Recept na thajskou kuřecí polévku

Houbové polévkyPolévkyZeleninové polévky
Thajská polévka

Thajská kuřecí polévka, volně založená na Tom Kha Gai, je připravena za méně než hodinu a ze snadno dostupných ingrediencí.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Celkem: 55 minut

Ingredience

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 svazek šalvěje, bílá a světle zelená část nakrájená na tenké plátky, tmavá zelená část nakrájená na 1 cm silné plátky
  • 4 stroužky česneku
  • Kousek zázvoru, oloupaný, jemně nasekaný
  • 1 velká mrkev, oloupaná, nastrouhaná
  • 1 jalapeños se semínky, nakrájené na tenké plátky (nebo bez semínek, pokud dáváte přednost menší pálivosti)
  • 1 šálek rozčtvrcených hub shiitake se stopkou
  • 0,5 kg kuřecích prsou nebo stehen bez kůže a kostí
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • Plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce (nebo více) rybí omáčky
  • Sůl
  • 1 lžička limetkové kůry, rozdělená na části
  • Čerstvé jemné bylinky (například koriandr nebo bazalka)
  • Klíny limetky k podávání

Postup

  1. Olej rozehřejte ve velkém těžkém hrnci na středním plameni. Za častého míchání vařte šalvěj, česnek a zázvor do změknutí, asi 4 minuty.
  2. Přidejte mrkev, jalapeño a houby a vařte do změknutí, asi 3 minuty. Přidejte kuřecí maso, vývar, kokosové mléko a rybí omáčku.
  3. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud není kuře uvařené, 15-20 minut. Přendejte kuře na talíř a nechte mírně vychladnout.
  4. Do polévky přidejte rybí omáčku a podle potřeby ji dochuťte solí a dalším množstvím rybí omáčky.
  5. Kuře nakrájejte na větší kousky a vraťte do hrnce spolu s hráškem. Vmíchejte limetkovou kůru. Doplňte čerstvými bylinkami a podávejte s klínky limetky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang