Tortillová polévka

Zahřejte se miskou vegetariánské tortillové polévky, která se místo kuřecího masa připravuje z černých fazolí.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem: 1 hodina
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 2 jemné sušené chilli papričky
  • 1 plechovka nakrájených nebo drcených rajčat, pokud možno opečených na ohni
  • 2 lžíce plus 2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • 1 velká žlutá nebo červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 středně velká červená paprika, nakrájená na kousky
  • ¼ lžičky jemné soli, více podle chuti
  • 4 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 plechovky černých fazolí, propláchnuté a scezené
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 4 kukuřičné tortilly nakrájené na 2 palce dlouhé a ¼ palce široké proužky
  • ¼ šálku nasekaného čerstvého koriandru, rozděleného na části
  • 1 až 2 lžíce limetkové šťávy, podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Varinaty oblohy:

  • na tenké plátky nakrájené ředkvičky
  • na kostičky nakrájené zralé avokádo
  • rozdrobený sýr feta
  • zakysaná smetana

Postup

  1. Pokud používáte sušené chilli papričky, opékejte je na suché pánvi na středním plameni nebo přímo nad plynovým plamenem pomocí kleští a podle potřeby je otáčejte.
  2. Opékejte je, dokud nevoní a neztmavnou po celém povrchu – to může být rychle, během minuty nebo dvou.
  3. Odložte papričky stranou, dokud nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat, a poté je nahrubo nakrájejte, přičemž semínka a stopku vyhoďte.
  4. Rajčata z konzervy (spolu se šťávou) a nakrájené papriky smíchejte v mixéru a rozmixujte dohladka.
  5. Odstavte.
  6. Ve středně velké holandské troubě nebo v hrnci na polévku rozehřejte na mírném ohni 2 lžíce olivového oleje.
  7. Přidejte cibuli, papriku a sůl.
  8. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 až 7 minut.
  9. Přidejte česnek a kmín (případně chilli) a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund až 1 minutu.
  10. Přidejte směs rajčat a chilli papriček (nebo jen obyčejná rajčata, pokud používáte chilli) a za stálého míchání minutu vařte, aby se co nejlépe projevila jejich chuť.
  11. Přidejte fazole a vývar. Promíchejte.
  12. Zvyšte teplotu na středně vysokou a směs přiveďte k varu, poté teplotu podle potřeby snižte, aby se udržovala v mírném varu.
  13. Vařte 30 minut.
  14. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C, abyste mohli připravit křupavé proužky tortilly.
  15. Velký plech s okrajem vyložte pečicím papírem.
  16. Na plechu promíchejte proužky tortilly se zbývajícími 2 lžičkami olivového oleje a posypte je solí, dokud se lehce a rovnoměrně nepotáhnou.
  17. Pečte, dokud nejsou proužky křupavé a nezačnou zlátnout, asi 8 až 12 minut, v polovině pečení je přehazujte.
  18. Odložte stranou.
  19. Většinu koriandru vmíchejte do polévky, trochu si nechte na ozdobu.
  20. Vmíchejte 1 lžíci limetkové šťávy.
  21. Polévku pečlivě ochutnejte, a pokud se vám nezdá, přidejte více soli.
  22. Pokud chcete polévku ještě trochu ochutit, přidejte více limetkové šťávy.
  23. Polévku rozdělte do misek.
  24. Doplňte ji křupavými proužky tortilly, koriandrem a dalšími ozdobami podle vlastního výběru.
  25. Zbytky vydrží až 5 dní.
  26. Jednotlivé porce ohřejte a při podávání je doplňte ozdobami. Nebo jednotlivé porce zmrazte na několik měsíců a po ohřátí přidejte přílohy.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang