Thajská kuřecí polévka, volně založená na Tom Kha Gai, je připravena za méně než hodinu a ze snadno dostupných ingrediencí.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 55 minut
Ingredience
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 svazek šalvěje, bílá a světle zelená část nakrájená na tenké plátky, tmavá zelená část nakrájená na 1 cm silné plátky
- 4 stroužky česneku
- Kousek zázvoru, oloupaný, jemně nasekaný
- 1 velká mrkev, oloupaná, nastrouhaná
- 1 jalapeños se semínky, nakrájené na tenké plátky (nebo bez semínek, pokud dáváte přednost menší pálivosti)
- 1 šálek rozčtvrcených hub shiitake se stopkou
- 0,5 kg kuřecích prsou nebo stehen bez kůže a kostí
- 750 ml kuřecího vývaru
- Plechovka kokosového mléka
- 1 lžíce (nebo více) rybí omáčky
- Sůl
- 1 lžička limetkové kůry, rozdělená na části
- Čerstvé jemné bylinky (například koriandr nebo bazalka)
- Klíny limetky k podávání
Postup
- Olej rozehřejte ve velkém těžkém hrnci na středním plameni. Za častého míchání vařte šalvěj, česnek a zázvor do změknutí, asi 4 minuty.
- Přidejte mrkev, jalapeño a houby a vařte do změknutí, asi 3 minuty. Přidejte kuřecí maso, vývar, kokosové mléko a rybí omáčku.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte, dokud není kuře uvařené, 15-20 minut. Přendejte kuře na talíř a nechte mírně vychladnout.
- Do polévky přidejte rybí omáčku a podle potřeby ji dochuťte solí a dalším množstvím rybí omáčky.
- Kuře nakrájejte na větší kousky a vraťte do hrnce spolu s hráškem. Vmíchejte limetkovou kůru. Doplňte čerstvými bylinkami a podávejte s klínky limetky.