Tyto lehké, chutné a voňavé těstoviny jsou tak jednoduché na přípravu, že pokud máte v kanceláři malou kuchyňku, připravíte si rychlý oběd z přinesených surovin i tam.
Těstoviny jsou plné vůní česneku, ořechů a citronu. Ořechy, petrželka a citronová šťáva jsou zároveň i potravinami, které má tělo rádo.
Porce: 4
Ingredience
- 400 g linguine (můžete použít i hrubší špagety)
- 4-6 stroužků česneku
- 1 šálek strouhanky
- 1/2 šálku vlašských ořechů
- kůra a šťáva z 1 většího citronu (nejlépe bio kvalita)
- 5-6 PL extra panenského olivového oleje
- hrst nasekané čerstvé petrželky
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C a vložte do ní stroužky česneku ve slupce na cca 20-30 minut, v závislosti na velikosti stroužků. Vyjměte z trouby a když jsou dost vychladlé, oloupejte je a dejte stranou.
- Linguine vařte podle pokynů výrobce do al dente. Mezitím smíchejte citronovou kůru a šťávu s pečeným česnekem, olivovým olejem a špetkou soli. Použijte ruční mixér a vytvořte konzistentní směs.
- V kuchyňském robotu mixujte strouhanku společně s vlašskými ořechy jen tak dlouho, aby zůstala zachována jemně hrubá struktura ořechů. Tuto směs pak v pánvi smažte na rozehřátém olivovém oleji dokud nezačne hnědnout – asi pět minut. Nepřetržitě míchejte, aby se zabránilo spálení.
- Petrželku nasekejte nahrubo – je důležité, aby byla co nejčerstvější. Když jsou linguine dovařené, slijte vodu, ne však úplně všechnu, těstoviny by měly zůstat mírně vlhké (cca ¼ šálku vody ponechat). Přidejte citronově–česnekovou omáčku a nasekanou petrželku.
- Důkladně promíchejte. Přidejte asi 3/4 směsi opečených ořechů se strouhankou do těstovin, promíchejte.
- Když budete těstoviny podávat, na vrch nasypte zbylou ořechovou směs a přidejte pár lístků petrželky.
TIP: Podávejte čerstvé a teplé. Hodí se např. i s restovanou brokolicí nebo na páře připravenou zeleninou – uděláte tak svůj rychlý oběd i zdravějším.