Tyto rolky se také nazývají kolache a jsou tradiční pochoutkou v těch částech USA, kam mířili emigranti z Čech. V pekárnách tam prodávají většinou kolache nasladko, ale dají se sehnat i tyto slané s klobáskami.
Ingredience
- ½ hrnku mléka
- ½ hrnku bílého cukru
- ¼ hrnku másla
- 1 lžička soli
- ½ hrnku teplé vody
- 2 balíčky sušeného droždí
- 4 a ½ hrnku hladké mouky
- 2 velká vejce, rozšlehaná
- 4 lžíce másla, rozpuštěné
- 200 g klobásek
- 200 g čedaru
Postup
- Mléko zahřejte v malém hrnci na mírném ohni, dokud nezačne bublat; ihned jej stáhněte z ohně. Vmíchejte cukr, 1/4 hrnku másla a sůl a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu, asi 10 minut.
- Ve velké míse mixéru smíchejte teplou vodu a droždí a míchejte, dokud se nerozpustí. Vmíchejte 2 hrnky mouky, vychladlou mléčnou směs a vejce; šlehejte pomocí nástavce na těsto, dokud nevznikne hladké těsto.
- Přidejte zbývající mouku a míchejte, dokud těsto není pružné a mírně tuhé, ale ne suché.
- Vyklopte těsto na pomoučenou desku a hněťte, dokud nebude hladké a velmi pružné, 10 až 15 minut. Těsto lehce potřete částí rozpuštěného másla a vložte do mísy. Přikryjte ho fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte na teplém místě, aby se zdvojnásobilo, přibližně 1 hodinu.
- Mezitím rozkrojte klobásky na poloviny. Čedar nakrájejte na plátky stejně dlouhé jako klobásky.
- Předehřejte troubu na 175 °C. Lehce vymažte plech na pečení.
- Vykynuté těsto vyklopte na velmi lehce pomoučněnou desku. Rozválejte ho do tvaru špalku, rozkrojte na 5 stejných dílů a každý díl rozkrojte na čtvrtiny, abyste získali 20 stejně velkých kousků těsta.
- Dlaní zploštěte a vytlačte 1 kus do kruhu nebo oválu. Přidejte kousek čedaru doplněný 1 půlkou klobásky. Těsto srolujte kolem náplně a všechny švy k sobě velmi pevně přitiskněte, aby se utěsnily.
- Švy uhlaďte dolů a rolky položte na připravený plech. Zopakujte postup se zbývajícím těstem a náplní, abyste vytvořili 20 rolek. Potřete je zbylým rozpuštěným máslem.
- Pečte v předehřáté troubě 12 až 15 minut dozlatova.