomeranče, nakrájejte jeden pomeranč na kolečka a druhý rozkrojte na polovinu. Použijete-li 1 velký pomeranč, rozkrojte ho přes kulatý střed na polovinu a pak jednu z polovin nakrájejte na kolečka. Kolečka vložte do středně velkého hrnce.
- Do hrnce vymačkejte šťávu ze zbývajících pomerančů. Přilijte víno a poté brandy. Prozatím přidejte 1 lžíci sladidla dle výběru. Přidejte skořici, badyán a hřebíček.
- Směs zahřívejte na mírném ohni a hlídejte ji. Jakmile začnete na povrchu pozorovat nepatrné bublinky, snižte teplotu na nejnižší stupeň.
- Pečlivě ochutnejte a přidejte další lžíci sladidla, pokud směs není podle vašeho vkusu dostatečně sladká. Pokud není dostatečně pikantní, pokračujte ve vaření na velmi mírném ohni ještě 5 až 10 minut.
- Podávejte v hrnečcích. Domácí svařené víno vydrží v ledničce přikryté několik dní.