Tofu jako součást zdravé výživy

Zdraví

Tofu je potravina s vysokou výživovou hodnotou a významnými zdravotními účinky.

Aby bylo tofu kvalitní, jsou potřebné také kvalitní suroviny.

Co tofu obsahuje

tofu obsahuje tyto látky:

  • bílkoviny
  • lecitin – je nezbytný pro fungování tělesných buněk, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, chrání srdce, cévy, zlepšuje činnost paměti a nervového systému, působí preventivně proti rakovině plic
  • vzácně se vyskytující omega-3 mastnou kyselinu linolenovou, která má ochranný účinek proti onemocnění srdce, pomáhá léčit různé záněty
  • polynenasycenou kyselinu linolovou zmírňuje pocit hladu, podporuje metabolismus, urychluje růst svalové hmoty, napomáhá snižovat hladinu cholesterolu, pomáhá chránit tělo před rakovinou
  • vápník (2x více vápníku než v kravském mléce)
  • železo (více než v hovězích játrech a špenátu)
  • fosfor
  • hořčík
  • vitaminy skupiny B, tokoferoly

Proč je tofu zdravé? Zde jsou důvody.

Obsahuje množství bílkovin

Pokud si jako zdroj bílkovin zvolíme tofu, zkonzumujeme kromě kvalitních bílkovin, vápníku nebo hořčíku i vícero látek s protirakovinovým účinkem.

Má vysoké biologické hodnoty, je jedinou rostlinnou potravou, která ve vyrovnaném poměru obsahuje všechny základní aminokyseliny, a proto může být náhradou za živočišné proteiny obsažené v mase.

Neobsahuje žádný cholesterol

Jako každý rostlinný produkt tofu neobsahuje žádný cholesterol. Navíc je bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat v těle jeho hladinu.

Má pozitivní vliv na srdce

Pomáhá předcházet koronární trombóze a infarktu, chrání před arteriosklerózou, protože při pravidelné konzumaci se krev stává řidší, a tak se zlepšuje proudění krve přes koronární tepny.

Zvyšuje množství vápníku v kostech

Množství vápníku je dvakrát větší než v mléce nebo ve špenátu. Díky tomu, že pomáhá zvyšovat množství vápníku v kostech, působí jako prevence proti osteoporóze.

Výzkumy prokázaly, že obsahuje látky, které dokáží zabránit vzniku rakoviny nebo ji léčit. Potvrdilo se například, že pravidelná konzumace tofu snižuje riziko rakoviny tlustého střeva o polovinu. Ochranný efekt byl prokázán i u rakoviny prsu, prostaty, tlustého střeva, plic a žaludku.

Za pocit nepohody žen během menopauzy může mimo jiné snížená tvorba estrogenu. Tofu obsahuje rostlinné hormony izoflavony, které částečně nahrazují hormony přirozeně se vytvářející ve vaječnících, a pomáhá tak zmírňovat nepříjemné příznaky menopauzy.

Je bohaté na minerály a vitamíny

Obsahuje šestkrát více železa než špenát a dvakrát více železa než hovězí játra. Kromě vápníku a železa je hodnotným zdrojem dalších minerálů, zejména zinku, hořčíku, fosforu a mědi.

Je cenným zdrojem vitamínů skupiny B, provitaminu A a  vitaminu E. Má vysoký podíl bílkovin, esenciálních aminokyselin, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Má nízký obsah sacharidů.

Napomáhá rovnováze v organismu

Tofu je zásadotvorné, působí proti překyselení organismu a následným nemocem, tedy obezitě, osteoporóze, dně, ekzémům a dalším následkům porušení acidobazické rovnováhy v těle.

Kontaminanty a genetická modifikace

Pokud nekoupíte tofu z pokoutných zdrojů, nejčastěji od neznámých výrobců z Asie, máte záruku, že neobsahuje žádné kontaminanty. U nás dostupné tofu není geneticky modifikováno.

Zajímá vás ekologie nebo etika? Pokud bychom ponechali vliv na zdraví bokem, konzumace tofu je jednoznačně levnější, ekologičtější i etičtější než konzumace masa.

Kategorie:

Zdraví

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang