Zahřejte se miskou vegetariánské tortillové polévky, která se místo kuřecího masa připravuje z černých fazolí.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 1 hodina
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 jemné sušené chilli papričky
- 1 plechovka nakrájených nebo drcených rajčat, pokud možno opečených na ohni
- 2 lžíce plus 2 lžičky extra panenského olivového oleje
- 1 velká žlutá nebo červená cibule, nakrájená nadrobno
- 1 středně velká červená paprika, nakrájená na kousky
- ¼ lžičky jemné soli, více podle chuti
- 4 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 plechovky černých fazolí, propláchnuté a scezené
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 4 kukuřičné tortilly nakrájené na 2 palce dlouhé a ¼ palce široké proužky
- ¼ šálku nasekaného čerstvého koriandru, rozděleného na části
- 1 až 2 lžíce limetkové šťávy, podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Varinaty oblohy:
- na tenké plátky nakrájené ředkvičky
- na kostičky nakrájené zralé avokádo
- rozdrobený sýr feta
- zakysaná smetana
Postup
- Pokud používáte sušené chilli papričky, opékejte je na suché pánvi na středním plameni nebo přímo nad plynovým plamenem pomocí kleští a podle potřeby je otáčejte.
- Opékejte je, dokud nevoní a neztmavnou po celém povrchu – to může být rychle, během minuty nebo dvou.
- Odložte papričky stranou, dokud nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat, a poté je nahrubo nakrájejte, přičemž semínka a stopku vyhoďte.
- Rajčata z konzervy (spolu se šťávou) a nakrájené papriky smíchejte v mixéru a rozmixujte dohladka.
- Odstavte.
- Ve středně velké holandské troubě nebo v hrnci na polévku rozehřejte na mírném ohni 2 lžíce olivového oleje.
- Přidejte cibuli, papriku a sůl.
- Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 až 7 minut.
- Přidejte česnek a kmín (případně chilli) a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund až 1 minutu.
- Přidejte směs rajčat a chilli papriček (nebo jen obyčejná rajčata, pokud používáte chilli) a za stálého míchání minutu vařte, aby se co nejlépe projevila jejich chuť.
- Přidejte fazole a vývar. Promíchejte.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a směs přiveďte k varu, poté teplotu podle potřeby snižte, aby se udržovala v mírném varu.
- Vařte 30 minut.
- Mezitím předehřejte troubu na 200 °C, abyste mohli připravit křupavé proužky tortilly.
- Velký plech s okrajem vyložte pečicím papírem.
- Na plechu promíchejte proužky tortilly se zbývajícími 2 lžičkami olivového oleje a posypte je solí, dokud se lehce a rovnoměrně nepotáhnou.
- Pečte, dokud nejsou proužky křupavé a nezačnou zlátnout, asi 8 až 12 minut, v polovině pečení je přehazujte.
- Odložte stranou.
- Většinu koriandru vmíchejte do polévky, trochu si nechte na ozdobu.
- Vmíchejte 1 lžíci limetkové šťávy.
- Polévku pečlivě ochutnejte, a pokud se vám nezdá, přidejte více soli.
- Pokud chcete polévku ještě trochu ochutit, přidejte více limetkové šťávy.
- Polévku rozdělte do misek.
- Doplňte ji křupavými proužky tortilly, koriandrem a dalšími ozdobami podle vlastního výběru.
- Zbytky vydrží až 5 dní.
- Jednotlivé porce ohřejte a při podávání je doplňte ozdobami. Nebo jednotlivé porce zmrazte na několik měsíců a po ohřátí přidejte přílohy.