Zkuste recept na thajskou smaženou rýži – přesně takovou, jakou dostanete v Thajsku a v thajských restauracích. Připravte si ji s krevetami, kuřecím masem nebo jakoukoliv jinou bílkovinou.
Ingredience
- 2 lžíce rostlinného oleje (nebo řepkového či arašídového oleje)
- 2 velké stroužky česneku, velmi jemně nasekané
- půlka cibule, nakrájená na kostičky
- 3 jarní cibulky, nakrájené na 1,5 cm proužky
- 2 vejce, lehce rozšlehaná
- 3 šálky vařené jasmínové rýže, studené
- jedna varianta omáčky (možnosti viz níže)
Varianta omáčky 1:
- 1,5 lžíce sójové omáčky
- 1,5 lžíce ústřicové omáčky
Varianta omáčky 2:
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1,5 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžička cukru (libovolného druhu)
Varianta omáčky 3:
- 1,5 lžíce sójové omáčky
- 1,5 lžíce thajského koření (Gold Mountain)
K podávání (nepovinné):
- rajčatové klínky
- plátky okurky
- čerstvý koriandr
Postup
- Rozehřejte olej ve velké pánvi.
- Přidejte česnek a cibuli a za stálého míchání smažte 30 sekund.
- Přidejte krevety a bílou část zelené cibulky a smažte 1 minutu.
- Vše odsuňte stranou a na druhou stranu nalijte vejce. Rychle ho zamíchejte.
- Přidejte rýži a omáčku dle výběru.
- Smažte 2 minuty a v polovině přidejte zelenou část cibulky, dokud se celá rýže neobalí omáčkou.
- Ihned podávejte ozdobené čerstvým koriandrem s rajčaty a okurkami.