Thajská krevetová polévka s kokosovým mlékem

Hlavní jídlaKrevetyMinutkyMořské plodyPolévky

Připravit si autentický asijský recept doma je překvapivě jednoduché. Tato asijská polévka je specialita s drůbežím či zeleninovým vývarem, která voní exoticky díky zázvoru, kokosovému mléku a vařeným krevetám.

Kuchyně je jako magické místo, kde se setkávají různé chutě, vůně a textury, aby vytvořily gastronomické zážitky, které lze těžko zapomenout. Jedním z těchto zážitků je thajská krevetová polévka s kokosovým mlékem.

Tato směs mořských plodů, svěží zeleniny a exotického koření nás přenese na vzdálené pláže jihovýchodní Asie, kde se dohromady snoubí výjimečná chuťová symfonie.

Krevetová polévka s kokosovým mlékem je určitě pokrmem, který nezapře svůj neodolatelný vliv na chuťové smysly.

Thajská krevetová polévka s kokosovým mlékem – recept

Krevetová polévka s kokosovým mlékem je lahodným spojením mořských plodů a exotických chutí. Tato receptura vás zavede na cestu do kuchyně jihovýchodní Asie, kde se setkávají svěží bylinky, sladký kokos a skvělá chuť krevet.

Thajská krevetová polévka s kokosovým mlékem – ingredience

  • 300 g krevet, očištěných a oloupaných
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
  • 1 mrkev, na kolečka
  • 1 lžíce zázvoru, nastrouhaného
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce oleje (kokosového nebo rostlinného)
  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 500 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • 2 lžičky červené kari pasty (podle chuti)
  • 1 lžička rybí omáčky (například sójové)
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky (koriandr, petržel), pro ozdobu

Thajská krevetová polévka s kokosovým mlékem – postup

  1. Na středně velké pánvi zahřejte olej a osmažte na něm cibuli, česnek a zázvor, dokud nebude cibule sklovitá.
  2. Přidejte červenou papriku a mrkev, a restujte dalších pár minut, dokud se zelenina trochu změkčí.
  3. Přidejte kari pastu a promíchejte s ostatními ingrediencemi, aby se uvolnily všechny chutě.
  4. Přidejte oloupané krevety a krátce je osmažte.
  5. Zalijte směs kokosovým mlékem a kuřecím vývarem (nebo vodou), přiveďte k varu a snižte plamen na střední. Nechte vařit asi 5-7 minut.
  6. Přidání rybí omáčky a citronové šťávy přidá do polévky hloubku chuti. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.
  7. Polévku nalijte do misek a ozdobte čerstvými bylinkami.

Tom yum s kokosovým mlékem – recept

Tom Yum je ikonická asijská polévka, která se pyšní osvěžujícím a ostrým profilem chutí. Tato thajská polévka je oblíbená nejen v Thajsku, ale stala se také mezinárodně oblíbeným jídlem díky svému výraznému mixu chutí a kontrastů.

Tom yum s kokosovým mlékem – ingredience

  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 2 stonky citronové trávy (nasekané na kousky)
  • 3 plátky galangalu (nasekané na plátky)
  • 3 kaffir limetové listy
  • 3 stroužky česneku (nasekané)
  • 3 červená chilli (nasekaná, podle chuti)
  • 200 g krevet nebo kuřecího masa (na plátky)
  • 200 g žampiónů (nakrájených)
  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 2 rajčata (nakrájená na čtvrtky)
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • 2 lžičky limetkové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvý koriandr (na ozdobu)

Tom yum s kokosovým mlékem – postup

  1. V hrnci smíchejte kuřecí vývar, citronovou trávu, galangal, kaffir limetové listy a česnek. Přiveďte k varu a vařte 5-10 minut.
  2. Přidejte chilli, krevety/kuřecí maso a žampióny. Vařte dalších 5 minut, dokud nejsou krevety růžové.
  3. Přidejte plechovku kokosového mléka a nechte vařit dalších 5 minut, aby se chutě spojily.
  4. Přidejte rajčata, rybí omáčku a limetkovou šťávu. Osolte a opepřete podle chuti.
  5. Vařte dalších 2-3 minuty, dokud jsou rajčata měkká.
  6. Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvým koriandrem.
Každá lžíce krevetové polévky s kokosovým mlékem je jako cesta na písčité pláže, kde se nádech exotiky mísí s vůní mořských vln.

Vyzkoušejte i další recepty na krevety.

Thajská polévka s krevetami – recept

Thajská kuchyně je známá svými výraznými chutěmi a exotickými ingrediencemi. Jedním z oblíbených pokrmů je thajská polévka s krevetami. Tato varianta bez kokosového mléka nabízí osvěžující a lehčí chuť, která je ideální pro horké letní dny.

Thajská polévka s krevetami – ingredience

  • 250 g krevet
  • 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 červená paprika, nakrájená na proužky
  • 1 mrkev, nakrájená na kolečka
  • 1 papája, oloupaná a nakrájená na tenké proužky
  • 1 čerstvá čili paprička, jemně nasekaná (podle chuti)
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžička cukru
  • 1 litr svařeného vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvý koriandr a křen na ozdobu

Thajská polévka s krevetami – postup

  1. Na rozehřáté pánvi osmahněte cibuli a česnek do zlatova.
  2. Přidejte krevety a restujte je, dokud nezmění barvu na růžovou.
  3. Přidejte červenou papriku, mrkev a čili papričku. Promíchejte a restujte asi 2 minuty.
  4. Přilijte rybí omáčku, sójovou omáčku, limetkovou šťávu a cukr. Dobře promíchejte.
  5. Přidejte svařený vývar a nechte polévku provařit asi 10 minut, dokud se zelenina nesvaří.
  6. Ochutnejte polévku a přizpůsobte chuť solí a pepřem.
  7. Přidejte tenké proužky papáji a nechte polévku probublávat další 2 minuty.
  8. Na závěr přidejte čerstvý koriandr a křen podle chuti.
  9. Podávejte horké jako hlavní jídlo nebo předkrm.
Krevetová polévka s kokosovým mlékem je jedním z nejpopulárnějších thajských jídel.

Thajská polévka s kokosovým mlékem a kuřecím masem

Tato asijská polévka, známá jako „Tom Kha Gai,“ si získala srdce mnoha gurmánů po celém světě díky své kombinaci sladkého, pikantního a kyselého.

Thajská polévka s kokosovým mlékem a kuřecím masem – ingredience

  • 400 g kuřecího masa (nakrájeného na kousky)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2-3 stonky citronové trávy (nasekané)
  • 3-4 plátky zázvoru (nakrájeného na tenké plátky)
  • 3-4 lžíce citronové šťávy
  • 1-2 čerstvé červené chilli (podle chuti, nasekané)
  • 200 g žampiónů (nakrájených na plátky)
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • 2 lžičky cukru
  • 1-2 lžičky soli
  • 1 lžička kafrových listů (pokud máte)
  • koriandrové listy na ozdobu

Thajská polévka s kokosovým mlékem a kuřecím masem – postup

  1. V hrnci zahřejte kokosové mléko na středním ohni. Přidejte nakrájenou citronovou trávu a plátky zázvoru. Vařte 5-7 minut, dokud se aroma neuvolní.
  2. Přidejte nakrájená kuřecí prsa a vařte, dokud nezezlátne.
  3. Poté přidejte nakrájené žampióny a nakrájené chilli. Vařte, dokud se kuřecí maso úplně neprovaří a žampióny nezměknou.
  4. Přidejte rybí omáčku, cukr a sůl podle chuti.
  5. Vařte ještě několik minut, dokud se všechny chutě nespojí.
  6. Pokud máte k dispozici kafrové listy, přidejte je do polévky a vařte další minutu. Tyto listy dodají charakteristickou vůni.
  7. Na závěr přidejte čerstvé koriandrové listy a promíchejte.
  8. Podávejte horké jako předkrm nebo hlavní jídlo, ideálně s vařenou rýží.
Tato polévka je ideální v zimě, lehce pálivá, aby hezky zahřála.

Vietnamská pikantní polévka – recept

Vietnamská kuchyně je známá pro svou bohatou paletu chutí a vůní, a jedním z nejpopulárnějších pokrmů, který tuto kuchyni reprezentuje, je polévka pho. Tato aromatická a pikantní polévka je jedním z pokladů vietnamské kultury, která spojuje výrazné aroma a čerstvé suroviny.

Pokud máte rádi nové chutě a rádi experimentujete v kuchyni, měli byste určitě zvážit přípravu této pikantní vietnamské polévky pho doma.

Vietnamská pikantní polévka – ingredience

  • 200 g rýžových nudlí
  • 400 g hovězího masa (vývar se dá připravit i s kuřecím masem)
  • 1 velká cibule, nakrájená na půlky
  • 3 hřebíčky
  • 1 skořice (cca 5 cm)
  • 1 lžička koriandrových semínek
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 1 lžička pepře
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 2 cm zázvoru, nakrájený na plátky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce hoisin omáčky
  • sůl podle chuti
  • 1 červená paprika, nakrájená na plátky
  • 1 červená chilli paprička, nasekaná (můžete upravit množství podle preference)

Vietnamská pikantní polévka – postup

  1. Vařte rýžové nudle dle pokynů na obalu, sceďte a dejte stranou.
  2. V hrnci smažte cibuli na pánvi, dokud nezhnědne. Přidejte hřebíček, skořici, koriandrová semínka, fenyklová semínka a pepř. Restujte několik minut, dokud nezačnou uvolňovat vůni.
  3. Přidejte česnek, zázvor, rybí omáčku, sójovou omáčku a hoisin omáčku. Promíchejte a nechte vařit dalších pár minut.
  4. Přidejte do hrnce hovězí maso a zalijte vodou tak, aby masa byla zcela ponořená. Vařte na středním ohni, až se maso uvaří.
  5. Vyjměte maso z vývaru a nakrájejte na tenké plátky.
  6. Přidejte do vývaru vařené nudle a nechte je zahřát.
  7. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
  8. Před podáváním přidejte do polévky nakrájenou červenou papriku a chilli papričku pro pikantní nádech.

TIP: Pokud máte rádi vietnamskou kuchyň, vyzkoušejte recept na oblíbené bun bo nam bo.

Zajímáte-li se o poznávání nových kuchyní a objevování nových chutí, pak jsou asijské polévky skvělým způsobem, jak se přenést do světa bohatých kulinářských tradic.

S jejich kouzlem v talíři můžete poznávat země, kde je každá lžička dobrodružstvím a každý doušek je cestou do neznámých kulinářských oblastí.

Krevetová polévka s kokosovým mlékem je bezesporu jedním z nejvíce osvěžujících a exotických pokrmů, které můžete ochutnat.

Je to skvělý příklad toho, jak mohou různé kuchyně spojovat své ingredience a vytvářet nezapomenutelné chutě. Tato polévka nabízí harmonii mezi sladkým kokosovým mlékem a bohatou chutí krevet.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang