Existují různé verze ananasové smažené rýže. Sladké, šťavnaté kousky ananasu se skvěle hodí k pikantní jasmínové rýži. Skvělá příloha k tropickým pokrmům, letnímu grilování a samozřejmě ke všemu thajskému.
Ingredience
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku, jemně mleté
- 1/2 cibule, jemně nasekané
- 1/2 červené papriky, nakrájené na kostičky
- 1/2 hrnku hrášku, mražený
- 3 šálky jasmínové rýže, vařené
- 220 g kousků ananasu, čerstvého nebo z konzervy
- 1/2 šálku zelené cibule, nakrájené na plátky
Varianta omáčky 1:
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 a 1/2 lžíce rybí omáčky
- 1/2 lžičky cukru
Varianta omáčky 2:
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 a 1/2 lžíce sójové omáčky, světlé nebo univerzální (ne tmavé)
Varianta omáčky 3:
- 1 a 1/2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce thajského koření (Gold Mountain)
Postup
- Rozehřejte olej ve woku nebo velké nepřilnavé pánvi na vysokém plameni.
- Přidejte česnek a cibuli a vařte 1 minutu.
- Přidejte papriku a vařte 1 minutu.
- Přidejte hrášek, míchejte 30 sekund.
- Přidejte rýži a přísady omáčky podle výběru. Za stálého míchání vařte 2 minuty nebo dokud se zrnka rýže nepromočí omáčkou a nezkaramelizují.
- Přidejte ananas, míchejte jen 30 sekund, aby se prohřál.
- Vmíchejte zelenou cibulku a podávejte.