Tofu recepty jsou vždy zdrojem kvalitního zdroje bílkovin. Tento recept je voňavý po rozmarýnu a je sytým a přitom zdravým jídlem, které lze jíst kdykoliv.
Tofu na rozmarýnu je voňavé jídlo, které svou jednoduchostí jistě okouzlí i děti. Příprava je velmi krátká a jednoduchá.
Ingredience
- 4 ks marinovaného tofu
- 4 větvičky čerstvého rozmarýnu (nebo sušený rozmarýn – 1 KL)
- 0,3 dl olivového oleje
- 5 g česneku
- 800 g brambor
Postup
- Tofu rozkrojíme v polovině na dva plátky nebo ho ještě rozkrojíme na 4 menší čtverce.
- Plátky TOFU potřeme olivovým olejem, v němž jsme rozmíchali rozmačkaný česnek.
- Uložíme je na pánev tak, že pod každý plátek položíme snítku rozmarýnu (pokud nemáme čerstvý, tak sušený rozmarýn přidáme do směsi s olejem).
- Opékáme, dokud plátky nemají zlatavý povrch.
- Podáváme s uvařenými bramborami, hodí se rajčatový nebo okurkový salát.
Účinky rozmarýnu na zdraví
- Antibakteriální a antiparazitické vlastnosti.
- Podporuje činnost jater, žlučníku a trávicí soustavy, působí proti plynatosti.
- Posiluje srdce, povzbuzuje krevní oběh, upravuje nízký krevní tlak, stimuluje lymfu, uvolňuje ztuhlé svalstvo, prokrvuje a čistí pokožku.
- Odstraňuje pocit chladu v končetinách, tonizuje cévy.
- Uklidňuje nervovou soustavu.
- Pomáhá při ledvinových kolikách, zvyšuje vylučování moči.
- Pomáhá při zahlenění a při rýmě, tlumí kašel.
- Stimuluje reprodukční systém – zvyšuje prokrvení malé pánve, afrodiziakum.