Jedná se o tradiční recept na bramborové placičky. Podávejte je s jablečnou omáčkou a zakysanou smetanou jako lehkou večeři nebo s pečeným kuřetem jako vydatné zimní jídlo.
Porce: 6
Ingredience
- 4 velké brambory
- 1 cibule
- 1 rozšlehané vejce
- 1 lžička soli
- 2 lžíce hladké mouky
- mletý černý pepř podle chuti
- rostlinný olej na smažení
Postup
Krok 1 – Do velké mísy nastrouhejte najemno brambory s cibulí. Přebytečnou tekutinu slijte.
Krok 2 – Vmíchejte vejce, sůl a černý pepř. Přidejte tolik mouky, aby směs byla hustá, dohromady asi 2 až 4 lžíce.
Krok 3 – Zapněte troubu na nízkou teplotu, asi 200 °C.
Krok 4 – Na dně pánve rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Do horkého oleje vhoďte dva nebo tři kopečky a zploštěte je tak, aby vznikly placičky o tloušťce 1 cm. Smažte, jednou otočte, dokud nezískají zlatavou barvu.
Přendejte je na talíře vyložené papírovou utěrkou, aby se odmastily, a udržujte je v teple v nízké troubě až do doby podávání.
Výživové hodnoty na jednu porci
- 283 kalorií
- bílkoviny 6,5 g
- sacharidy 46,7 g
- tuk 8,4 g
- cholesterol 31 mg
- sodík 414,8 mg