Tento recept na thajské kari panang je tak snadné připravit doma a chutná lépe než jídlo s sebou! Recept je plný zeleniny a čerstvé chuti a tofu je volitelné.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 45 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- volitelně: 1 dávka křupavého pečeného tofu
- volitelně: 1 a ¼ šálku hnědé jasmínové rýže nebo dlouhozrnné hnědé rýže, propláchnuté
- 1 lžíce kokosového nebo olivového oleje
- 1 malá bílá nebo žlutá cibule, nakrájená (asi 1 šálek)
- špetka soli, více podle chuti
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 1 žlutá, oranžová nebo zelená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 3 mrkve, oloupané a nakrájené na úhlopříčku na 0,6 cm silná kolečka
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- 1 až 2 lžíce panangské kari pasty (použijte 1 pro jemné nebo 2 pro ostré)
- 1 plechovka běžného kokosového mléka
- ½ šálku vody
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce tamari nebo sójové omáčky
- 1 a ½ lžičky kokosového cukru nebo hnědého cukru
- 2 lžičky čerstvé limetkové šťávy, podle chuti
- volitelné ozdoby: čerstvá thajská bazalka nebo obyčejná bazalka, sriracha nebo chilli česneková omáčka pro větší pikantnost
Postup
- Pokud chcete ke kari podávat rýži (volitelně): přiveďte k varu velký hrnec vody.
- Přidejte propláchnutou rýži a vařte ji 30 minut, přičemž podle potřeby snižujte teplotu, aby se nepřelévala.
- Odstavte z ohně, rýži slijte a vraťte ji do hrnce.
- Přikryjte a nechte rýži odpočívat 10 minut nebo déle, dokud nebudete připraveni k podávání.
- Těsně před podáváním rýži podle chuti osolte a načechrejte ji vidličkou.
- K přípravě kari rozehřejte velkou pánev s hlubokými boky na středním plameni.
- Jakmile se rozpálí, přidejte olej.
- Přidejte cibuli a posypte ji solí a za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
- Přidejte papriku a mrkev.
- Za občasného míchání vařte, dokud papriky nepropíchnete vidličkou, tedy dalších 3 až 5 minut.
- Přidejte česnek a kari pastu a za stálého míchání vařte 1 minutu.
- Přidejte kokosové mléko a vodu a promíchejte.
- Směs přiveďte na mírném ohni k varu.
- Podle potřeby snižte teplotu, aby se udržel mírný var, a vařte, dokud papriky a mrkev nezměknou podle vašich představ, asi 5 až 10 minut, a občas promíchejte.
- Pokud přidáváte křupavé tofu, vmíchejte ho nyní.
- Odstavte hrnec z ohně.
- Vmíchejte arašídové máslo, tamari, cukr a limetkovou šťávu.
- Podle chuti osolte.
- Pokud kari potřebuje trochu větší říz, přidejte ještě ½ lžičky tamari nebo pro větší kyselost přidejte ještě ½ lžičky limetkové šťávy.
- Rozdělte rýži a kari do misek a ozdobte čerstvou bazalkou, pokud ji používáte.
- Pokud máte rádi ostré kari, podávejte je se sriracha nebo chilli česnekovou omáčkou jako přílohou.