Thajská kuchyně je známá svými výraznými chutěmi a rozmanitostí, a thajský salát není výjimkou. Tento salát se stal oblíbeným po celém světě díky své osvěžující chuti a jednoduché přípravě. Thajský salát nabízí harmonii mezi sladkými, kyselými, ostrými a slanými chutěmi, což ho činí lahodným a vyváženým pokrmem.
Thajský salát je mnohostranný a umožňuje mnoho variací. Můžete přidat další suroviny, jako krevety, mango, papája, ananas nebo avokádo, a přizpůsobit ho svým chuťovým preferencím. Pro vegetariány je tofu skvělou alternativou k masu.
Thajský salát není jen chutný, ale také zdravý. Je bohatý na vitamíny a minerály a nabízí výborný způsob, jak si dopřát čerstvou zeleninu a bílkoviny.
Pokud toužíte po pokrmu, který spojuje různorodé chutě v jeden osvěžující zážitek, thajský salát je skvělou volbou. Jeho jednoduchost v přípravě a možnost variace ho činí oblíbeným jídlem nejen v Thajsku, ale i po celém světě. Zkuste si připravit svůj vlastní thajský salát a dopřejte si chuťový festival z východu.
Thajský salát
Tento asijský salát s hovězím masem patří mezi oblíbené recepty s hovězím masem. Je nádherným příkladem thajské kuchyně, která spojuje různorodé chutě a textury dohromady.
Jeho osvěžující a pikantní povaha ho činí výborným jídlem pro horké letní dny, ale můžete si ho vychutnat kdykoliv budete mít chuť na exotickou chuť tropického ráje.
Ingredience na thajský salát
Na dresink:
- 1/2 až 1 lžička thajského chilli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce koriandru, jemně nasekaný
- 2 lžičky cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce oleje z hroznových jader (nebo řepkového či rostlinného oleje)
Na salát:
- 250 g kvalitního hovězího steaku
- 1/2 lžíce oleje (rostlinného, arašídového nebo řepkového)
- sůl a pepř
- 2 šálky listů míchaného salátu
- 1/4 šálku cherry rajčátek, rozkrojených na poloviny
- 1/4 malé červené cibule, velmi jemně nakrájené na plátky
- 1/2 okurky, nakrájené vodorovně a poté na plátky
- 1/4 šálku koriandru
- 1/4 šálku máty
- 1 lžíce arašídů, nahrubo nasekaných
Postup na thajský salát
- Do hmoždíře dejte chilli, česnek, koriandr a malou špetku soli. Drťte, dokud nevznikne hladká pasta.
- Přidejte zbývající přísady na dresink. Podle chuti upravte množství cukru, limetkové šťávy a rybí omáčky.
- Rozpalte pánev. Hovězí maso pokapejte z obou stran olejem, osolte a opepřete. Opečte podle své chuti. Maso vyjměte z pánve na talíř. Volně ho zakryjte fólií a nechte 10 minut odpočívat.
- Vložte salát do mísy, pokapejte 1 lžící dresinku a promíchejte.
- Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky proti vláknu a vložte do mísy s ostatními přísadami salátu. Zalijte většinou zbývající zálivky a jemně promíchejte.
- Posypte arašídy, ozdobte koriandrem a mátou a pokapejte zbývajícím dresinkem.
Thajský salát s mangem – recept
Tento mango salát je nejen výjimečně chutný, ale také skvěle vyhovuje v horkých letních dnech, kdy toužíme po lehkých a osvěžujících jídlech. Mangový salát můžete servírovat jako hlavní jídlo nebo jako vedlejší pokrm k masu, griované rybě či třeba smaženým krevetám. Užijte si jeho bohatou paletu chutí a vychutnejte si kousek thajské kuchyně doma.
Ingredience na thajský salát s mangem
- 1 zralé mango
- 1 červená cibule
- 1 červená paprika
- 1 jalapeños paprička (nebo podle chuti)
- špetka mátových lístků
- 2 lžíce pražených arašídů
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžička cukru
- sůl a pepř podle chuti
Postup na thajský salát s mangem
- Oloupejte mango a nakrájejte ho na tenké nudle nebo tenké proužky.
- Nakrájejte červenou cibuli na tenké plátky, červenou papriku na tenké proužky a jalapeño papričku na tenká kolečka. Pokud máte rádi pikantní chuť, můžete přidat více jalapeño.
- V malé misce smíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu, cukr, sůl a pepř. Tato omáčka dodá salátu sladkou, slanou a kyselou chuť.
- V míse smíchejte nakrájené mango, cibuli, papriku a jalapeño papričku. Přidejte mátové lístky a pražené arašídy. Poté zalijte omáčkou a důkladně promíchejte.
- Přendejte thajský mangový salát na talíře a ozdobte ho čerstvými bylinkami a arašídy.
TIP: Pokud patří mango mezi vaše oblíbené suroviny, vyzkoušejte recept na mango salsu.
Asijský salát s hovězím masem – recept
Tento pikantní salát s hovězím masem zaujme svými kontrastními chutěmi, které spojují křupavou zeleninu s lahodným hovězím masem a pikantním dochucením.
Ingredience na asijský salát s hovězím masem
- 350 g hovězího masa
- 200 g směsi listové zeleniny (římský salát, ledový salát, rukola)
- 1 červená paprika
- 1 mrkev
- 1 okurka
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 červená chilli paprička (podle chuti)
- 1 limetka
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce cukru
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvě nasekaný koriandr
Postup na asijský salát s hovězím masem
- Nejprve nakrájejte hovězí maso na tenké plátky. Poté si připravte marinádu z olivového oleje, stroužků česneku, chilli papričky, šťávy z limetky, rybí omáčky a cukru. Maso ponořte do této marinády a nechte ho odpočívat minimálně 30 minut, ideálně v lednici.
- Mezitím si nakrájejte listovou zeleninu na menší kousky, červenou papriku, mrkev, okurku a cibuli na tenké proužky. Všechny tyto ingredience smíchejte v jedné míse.
- Pro omáčku smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej a šťávu z poloviny limetky. Tuto omáčku přidejte k nakrájené zelenině a dobře promíchejte.
- Rozpálený gril nebo grilovací pánev použijte k upečení hovězího masa. Maso by mělo být rychle hotové – stačí několik minut z každé strany, v závislosti na vaší preferované úpravě masa.
- Nakrájené a grilované hovězí maso přidejte k zelenině s omáčkou a znovu promíchejte.
- Hotový pikantní salát s masem můžete posypat nasekaným koriandrem a ochutit pepřem a solí podle vašeho gusta. Pokrm je nejlepší podávat ihned, dokud je maso teplé a zelenina křupavá.
Nudlový salát s hovězím masem – recept
Tato lahodná směs nabízí skvělou rovnováhu mezi sladkou chutí manga, chutí nudlí a chutným hovězím masem, což tvoří skvělou alternativu k tradičním pokrmům. Připravit si tento salát je relativně snadné a zaručeně potěší vaše chuťové buňky.
Ingredience na nudlový salát
Hovězí maso:
- 250 g hovězího masa (hovězího středního výřezu)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky medu
- 2 stroužky česneku, nastrouhané
- sůl a pepř podle chuti
Nudlový salát:
- 150 g rýžových nudlí (nebo soba nudlí)
- 1 mango, oloupané a nakrájené na kostky
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 1 mrkev, nastrouhaná na tenké nudličky
- 1 čerstvá okurka, nakrájená na plátky
- 1/2 čerstvé jalapeños papričky (dle chuti), jemně nakrájené
- koriandr a máta, nasekané na drobné kousky (dle chuti)
- 1 lžíce sezamových semínek
Omáčka:
- 3 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžička sriracha omáčky (dle chuti)
Postup na nudlový salát
- Příprava hovězího masa: Nejprve smíchejte sójovou omáčku, med, nastrouhaný česnek, sůl a pepř. Maso nakrájejte na tenké plátky a následně ho namočte do připravené marinády. Nechte maso marinovat alespoň 30 minut.
- Příprava nudlí: Vařte rýžové nudle podle návodu na obalu. Po uvaření je sceďte a nechte vychladnout.
- Příprava omáčky: V míse smíchejte rybí omáčku, med, limetkovou šťávu a srirachu. Důkladně promíchejte a dochuťte podle své preference.
- Grilování hovězího masa: Hovězí maso osušte a odkapejte z nadbytečné marinády. Grilujte maso na rozpálené pánvi nebo grilu asi 2-3 minuty na každé straně nebo dokud nebude mít požadovanou úroveň propečení.
- Sestavení salátu: Ve velké míse smíchejte uvařené nudle, nakrájené mango, červenou papriku, nastrouhanou mrkev, plátky okurky, jalapeños papričku, koriandr a mátu. Přidejte nakrájené hovězí maso.
- Dokončení: Před podáváním zalijte mango salát s nudlemi a hovězím masem připravenou omáčkou a posypte sezamovými semínky.
Hovězí po thajsku – recept
Mezi oblíbené recepty s hovězím masem v thajské kuchyni patří i hovězí po thajsku, což je skvělý příklad toho, jak dokáže thajská kuchyně spojit různé chutě a vytvořit něco, co je zároveň výrazné a vyvážené.
Ingredience na hovězí po thajsku
- 500 g hovězího masa (nejlépe roštěná na tenké plátky)
- 2 lžíce červené kari pasty
- 400 ml kokosového mléka
- 1 červená paprika (nakrájená na proužky)
- 1 cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hnědého cukru
- šťáva z jedné limetky
- nasekaný čerstvý koriandr na ozdobu
- rýže na podávání
Postup na hovězí po thajsku
- Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky. Pokud je maso příliš tlusté, můžete ho lehce naklepat, aby bylo tenčí. Nakrájené maso osolte a nechte ho stranou.
- Rozehřejte olej v hluboké pánvi na středním ohni. Přidejte červenou kari pastu a smažte ji asi minutu, nebo dokud začne uvolňovat své aromatické vůně.
- Přidejte nakrájené hovězí maso do pánve s pastou a smažte ho asi 2-3 minuty, dokud změní barvu na hnědou.
- Přidejte nakrájenou cibuli, papriku a nasekaný česnek do pánve s masem. Smažte všechny ingredience do té doby, dokud nezačnou změkčovat a získávají krásnou barvu.
- Přidejte kokosové mléko do pánve a promíchejte. Nechte směs vařit asi 5-7 minut, dokud omáčka ne zhoustne a maso je dokonale uvařené.
- Přidejte rybí omáčku, hnědý cukr a šťávu z limetky. Důkladně promíchejte, abyste dosáhli správné rovnováhy mezi sladkým, slaným, kyselým a pikantním.
- Hovězí po thajsku je nejlepší podávat s vařenou rýží. Na závěr ozdobte jídlo nasekaným koriandrem, který přidá svěžest a další vrstvu chutí.
Thajský salát není jen o jednom jediném receptu, ale spíše o nekonečných možnostech variací, které mohou vyhovovat našim preferencím a sezónním surovinám. Patří mezi obíbené recepty s hovězím masem.
Tento lehký a zdravý pokrm se může stát stálou součástí našich jídelníčku a přinést nám nejen výbornou chuť, ale také prospěšné živiny.
Jeho jedinečná kombinace zeleniny, masa, mořských plodů a exotických koření nám otevírá dveře do světa thajské kuchyně, která je známá pro svou rovnováhu chutí a zdravé ingredience.