Tato klasická omáčka je pikantní díky černému pepři a sušené chilli papričce. Má typickou chuť guanciale, což je italská vepřová kýta naložená v soli. Pokud ji nemůžete sehnat, použijte pancettu, která je k dostání v lepších supermarketech.
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 100 g guanciale na tenké plátky, pancetty nebo nakrájené neuzené slaniny
- ½ lžičky drcených červených pepřových vloček
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ¾ šálku mleté cibule
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 plechovka loupaných rajčat se šťávou
- sůl
- těstoviny bucatini nebo špagety
- ¼ hrnku jemně nastrouhaného Pecorina
Postup
- Rozehřejte olej ve velké pánvi na středním ohni. Přidejte guanciale a smažte, dokud nebude křupavé a zlatavé, asi 4 minuty.
- Přidejte pepřové vločky a černý pepř a míchejte 10 sekund. Přidejte cibuli a česnek, za častého míchání vařte do změknutí, asi 8 minut.
- Přidejte rajčata, snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne asi 15-20 minut.
- Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s vodou. Osolte ji, přidejte těstoviny a za občasného míchání je vařte 2 minuty před dosažením al dente. Slijte vodu a ponechte si 1 šálek vody na vaření těstovin.
- Přidejte scezené těstoviny do omáčky v pánvi a prudce promíchejte kleštěmi, aby se obalily. Přidejte 1/2 šálku vyhrazené vody na těstoviny a vařte, dokud omáčka těstoviny nepokryje a těstoviny nejsou al dente, asi 2 minuty (pokud je omáčka příliš suchá, přidejte trochu vody z těstovin).
- Vmíchejte sýr a těstoviny podávejte.