Uzený losos s těstovinami v omáčce ze šalotky, česneku, bílého vína, citronu a smetany, s opraženými piniovými oříšky a petrželkou. Vyzkoušejte tento lahodný recept.
Ingredience
- 227 g špaget nebo jiných těstovin
- sůl
- 1/4 šálku piniových oříšků
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/3 šálku nasekané šalotky nebo cibule
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1/3 šálku suchého bílého vína (lze nahradit vodou na vaření těstovin s 1 lžící citronové šťávy)
- 1/4 šálku smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce citronové kůry, rozdělit
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky nebo kopru
- 115 g uzeného lososa nakrájeného na kousky velikosti sousta
- čerstvě mletý černý pepř
Recept je na 2 až 3 porce.
Postup
- Nahřejte k varu velký hrnec s nejméně 4 litry osolené vody (2 lžíce soli na 4 litry vody.)
- Zatímco se voda ohřívá, opečte piniové oříšky.
- Piniové oříšky dejte v jedné vrstvě na velkou pánev.
- Za občasného míchání je zahřívejte na středním ohni, dokud nezapáchají a lehce nezhnědnou.
- Piniové oříšky vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Jakmile se voda začne vařit, přidejte těstoviny do hrnce.
- Vařte nezakryté na prudkém ohni a vroucí vodou.
- Zapněte časovač na 8-10 minut nebo na dobu, která je podle údajů na obalu těstovin vhodná pro al dente (uvařené, ale stále trochu pevné).
- Po uvaření těstovin a před jejich scezením vylijte jeden šálek tekutiny z vaření těstovin a nechte ji v zásobě.
- Zatímco se těstoviny vaří, připravte omáčku.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu.
- Přidejte šalotku a česnek, 2 minuty restujte a poté přidejte bílé víno, citronovou šťávu a 1 PL citronové kůry.
- Zvýšíme teplotu a necháme vyvařit na polovinu.
- Pokud chcete mít lehce krémovou omáčku, přidejte smetanu a nechte ještě minutu povařit.
- Omáčka by měla být hotová přibližně ve stejné době, kdy jsou hotové těstoviny.
- Pokud ji budete mít hotovou dříve než těstoviny, odstavte ji z ohně.
- Do omáčky přidejte těstoviny, trochu tekutiny z vaření těstovin, uzeného lososa, opražené piniové oříšky, petrželku a kůru.
- Těstoviny slijte a přidejte je do pánve s omáčkou.
- Pokud jsou těstoviny trochu suché, přidejte k nim zpět trochu tekutiny z vaření těstovin.
- Přidejte uzeného lososa, opražené piniové oříšky, petrželku a zbylou citronovou kůru.
- Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.