Vyzkoušejte recept na úžasný toustový chléb bez droždí, který chutná jako klasický kynutý. Stačí vám 5 běžných surovin: mouka, prášek do pečiva, olej, mléko a cukr.
Ingredience
- 600 g hladké/celozrnné mouky
- 8 lžiček prášku do pečiva
- 15 g bílého cukru
- 1 lžička soli
- 570 ml mléka, ohřáté
- 65 ml rostlinného oleje
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C. Vymažte formu o rozměrech 22 x 13 cm a vyložte ji papírem na pečení.
- Mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr dejte do mísy a promíchejte. Do středu udělejte důlek, vlijte olej a mléko. Míchejte, dokud se mouka zcela nevstřebá – těsto bude husté, ale bude se dát míchat.
- Vložte těsto do formy a uhlaďte povrch. Pečte 30 minut, pak vyjměte z trouby a přikryjte fólií.
- Vraťte do trouby. Snižte teplotu trouby na 200 °C a pečte 20 minut.
- Vyjměte z trouby. Nechte 5 minut vychladnout ve formě, pak přebytečný papír vyjměte a přeneste na chladicí mřížku.
- Před krájením nechte úplně vychladnout – více než 45 minut. Krájejte opatrně, je křehčí než kynuté chleby.
- Použijte jako běžný kynutý toustový chléb (sendviče, tousty, francouzské tousty).