Tato lepkavá rýže s mangem je skvělý a autenticky chutnající thajský dezert, který je stejně dobrý, ne-li lepší než ten, který najdete v mnoha thajských restauracích.
Ingredience
- 2 šálky vody
- 1 a ½ šálku nevařené krátkozrnné bílé rýže
- 1 a ½ šálku kokosového mléka
- 1 šálek bílého cukru
- ¾ čajové lžičky soli
- 1 lžíce bílého cukru
- 1 lžíce tapiokového škrobu
- 3 manga, oloupaná a nakrájená na plátky
- 1 lžíce opražených sezamových semínek
Recept je na 4 porce.
Postup
- V hrnci smíchejte vodu a rýži, přiveďte k varu, přikryjte a snižte teplotu na minimum.
- Vařte, dokud se voda nevstřebá, 15 až 20 minut.
- Zatímco se rýže vaří, v jiném hrnci smíchejte 1 a 1/2 šálku kokosového mléka, 1 šálek cukru a 1/2 lžičky soli.
- Na mírném ohni přiveďte k varu, stáhněte z ohně a odstavte.
- Uvařenou rýži vmíchejte do směsi kokosového mléka.
- Přikryjte a nechte 1 hodinu chladnout.
- Připravte omáčku smícháním 1/2 šálku kokosového mléka, 1 lžíce cukru, 1/4 lžičky soli a tapiokového škrobu v jiném hrnci.
- Přiveďte k varu.
- Kokosovou rýži položte na servírovací mísu a navrch naaranžujte mango.
- Mango a rýži přelijte omáčkou.
- Posypte sezamovými semínky.