nicoise-salat

Máte chuť na lehčí jídlo? Vyzkoušejte klasický vydatný salát Niçoise, který vás určitě zasytí.

Ingredience na 4 porce

Na zálivku:

  • 100 ml bílého vinného octa
  • 50 ml vody
  • 1 stroužek česneku
  • snítka čerstvého estragonu
  • 1 lžíce hladké dijonské hořčice
  • 350 ml extra panenského olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na salát:

  • 4 středně velká vejce
  • 12 oloupaných nových brambor
  • sůl
  • 200 g zelených fazolek
  • 16 cherry rajčátek rozkrojených na poloviny
  • 80 g černých oliv bez pecky
  • 8 sardelových filetů v octě
  • 1/2 červené cibule nakrájené nadrobno
  • 200 g tuňáka ve vlastní šťávě (bez šťávy)
  • 2 listy salátu dle chuti

Postup

  1. Na zálivku jemně zahřejte ocet, 50 ml vody, česnek a estragon. Odstavte a nechte 30 minut louhovat. Poté sceďte do misky a zašlehejte hořčici. Za stálého šlehání pomalu přidávejte olivový olej.
  2. Vejce uvařte natvrdo (7 minut) a nechte vychladnout.
  3. Brambory vařte asi 10 až 15 minut, nebo dokud nejsou uvařené. Zchlaďte je pod studenou vodou. Po vychladnutí je nakrájejte na 1 cm silné kousky a vložte do mísy.
  4. Zelené fazolky uvařte v osolené vodě 5 až 6 minut, poté je vyjměte a ponořte rovnou do ledové vody. Sceďte a nasypte je k bramborám.
  5. Pak přidejte rajčata, olivy, ančovičky, cibuli, tuňáka a listy salátu. Salát přelijte asi 5 lžícemi zálivky a promíchejte. Oloupejte a rozčtvrťte vejce a položte je nahoru. Ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang