Máte chuť na lehčí jídlo? Vyzkoušejte klasický vydatný salát Niçoise, který vás určitě zasytí.
Ingredience na 4 porce
Na zálivku:
- 100 ml bílého vinného octa
- 50 ml vody
- 1 stroužek česneku
- snítka čerstvého estragonu
- 1 lžíce hladké dijonské hořčice
- 350 ml extra panenského olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na salát:
- 4 středně velká vejce
- 12 oloupaných nových brambor
- sůl
- 200 g zelených fazolek
- 16 cherry rajčátek rozkrojených na poloviny
- 80 g černých oliv bez pecky
- 8 sardelových filetů v octě
- 1/2 červené cibule nakrájené nadrobno
- 200 g tuňáka ve vlastní šťávě (bez šťávy)
- 2 listy salátu dle chuti
Postup
- Na zálivku jemně zahřejte ocet, 50 ml vody, česnek a estragon. Odstavte a nechte 30 minut louhovat. Poté sceďte do misky a zašlehejte hořčici. Za stálého šlehání pomalu přidávejte olivový olej.
- Vejce uvařte natvrdo (7 minut) a nechte vychladnout.
- Brambory vařte asi 10 až 15 minut, nebo dokud nejsou uvařené. Zchlaďte je pod studenou vodou. Po vychladnutí je nakrájejte na 1 cm silné kousky a vložte do mísy.
- Zelené fazolky uvařte v osolené vodě 5 až 6 minut, poté je vyjměte a ponořte rovnou do ledové vody. Sceďte a nasypte je k bramborám.
- Pak přidejte rajčata, olivy, ančovičky, cibuli, tuňáka a listy salátu. Salát přelijte asi 5 lžícemi zálivky a promíchejte. Oloupejte a rozčtvrťte vejce a položte je nahoru. Ihned podávejte.