Thajské kari Panang se zeleninou

Tento recept na thajské kari panang je tak snadné připravit doma a chutná lépe než jídlo s sebou! Recept je plný zeleniny a čerstvé chuti a tofu je volitelné.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Celkem: 45 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • volitelně: 1 dávka křupavého pečeného tofu
  • volitelně: 1 a ¼ šálku hnědé jasmínové rýže nebo dlouhozrnné hnědé rýže, propláchnuté
  • 1 lžíce kokosového nebo olivového oleje
  • 1 malá bílá nebo žlutá cibule, nakrájená (asi 1 šálek)
  • špetka soli, více podle chuti
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
  • 1 žlutá, oranžová nebo zelená paprika, nakrájená na tenké proužky
  • 3 mrkve, oloupané a nakrájené na úhlopříčku na 0,6 cm silná kolečka
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 1 až 2 lžíce panangské kari pasty (použijte 1 pro jemné nebo 2 pro ostré)
  • 1 plechovka běžného kokosového mléka
  • ½ šálku vody
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce tamari nebo sójové omáčky
  • 1 a ½ lžičky kokosového cukru nebo hnědého cukru
  • 2 lžičky čerstvé limetkové šťávy, podle chuti
  • volitelné ozdoby: čerstvá thajská bazalka nebo obyčejná bazalka, sriracha nebo chilli česneková omáčka pro větší pikantnost

Postup

  1. Pokud chcete ke kari podávat rýži (volitelně): přiveďte k varu velký hrnec vody.
  2. Přidejte propláchnutou rýži a vařte ji 30 minut, přičemž podle potřeby snižujte teplotu, aby se nepřelévala.
  3. Odstavte z ohně, rýži slijte a vraťte ji do hrnce.
  4. Přikryjte a nechte rýži odpočívat 10 minut nebo déle, dokud nebudete připraveni k podávání.
  5. Těsně před podáváním rýži podle chuti osolte a načechrejte ji vidličkou.
  6. K přípravě kari rozehřejte velkou pánev s hlubokými boky na středním plameni.
  7. Jakmile se rozpálí, přidejte olej.
  8. Přidejte cibuli a posypte ji solí a za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
  9. Přidejte papriku a mrkev.
  10. Za občasného míchání vařte, dokud papriky nepropíchnete vidličkou, tedy dalších 3 až 5 minut.
  11. Přidejte česnek a kari pastu a za stálého míchání vařte 1 minutu.
  12. Přidejte kokosové mléko a vodu a promíchejte.
  13. Směs přiveďte na mírném ohni k varu.
  14. Podle potřeby snižte teplotu, aby se udržel mírný var, a vařte, dokud papriky a mrkev nezměknou podle vašich představ, asi 5 až 10 minut, a občas promíchejte.
  15. Pokud přidáváte křupavé tofu, vmíchejte ho nyní.
  16. Odstavte hrnec z ohně.
  17. Vmíchejte arašídové máslo, tamari, cukr a limetkovou šťávu.
  18. Podle chuti osolte.
  19. Pokud kari potřebuje trochu větší říz, přidejte ještě ½ lžičky tamari nebo pro větší kyselost přidejte ještě ½ lžičky limetkové šťávy.
  20. Rozdělte rýži a kari do misek a ozdobte čerstvou bazalkou, pokud ji používáte.
  21. Pokud máte rádi ostré kari, podávejte je se sriracha nebo chilli česnekovou omáčkou jako přílohou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang