Krása domácí zelené kari pasty spočívá v tom, že můžete kontrolovat její pálivost, aniž byste přišli o její krásnou voňavou chuť a charakteristickou zelenou barvu.
Zelené chilli papričky
Barvu zeleného kari dodávají zelené kajenské papričky a pikantnost malé thajské zelené chilli papričky. Jsou sice malé, ale pořádně pálivé.
Pokud chcete velmi jemné kari, vynechejte thajské chilli papričky úplně.
Pro jemné kari použijte pouze 1 thajské chilli.
Pokud chcete, aby byl pokrm pěkně ostrý, ale aby vám „neutrhl hlavu“ použijte podle receptu 6 thajských chilli papriček.
Sušená krevetová pasta
Fermentované ryby a krevety jsou základem jihovýchodní asijské kuchyně a thajské zelené kari není výjimkou.
Najdete ho v obchodech s asijskými potravinami. Pokud ji vynecháte, budete z konečného výsledku zklamaní.
Galangal
Vypadá jako zázvor s červenou kůží, ale je mnohem tvrdší. Chutná také trochu jako zázvor, ale je více citrusový.
Je snadno dostupný v asijských obchodech s potravinami. V krajním případě ji lze nahradit zázvorem a limetkovou kůrou.
K čemu se používá zelená kari pasta
- Smažená rýže – na oleji osmažte trochu pasty a poté pokračujte podle svého oblíbeného receptu na smaženou rýži.
- Okořeňte polévky – osmažte trochu pasty na oleji a poté pokračujte v přípravě své oblíbené polévky. Představte si – květáková polévka se zeleným kari nebo brokolicová polévka.
- Smažená jídla – osmažte trochu pasty na oleji a připravte si své oblíbené smažené jídlo.
- Polévka – Kari omáčku z thajského zeleného kari zřeďte větším množstvím kuřecího nebo zeleninového vývaru a kokosového mléka, abyste získali polévkový vývar.
Ingredience
- 4 zelené kajenské papričky, zbavené semínek a nasekané
- 6 thajských zelených chilli papriček, nasekaných
- 2 červené šalotky, nasekané na kousky
- 2 stonky citronové trávy, ořezané a jemně nasekané
- 2 polévkové lžíce galangalu, nastrouhaného
- 5 stroužků česneku, nasekaného
- 2,5 lžičky sušené krevetové pasty (Belacan)
- 2 lžičky limetkové kůry, nastrouhané
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/4 lžičky bílého pepře
- 1/4 lžičky kurkumy
- 2 lžíce nasekaného kořene a stonku koriandru
- 1/4 šálku koriandru nebo koriandrových listů, volně zabalených
- 2-3 lžíce vody
Postup
- Všechny ingredience kromě vody smíchejte ve výkonném mixéru nebo kuchyňském robotu.
- Rozmixujte na jemnou pastu.
- Podle potřeby přidejte vodu, abyste usnadnili rozmixování (možná nebudete potřebovat žádnou, protože bylinky a chilli mají vlhkost).
- Nejlepší je použít ihned.
- V opačném případě uchovávejte v lednici až 2 dny.