Tento recept není úplně lehký. Ani na přípravu, ani na trávení. Jsou však výborné a patří k zimnímu období. Zelňáky se připravují na slano i na sladko. A toto je právě výborný recept na sladko. Dosud nikdo neodolal, dokonce i vybíravé děti je milují. Jen jim neříkejte, že je v tom zelí.
Tradiční pokrmy z bílého zelí nebo červeného zelí mají v naší kuchyni nezastupitelné místo a často nás přivedou zpět do časů, kdy se vše vařilo s láskou a péčí.
Jedním z těchto klasických pokrmů jsou zelňáky, chuťově bohaté a hřejivé placky, které nám připomínají babiččiny dobrůtky a zároveň nás utěší v chladných zimních dnech.
Jejich vůně a chuť nás nepřestávají uchvacovat, a tak se pojďme společně ponořit do tajů jejich přípravy. Přineseme vám tradiční recepty i moderní variace, které si můžete upravit podle svých chutí.
Uvařme si společně zelňáky a vraťme se zpět do časů, kdy jednoduchost a vynikající chuť byly to hlavní.
TIP: Vyzkoušejte také cuketové nudle nebo zapečenou cuketu.
Zelňáky – zelňáky recept
Zelňáky se připravují z kynutého těsta. Nemusíte se bát, ještě se nestalo, že by nevyšly. Maximálně, pokud je necháte málo vykynout budou trošku tvrdší, ale i tak velmi chutné.
TIP: Vyzkoušejte také dýňové zelí nebo cuketový nákyp.
Ingredience na zelňáky
- 600 g polohrubé mouky
- 30 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 80 g másla
- na špičku nože sůl
- 3 dcl teplého mléka
- 1 lžička cukru
- 25 g droždí
- tuk na vymazání plechu
Na náplň
- 1 malá až středně velká hlávka bílého zelí
- sádlo
- moučkový cukr
- skořice
Postup na zelňáky
- Troubu si zahřejeme na 200 stupňů a plech vymažeme olejem nebo tukem. Z droždí, teplého mléka a lžičky cukru připravíme kvásek.
- V míse smícháme mouku, moučkový cukr, vajíčka, rozpuštěné máslo a sůl.
Přidáme kvásek dobře zpracujeme a necháme těsto vykynout přikryté na teplém místě. - Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a mírně vyválíme. Mělo by zůstat cca 2-3 cm tlusté.
- Nakrájíme na kousky a rukama je roztahuje, nejlépe do kruhu. Pokud se těsto trhá nebo lepí, jemně si potřete ruku olejem. Bude se lépe vytahovat. Těsto nesmí být suché, jinak se bude špatně roztahovat
- Naplníme vychladlou nádivkou, zabalíme a uložíme na vymaštěný plech.
- Na plechu je ještě trochu potřeme olejem a vidličkou z nich uděláme téměř placku.
- Dáme upéct do růžova – cca 20 minut.
- Po upečení zelňáky třeba ještě jednou potřeme olejem, tukem nebo mlékem, aby nebyly suché.
- Náplň: Zelí najemno nakrájíme, osolíme a na tuku udusíme do měkka. Můžete také trochu podlít vodou. Na konce dušení by voda již v hrnci neměla být. Nakonec přimícháme moučkový cukr a skořici podle chuti. Necháme vychladnout.
Zelí na sladko – recept
Sladké zelí na sladko je tradiční česká pochoutka, která skvěle doplní mnoho hlavních jídel. Tato sladká pochoutka z kyselého zelí, jablek a cibule vytvoří harmonickou kombinaci chutí. Zde je jednoduchý recept na toto lahodné zelí, které se stane skvělou přílohou k vašim oblíbeným pokrmům.
Ingredience na zelí na sladko
- 3 lžíce oleje
- 100 ml vody
- 6 lžic cukru krystal
- 1 ks velká cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 3 ks jablek
- 1 sklenice zelí ve sladkokyselém nálevu
- sůl
- ocet vinný
- drcený kmín
Postup na zelí na sladko
- Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Jablka oloupeme a nastrouháme hrubým struhadlem.
- V hrnci zahřejeme olej a na něm lehce osmahneme nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme cukr a necháme ho rozpustit, až cibule zjemní.
- Přidáme zelí s nálevem a nastrouhaná jablka. Za občasného míchání dusíme zelí asi 1 hodinu, než se všechny chutě propojí a zelí zjemní.
- Mouku rozmícháme ve vodě, lehce osolíme, a tuto směs přilijeme k dušenému zelí. Za stálého míchání zahříváme a vaříme dalších 10 minut.
- Sladké zelí můžeme ochutnat podle svých preferencí, přidat ocet nebo cukr podle chuti. Také můžeme posypat kmínem, což přidá zvláštní chuťový zážitek.
- Sladké zelí je připraveno podávat jako výtečnou přílohu k různým pokrmům, jako je medové kuře nebo plněné knedlíky.
Sladké zelí na sladko je jednoduchý, ale chutný pokrm, který se stane výtečnou přílohou k mnoha pokrmům. Tato kombinace kyselého zelí, sladkých jablek a karamelizované cibule vytvoří nezapomenutelnou chuťovou harmonii.
Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si pochoutku plnou vůně a chuti, která zaručeně potěší vaše chuťové buňky.
Tradiční zelňáky – zelňák – recept
Tradiční zelňáky jsou jednoduchým a chutným pokrmem, který zahřeje srdce a žaludek. Tento recept vám umožní připravit si lahodná kolečka zelí s kysaným zelím a vůní kmínu. Následujte náš krok za krokem průvodce a získejte autentickou chuť domácí kuchyně.
Ingredience na tradiční zelňáky
- 500 g hladké mouky
- 500 g kysaného zelí
- kmín
- 500 ml mléka
- sůl
- 500 g uškvařeného sádla se škvarky
Postup na tradiční zelňáky
- Mouku prosijeme na vále a vytvoříme důlek uprostřed. Do tohoto důlku přidáme uškvařené sádlo se škvarky, mléko, kmín a špetku soli.
- Všechny suroviny v důlku pečlivě promícháme a začneme hníst těsto, dokud nezískáme hladkou a pružnou konzistenci.
- Těsto vyválíme na válu a pomocí tvořítek vykrajujeme kolečka.
- Kolečka sestavíme na plechu a předehřátou troubu dáme péct při teplotě 200 °C. Pečeme je asi 25-30 minut, nebo dokud nezískají pěkně zlatavou barvu.
Tradiční zelňáky jsou lahodnou připomínkou domácího vaření a chutí z minulosti. Tyto kolečka zelí s nádechem kmínu jsou výbornou volbou pro každou příležitost. Dejte jim šanci a pochutnejte si na jednoduchosti a chuti tradiční české kuchyně.
Zelňáky v troubě – recept
Tradiční zelňáky jsou lahodným pokrmem, který spojuje vůni kysaného zelí s křupavým těstem. Tento recept vás provede přípravou těchto chutných koleček, které se stanou skvělou pochoutkou na vašem stole. Zachovejte si chuť domácí kuchyně s tímto klasickým receptem.
Ingredience na zelňáky v troubě
- kysané zelí (bez nálevu)
- hladká mouka
- vepřové sádlo
- sůl (upravte podle slanosti zelí)
- drcený kmín
Postup na zelňáky v troubě
- Kysané zelí okapejte a nakrájejte na jemné kousky, abyste odstranili přebytečnou kyselost.
- V míse smíchejte nakrájené zelí, sádlo, mouku, sůl a drcený kmín. Vše pečlivě promíchejte, dokud vznikne měkké těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky a dobře promíchejte.
- Na pomoučeném válu těsto vyválejte na tloušťku asi 0,4 – 0,5 cm.
- S pomocí skleničky o průměru kolem 7 cm vykrajujte kolečka z těsta.
- Vykrojené zelňáky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Pokud se papír na plechu nepřichytí dobře, můžete ho lehce potřít tukem na pečení, například sádlem nebo máslem.
- Zelňáky pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20-25 minut. Důležité je, aby povrch zelňáků zůstal zlatavý, ale ne hnědý.
Zelňáky v troubě jsou jednoduchým receptem, který vás okamžitě přenese do tradiční české kuchyně. Tato kolečka zelí s křupavým těstem jsou skvělou pochoutkou pro všechny věkové kategorie. Podávejte je jako přílohu nebo samostatný pokrm a nechte si chutnat chuť domácího vaření.
Babiččiny zelňáky – recept
Babiččiny zelňáky jsou klasickým pokrmem, který se v našich rodinách předává z generace na generaci. Tyto placky s kysaným zelím a majoránkou mají výraznou chuť a jsou připraveny na pánvi s využitím vůně sádla. Následujte tento recept a ochutnejte jedinečnou chuť domácí kuchyně, která vám zahřeje srdce.
Ingredience na babiččiny zelňáky
- 500 g kysaného zelí
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička majoránky
- 1 větší cibule
- 100 g sádla
- sůl a pepř podle chuti
Postup na babiččiny zelňáky
- Nejprve kysané zelí důkladně omyjte pod tekoucí vodou, aby se zbavilo nadbytečné kyselosti. Poté ho důkladně sceďte a nakrájejte na drobné kousky.
- Cibuli nakrájejte na jemné plátky. V pánvi rozehřejte sádlo a zpěníte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte nakrájené zelí a nechte ho dusit spolu s cibulí a sádlem asi 10 minut. Při dusení přidejte majoránku, sůl a pepř podle chuti. Směs nechte vychladnout.
- Do mísy vložte hladkou mouku a přidejte zchladlou směs zelí, cibule a majoránky. Vše dobře promíchejte, dokud získáte kompaktní těsto.
- Z těsta vytvořte menší placičky, které budou mít tloušťku zhruba 1 cm.
- Na pánvi rozehřejte sádlo a na něm placičky z obou stran smažte dozlatova. Dbejte na to, aby byly křupavé.
Babiččiny zelňáky jsou výjimečnou lahůdkou, která vás přenese do minulosti a do chutí, které známe z domácí kuchyně našich babiček. S kysaným zelím, majoránkou a vůní sádla vytvoříte pokrm, který zaručeně potěší nejen chuťové buňky, ale i duši. Vychutnejte si jedinečný kousek tradice naší kuchyně.
Zelňáky z kysaného zelí – recept
Zelňáky z kysaného zelí jsou tradičním pokrmem, který spojuje výraznou chuť kysaného zelí s vůní majoránky a křupavostí, kterou získají díky smažení na pánvi s využitím sádla. Tento recept vám ukáže, jak připravit tyto chutné placky. Jsou skvělou volbou na svačinu nebo přílohu k hlavnímu jídlu.
Ingredience na zelňáky z kysaného zelí
- 500 g kysaného zelí
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička majoránky
- 1 větší cibule
- 100 g sádla
- sůl a pepř podle chuti
Postup na zelňáky z kysaného zelí
- Nejprve kysané zelí důkladně omyjte pod tekoucí vodou, abyste snížili kyselost. Poté ho jemně nasekejte nebo nastrouhejte.
- Cibuli nakrájejte na drobné kousky a zpěňte na pánvi v rozehřátém sádle dozlatova.
- Přidejte kysané zelí a nechte ho dusit se zpěněnou cibulí a sádlem asi 10 minut. Při dušení přidejte majoránku, sůl a pepř podle chuti. Směs nechte vychladnout.
- Do mísy vložte hladkou mouku a přidejte chladnou směs zelí, cibule a majoránky. Vše dobře promíchejte, dokud vytvoříte kompaktní těsto.
- Z těsta vytvořte menší placky, které by měly mít tloušťku zhruba 1 cm.
- Na pánvi rozehřejte sádlo a na něm placky smažte z obou stran dozlatova. Snažte se, aby byly krásně křupavé.
Zelňáky z kysaného zelí jsou výbornou lahůdkou, která vám přinese chuť tradiční domácí kuchyně. S kyselým zelím, majoránkou a vonícím sádlem vytvoříte pokrm, který potěší vaše chuťové buňky a připomenete si chutě minulosti. Dejte si je jako svačinu nebo přílohu a nechte si chutnat tuto tradiční lahůdku.
Zelňáky jsou bezesporu jedním z těch pokrmů, které nás spojují s našimi kořeny a minulostí. Jejich chuť a vůně nám připomínají, jak krásně jednoduchá kuchyně dokáže být.
Ať už si vyberete tradiční verzi zelňáků podávaných s kyselým zelím a uzeným masem, nebo se rozhodnete experimentovat s moderními variantami a různými ingrediencemi, vždy vás čeká chuťový zážitek, který stojí za to.
Zelňáky jsou pokrmem, který nás nejen nakrmí, ale i potěší a přivede nás zpět do časů, kdy se vařilo s láskou a radostí. Ponořte se do kouzla zelňáků a dejte své chuťové buňky na malý výlet do minulosti.